ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗΜΑΡ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

 

Αναφορά προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ε. Αχτσιόγλου και Οικονομίας & Ανάπτυξης κ. Δ. Παπαδημητρίου, κατέθεσε η κ. Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σχετικά με την εξαίρεση των σχολείων της Δράμας από το Πρόγραμμα Σχολικών Γευμάτων.

Με έκπληξη διαπιστώνει κανείς με την Προκήρυξη Διαγωνισμού (Αρ. Διακήρυξης 06/2017) που αφορά σε Υπηρεσίες Σχολικών Γευμάτων, ότι ούτε ένας Δήμος της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας δεν συγκαταλέγεται στους Δήμους που τελικά επιλέχθηκαν για το συγκεκριμένο Πρόγραμμα. Αναθέτουσα αρχή είναι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου – Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Υπεύθυνο όμως για την υλοποίηση του προγράμματος είναι το Υπουργείο Εργασίας. Τα σχολεία της Δράμας δεν συμπεριελήφθησαν στο Πρόγραμμα παροχής Σχολικών Γευμάτων, γιατί “άκουσον άκουσον” τα ποσοστά ανεργίας στη συγκεκριμένη πόλη, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, είναι μικρότερα (!) σε σύγκριση με άλλες περιοχές που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα (π.χ. Καβάλα, Διδυμότειχο, Άβδηρα, Ξάνθη και Κομοτηνή).

«Τα επίσημα καταγεγραμμένα ποσοστά ανεργίας στη Δράμα ξεπερνούν το 32% χωρίς να συγκαταλέγονται σε αυτά όσοι άνεργοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν αναζητώντας μια θέση εργασίας στο εξωτερικό. Δυστυχώς, η περιοχή μας κατέχει το θλιβερό ρεκόρ του χαμηλότερου κατά κεφαλής εισοδήματος στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Πιο θλιβερό όμως είναι ότι η Κυβέρνηση βάζει στο ζύγι τους ανέργους. Προφανώς για να εξαιρεί την πόλη μας από το Πρόγραμμα Σχολικών Γευμάτων θεωρεί ότι στη Δράμα η ανάπτυξη καλπάζει.

Η Κυβέρνηση ζει σε εικονική πραγματικότητα τη χθεσινή «παράσταση» στο Υπουργείο Εργασίας με τραγικούς κομπάρσους τον κ. Τσίπρα και την κ. Αχτσιόγλου. Για ακόμη μια φορά ακολούθησαν τη γνωστή πια σε όλους τους Έλληνες τακτική τους: όταν δεν τους βολεύει η πραγματικότητα τόσο το χειρότερο για αυτήν… απλά την αλλάζουν. Οι πολίτες όμως βιώνουν καθημερινά τα τεράστια προβλήματα που η πολιτική της Κυβέρνησης έχει δημιουργήσει γονατίζοντας την ελληνική κοινωνία», τόνισε σε δήλωσή της η Χαρά Κεφαλίδου.

Το πλήρες κείμενο της αναφοράς έχει ως εξής:

Θέμα: «Εξαίρεση της Δράμας από το Πρόγραμμα Σχολικών Γευμάτων»

Σας υποβάλλω κείμενο Προκήρυξης Διαγωνισμού (Αρ. Διακήρυξης 06/2017) που αφορά σε Υπηρεσίες Σχολικών Γευμάτων, όπου με έκπληξη διαπιστώνει κανείς ότι ούτε ένας Δήμος της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας δεν συγκαταλέγεται στους Δήμους που τελικά επιλέχθηκαν για το συγκεκριμένο Πρόγραμμα. Η Προκήρυξη καταχωρήθηκε (με ΑΔΑ: ΩΕΗΜ465ΧΙ8-ΦΟΚ) στο ΚΗΜΔΗΣ (με αριθμό 17PROC001691460 2017-07-13) με αναθέτουσα αρχή το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης/ Γενική Γραμματεία Εμπορίου – Καταναλωτή.

Σε επικοινωνία που είχαν οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης της Δράμας με το Υπουργείο Οικονομικών ενημερώθηκαν ότι αρμόδιο είναι το Υπουργείο Εργασίας. Σε επόμενη επικοινωνία με το Υπουργείο Εργασίας, αυτή τη φορά, υπήρξε ενημέρωση ότι τα σχολεία της Δράμας δεν συμπεριελήφθησαν στο Πρόγραμμα παροχής Σχολικών Γευμάτων, γιατί τα ποσοστά ανεργίας στη συγκεκριμένη πόλη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, είναι μικρότερα (!) σε σύγκριση με τα αντίστοιχα ποσοστά άλλων περιοχών, οι οποίες και συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα (π.χ. Καβάλα, Διδυμότειχο, Άβδηρα, Ξάνθη και Κομοτηνή). Τέλος, το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι πιλοτικό, έχει διάρκεια δυο μηνών (02.10.2017-22.12.2017) και θα ακολουθήσει νέο (Πρόγραμμα) από το νέο έτος, το οποίο θα διαρκέσει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι τα επίσημα καταγεγραμμένα ποσοστά ανεργίας στη Δράμα ξεπερνούν το 32% ενώ η περιοχή κατέχει το θλιβερό ρεκόρ του χαμηλότερου κατά κεφαλήν εισοδήματος στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Επιπρόσθετα, πολλές επιχειρήσεις έχουν κλείσει, ενώ μεγάλο ποσοστό ανέργων έχει μεταναστεύσει με αποτέλεσμα να μην καταγράφονται στα ποσοστά ανεργίας. Επίσης, τα ποσοστά της μαύρης αδήλωτης εργασίας καθώς και των ευέλικτων μορφών απασχόλησης με χαμηλές αμοιβές αποτελούν κυρίαρχα στοιχεία της απασχόλησης στην περιοχή μας.

Παρακαλώ όπως επιληφθείτε του ζητήματος και μας ενημερώσετε για τις ενέργειές σας.

 

Η Αναφέρουσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου