ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΡΑΜΑΣ Κ.Κ.Ε

Σε ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Δράμας του Κ.Κ.Ε. αναφέρονται τα εξής:

Η κατάσταση με την πανδημία εξακολουθεί να είναι κρίσιμη, ιδιαίτερα στην Δράμα, συνολικά στην Βόρεια Ελλάδα. Η Κυβέρνηση αρνείται ακόμη και τώρα να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών σωματείων και να πάρει όλα εκείνα τα μέτρα για την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Μπορεί να υπάρχει μια μικρή μείωση στα κρούσματα όμως εξακολουθεί να υπάρχει η «πίεση» στο Νοσοκομείο της Δράμας. Παραμένουν σχεδόν στο 100% καλυμμένες οι απλές κλίνες covid-19, όσο και οι κλίνες ΜΕΘ. Όπως δηλώνουν οι επιστήμονες «δεν σπάει η αλυσίδα μετάδοσης λόγω της μεγάλης διασποράς από την εργασία στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον», αποδεικνύοντας την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς όπου τα πρωτόκολλα προσαρμόστηκαν πλήρως στα συμφέροντα των εργοδοτών.

Τώρα είναι επιτακτική ανάγκη η υλοποίηση άμεσων μέτρων:

-Να πραγματοποιηθούν μέσα στην βδομάδα μαζικά, επαναλαμβανόμενα ΔΩΡΕΑΝ τεστ από κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε ΟΛΟΥΣ τους εργασιακούς χώρους, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Στα στρατόπεδα, στις δομές υγείας, ιδιωτικές κλινικές και δομές φροντίδας ηλικιωμένων για να γίνει καταγραφή των κρουσμάτων που υπάρχουν. Να εφαρμοστούν τα μέτρα πρόληψης στους τόπους δουλειάς και να υπάρχει αυστηρώς έλεγχος της εφαρμογής τους από το κράτος. Να γίνουν απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους που εντοπίζονται κρούσματα. Να δοθεί άδεια σε όλους τους εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη. Αντίστοιχα να υπάρχει πλήρης μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη σε όλους τους εργαζόμενους που βγαίνουν σε καραντίνα.

-Δέσμευση ξενοδοχείων και καταλυμάτων, ώστε ασυμπτωματικοί νοσούντες και επιβεβαιωμένα κρούσματα με ήπια κλινική συμπτωματολογία, που δεν χρήζουν νοσηλείας σε νοσοκομείο, να εντάσσονται σε πρόγραμμα εθελοντικής καραντίνας, όταν αυτή δεν μπορεί να γίνει στο πλαίσιο της κατοικίας τους. Για να σταματήσει η εξάπλωση στο οικογενειακό περιβάλλον. Αντίστοιχα να μεταφερθούν οι ασυμπτωματικοί νοσούντες στρατιωτικοί και στρατιώτες για να υπάρξει αποσυμφόρηση στα στρατόπεδα.

-Επίταξη των ιδιωτών γιατρών για την ιατρική παρακολούθηση των ανθρώπων που φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία ή καταλύματα. Αυτό σημαίνει υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών γιατρών στο δημόσιο σύστημα Υγείας, στο ενιαίο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας

-Να προχωρήσει η πραγματική επίταξη των μονάδων υγείας του ιδιωτικού τομέα που υπάρχουν στην Βόρεια Ελλάδα, χωρίς αποζημίωση των επιχειρηματιών, να ενταχθούν στην ευθύνη του κράτους, ώστε να ενισχυθεί ο αριθμός τόσο των κλινών ΜΕΘ, όσο και των απλών κλινών νοσηλείας ασθενών. Για παράδειγμα θα μπορούσαν να γίνονται οι αιμοκαθάρσεις στις ιδιωτικές κλινικές που υπάρχουν στην περιοχή, ώστε να αποσυμφορηθεί το νοσοκομείο από ασθενείς που χρειάζονται αιμοκάθαρση.

-Να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και άλλων εργαζόμενων στο Νοσοκομείο Δράμας. Να ανοίξουν και να στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό τα Κέντρα Υγείας του Νομού. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ.