«Γιατί η κυβέρνηση δεν κυρώνει τα Πρωτόκολλα συνεργασίας της Συμφωνίας των Πρεσπών;»

 

Με αναφορά στην κραυγαλέα όπως την χαρακτήρισε, ανάγκη να τερματιστεί η σφαγή και να επιτευχθεί ειρήνευση στη Γάζα, ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπ. Εθνικής Άμυνας ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Βουλευτής Δράμας Θ. Ξανθόπουλος. «Το Παλαιστινιακό είναι ζήτημα κατοχής και πρέπει να λυθεί στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, με ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος», συμπλήρωσε.

Ο κ. Ξανθόπουλος απέτισε φόρο τιμής στον αγωνιστή-μάρτυρα της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη ο οποίος έχει ταυτιστεί με την ειρήνη και στις 22 Μαΐου του 1963 έπεφτε νεκρός από τα χτυπήματα του τρίκυκλου των Γκοτζαμάνη – Εμμανουηλίδη, «του εσμού των ανθρώπων που παρίσταναν τους εθνικόφρονες, τους πατριώτες τους στυλοβάτες του έθνους αλλά στην ουσία βυσσοδομούσαν κατά της δημοκρατίας» όπως σημείωσε.

Όσον αφορά τα Πρωτόκολλα συνεργασίας της συμφωνίας των Πρεσπών, που αρνείται να κυρώσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αναρωτήθηκε γιατί δεν προχώρησε στην κύρωσή τους το προηγούμενο διάστημα όταν δεν είχε εκλεγεί η ακραία κυβέρνηση του VMRO στη γειτονική χώρα. «Είναι διεθνής μας υποχρέωση. Γιατί δεν επέσπευσε την κύρωσή τους; Στη Δράμα ζήσαμε ακραίες καταστάσεις, όταν γείτονες, μας λοιδορούσαν και μας προπηλάκιζαν για τη Συμφωνία των Πρεσπών, διότι οι “Μακεδονομάχοι” και η πολιτική της Ν.Δ. δημιούργησαν αυτά τα ακροδεξιά αντανακλαστικά, για προεκλογικούς λόγους. Με την πρωτοβουλία που πήραμε για την κύρωση των Πρωτοκόλλων αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον για τη Συμφωνία. Οι δύο ψυχές της κυβέρνηση Μητσοτάκη, η ακροδεξιά που εκφράζει ο κ. Πλεύρης, ο κ. Βορίδης ο κ. Γεωργιάδης και φυσικά σημαιοφόρος ο κ. Σαμαράς και η “εκσυγχρονιστική”, με όσους υπέκλεψε από το παλιό ΠΑΣΟΚ, προσπαθούν να συνυπάρξουν στο ίδιο κόμμα», υπογράμμισε.

Επίσης ο κ. Ξανθόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις τι γίνεται με το στρατιωτικό υλικό στο εξωτερικό ενώ μιλώντας για το νομοσχέδιο απέδωσε στη κυβέρνηση ελάχιστη διαβούλευση και έλλειψη συνεννόησης με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία.

Τέλος ζήτησε να γίνουν δεκτές οι δύο τροπολογίες που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και αφορούν:

– Την τροποποίηση των ορίων ηλικίας και συνταξιοδότησης των ΕΠΟΠ, ώστε να παραμένουν μέχρι να συμπληρώσουν την κατάλληλη ηλικία.

– Κατεπείγουσα ρύθμιση ώστε επί ετησίων καταβολών προς τον ΕΟΠΥΥ έως 150.000 ευρώ, να μην εφαρμόζεται ο μηχανισμός αυτόματης επιστροφής, το clow back και το rebate, γιατί ακριβώς δοκιμάζονται τα μικρά διαγνωστικά κέντρα κυρίως της περιφέρειας. «Θα είναι μια ανάσα βιωσιμότητας για τις μικρές τοπικές κοινωνίες», κατέληξε.