Είναι σημαντικό να αλλάζεις το φίλτρο του κλιματιστικού σου και ο βασικός λόγος είναι η υγεία σου αλλά όχι μόνο.

Δεδομένου ότι ο μέσος άνθρωπος περνάει το 90% του χρόνου του μέσα στο σπίτι, η ποιότητα του εσωτερικού αέρα μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική του υγεία και ευεξία. Όμως πολλοί άνθρωποι παραβλέπουν έναν κοινό παράγοντα που συμβάλλει στην ποιότητα του αέρα εσωτερικών χώρων: τον κλιματισμό, τον οποίο η συντριπτική πλειονότητα των σπιτιών των χρησιμοποιεί σε κάποια μορφή.

Τα κλιματιστικά μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία, μειώνοντας τα επίπεδα υγρασίας και βελτιώνοντας το φιλτράρισμα. Από την άλλη πλευρά, ένα βρώμικο κλιματιστικό μπορεί να υποβαθμίσει την ποιότητα του αέρα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι βακτήρια και άλλοι παθογόνοι μικροοργανισμοί μπορούν να συσσωρευτούν στις μονάδες κλιματισμού, αρρωσταίνοντας δυνητικά τους ανθρώπους που εκτίθενται σε αυτές. Η νόσος των λεγεωνάριων, μια μορφή πνευμονίας, μπορεί να εξαπλωθεί από συστήματα ψύξης αέρα που έχουν μολυνθεί από βακτήρια, και το βρώμικο κλιματιστικό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πνευμονίτιδα υπερευαισθησίας, μια αλλεργική αντίδραση σε ερεθιστικά όπως τα βακτήρια και οι μύκητες που οδηγεί σε φλεγμονή των πνευμόνων. 

Μια μελέτη του 2023 συνέκρινε υγιείς ενήλικες στην Ινδία που περνούσαν τουλάχιστον 6 ώρες την ημέρα σε κλιματισμό με εκείνους που περνούσαν αντίστοιχο χρόνο σε κτίρια με φυσικό εξαερισμό και διαπίστωσε ότι εκείνοι που βρίσκονταν σε κλιματιζόμενα περιβάλλοντα είχαν περισσότερα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων αναπνευστικών συμπτωμάτων, πονοκεφάλων και λήθαργου, πιθανώς λόγω των ρύπων που συσσωρεύονται σε αυτά τα κτίρια, μεταξύ άλλων παραγόντων.

Μάθε πώς μπορείς να αποφύγεις τους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με το κλιματιστικό και να βελτιώσεις την ποιότητα του αέρα που αναπνέεις.

 Αναβάθμισε το φίλτρο

Ένα φίλτρο κλιματισμού θα πρέπει να φέρει ετικέτα με ελάχιστη τιμή αναφοράς απόδοσης (MERV), η οποία αξιολογεί την ικανότητά του να παγιδεύει σωματίδια στον αέρα, από σκόνη και τρίχωμα κατοικίδιων ζώων μέχρι αιθαλομίχλη και μούχλα. Όσο υψηλότερη είναι η τιμή MERV, τόσο περισσότερο συλλαμβάνει το φίλτρο. Εάν είναι συμβατά με το σύστημα κλιματισμού, αναζήτησε ένα φίλτρο με την ένδειξη MERV 11 ή MERV 13, προτείνει ο William Bahnfleth, καθηγητής αρχιτεκτονικής μηχανικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και μέλος της Αμερικανικής Εταιρείας Μηχανικών Θέρμανσης, Ψύξης και Κλιματισμού.

Εάν το σύστημά που έχεις δεν λειτουργεί με αυτά τα φίλτρα, ίσως θελήσεις να αγοράσεις ένα ξεχωριστό φίλτρο HEPA για να βοηθήσεις στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα, λέει ο Jeffrey Siegel, καθηγητής πολιτικού μηχανικού στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, ο οποίος ερευνά τον εξαερισμό και την ποιότητα του αέρα εσωτερικών χώρων.

Χρησιμοποίησε το σωστά

Πιο σημαντικό από το ποιο φίλτρο αγοράζεις είναι το πώς το χρησιμοποιείς, λέει ο Siegel. Προτεραιότητα νούμερο 1: να το αντικαθιστάς ή να το καθαρίζεις τακτικά. Αν το αναβάλλεις για πολύ καιρό, η μούχλα και άλλοι ρύποι μπορεί να συσσωρευτούν στο σύστημα κλιματισμού και να κυκλοφορήσουν σε όλο το σπίτι, προκαλώντας ενδεχομένως αλλεργίες και άλλα αναπνευστικά προβλήματα, λέει ο Dr. Anthony Gerber, πνευμονολόγος στο National Jewish Health στο Κολοράντο.

Το πόσο συχνά πρέπει να αλλάζεις το φίλτρο ποικίλλει ανάλογα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, το πόσο συχνά χρησιμοποιείς το κλιματιστικό και την ποιότητα του αέρα του σπιτιού. Όμως, ως γενικός κανόνας, θα πρέπει να καθαρίζεις ή να αντικαθιστάς το φίλτρο κάθε ένα ή δύο μήνες κατά τη διάρκεια των εποχών αιχμής της χρήσης, σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ. Αυτό όχι μόνο αποτρέπει τη μόλυνση, αλλά βοηθά επίσης το σύστημα να λειτουργεί καλύτερα. Εάν έχεις επαναχρησιμοποιούμενο φίλτρο, οι κατασκευαστές συνήθως συνιστούν να το σκουπίζεις με ηλεκτρική σκούπα, να το πλένεις με νερό και ένα ήπιο απορρυπαντικό και να το αφήνεις να στεγνώσει πλήρως πριν το επανατοποθετήσεις.

Με τον κεντρικό κλιματισμό, ο ανεμιστήρας ενεργοποιείται όταν το σύστημα εργάζεται ενεργά για να μειώσει την εσωτερική θερμοκρασία με την κυκλοφορία δροσερού αέρα. Αυτό είναι περίπου το 20% του χρόνου για τα περισσότερα οικιακά συστήματα, όπως έδειξε η έρευνα του Siegel. Ο αέρας περνάει μέσα από το φίλτρο μόνο όταν ο ανεμιστήρας είναι ενεργοποιημένος, εάν λοιπόν το σύστημά το επιτρέπει, ο Siegel προτείνει να ρυθμίζεις τον ανεμιστήρα να λειτουργεί για περίπου 20 λεπτά κάθε ώρα (περίπου το 33% του χρόνου) για να βελτιώσεις το φιλτράρισμα, ειδικά κατά τις εποχές που υπάρχει πολλή γύρη ή άλλα ερεθιστικά σωματίδια στον αέρα.

Να συντηρείς τακτικά το σύστημά κλιματισμού σου 

«Είναι το πιο βαρετό πράγμα στον κόσμο, αλλά η συντήρηση του κλιματιστικού είναι πολύ σημαντική», λέει ο Siegel. Οι τεχνικοί μπορούν να βεβαιωθούν ότι το δικό σου λειτουργεί σωστά και ότι τα δυσπρόσιτα μέρη είναι καθαρά και απαλλαγμένα από δυνητικά επιβλαβείς συσσωρεύσεις.

Πηγή: theissue.gr