ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΑΚΙΡΗ

 

  • «Ήταν επιβεβλημένη στα πλαίσια ενός ορθολογικού προγραμματισμού η στοχευμένη αύξηση των τελών ΜΟΝΟ στην καθαριότητα και τον φωτισμό»
  • «Η λογική πέρνα μηδενική αύξηση και κάτι θα γίνει, ανήκει οριστικά στο παρελθόν»
  • «Δεν είμαι σε αυτή τη θέση για να γίνω αρεστός, αλλά να τιμήσω με συγκεκριμένο και χειροπιαστό έργο την εμπιστοσύνη του Δημάρχου στο πρόσωπό μου και κατ’ επέκταση των Δραμινών»
  • «Η τέως Δημοτική Αρχή είχε και τη δυνατότητα και την υποχρέωση να έχει ψηφίσει τα τέλη και δικαιώματα, τα άφησε για τον επόμενο»
  • «Όταν διαμαρτύρεσαι -και δίκαια- για την κατάσταση της καθαριότητας και του φωτισμού στην πόλη, πρέπει να ξέρεις ότι αν δεν υπάρξει άμεση οικονομική στήριξη, δεν θα μπορέσεις να δεις διαφορά»
  • «Υπάρχει ένα έλλειμμα 1,5 εκ. ευρώ, που υποχρεωτικά βάση ισχύουσας νομοθεσίας πρέπει να το ισοσκελίσουμε. Εξαντλήσαμε όλα τα εργαλεία που μας δίνει ο νόμος και είναι πολύ συγκεκριμένα και έτσι ζητήσαμε την αύξηση με στόχο τον ισοσκελισμό των τελών»

 

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Εργασία… συν» παραχώρησε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Δράμας κ. Γιάννης Τσακίρης, ο οποίος απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για αύξηση κατά 10% των δημοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Ο κ. Τσακίρης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους οδηγήθηκε στη συγκεκριμένη απόφαση η Δημοτική Αρχή και αναφέρθηκε στο πως θα αξιοποιηθούν τα ποσά που θα προκύψουν από την πρόσθετη φορολογία. Επίσης μίλησε και για όσα ανέφεραν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου περί αύξησης που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Κύριε Τσακίρη, για ποιους λόγους οδηγήθηκε η Δημοτική Αρχή στην αύξηση των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού κατά 10%;

Κύριε Σιουτόπουλε, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία στην εφημερίδα «Εργασία… συν». Στην ερώτησή σας η απάντηση είναι και απλή και εξαιρετικά λογική. Κανείς δεν ξυπνάει ένα πρωί και παίρνει απόφαση να αυξήσει έστω και 10% τα τέλη φωτισμού και καθαριότητας. Ενώ η τέως Δημοτική Αρχή είχε και τη δυνατότητα και την υποχρέωση να έχει ψηφίσει τα τέλη και δικαιώματα, τα άφησε για τον επόμενο. Ενώ μέχρι και την τελευταία ημέρα ανακοίνωνε έργα που αυτή είχε ξεκινήσει, το θέμα των βασικών της υποχρεώσεων εντέχνως το άφησε για τον επόμενο. Η κακοποίηση των οικονομικών στα τέλη και δικαιώματα είναι αποτέλεσμα χρόνιων κακών και άστοχων πολιτικών. Δεν μπορεί να βλέπεις το χρέος να μεγαλώνει και να ανακοινώνεις μηδενικά τέλη! Ήταν επιβεβλημένη στα πλαίσια ενός ορθολογικού προγραμματισμού η στοχευμένη αύξηση των τελών ΜΟΝΟ στην καθαριότητα και τον φωτισμό. Όλα τα άλλα παρέμειναν μηδενικά, όπως φυσικά και οι ειδικές εκπτώσεις στις ευάλωτες ομάδες.

Σε ποιους τομείς θα κατευθυνθούν τα ποσά που θα προκύψουν από αυτή η αύξηση;

Φυσικά στους τομείς καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού. Είναι οι τομείς που αυτή τη στιγμή δεν είναι ισοσκελισμένοι και αιμορραγούμε σταθερά από εκεί. Η ταυτόχρονη έναρξη της αντικατάστασης των λαμπτήρων όλης της Δημοτικής Κοινότητας και των Τοπικών Κοινοτήτων με λαμπτήρες led, έργο που ήδη ξεκίνησε τις συζητήσεις ο Δήμαρχος, και η ενίσχυση με αποδοτικότερο τρόπο της καθαριότητας θα τονώσουν στοχευμένα την κύρια αδυναμία που είναι η σταθερή και άμεση μείωση του ελλείμματος.

Αυτή η αύξηση μήπως θα μπορούσε να αποφευχθεί; Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ψήφισαν αρνητικά στην αύξηση, αναφέροντας ότι θα μπορούσε να υπάρξει αξιοποίηση χρημάτων από άλλες πηγές.

Η στάση της αντιπολίτευσης θα ήταν κατανοητή αν είχαμε τουλάχιστον ένα χρόνο θητείας και θα μπορούσαν να αναλύσουν, αν είχαν, τις προτάσεις τους. Πόσο ακατανόητο είναι να δημιουργείς ένα έλλειμμα 1,5 εκ. ευρώ, πράγμα που καμία πλευρά δεν αμφισβήτησε, και 20 μέρες ως αντιπολίτευση να στηρίζεις το υποκριτικό της μηδενικής αύξησης! Οι αντιπολιτεύσεις κάνανε την πολιτική τους, καλή ή κακή. Πρόταση εναλλακτική όμως δεν άκουσα από κανένα. Νομίζω ότι άπαντες κατάλαβαν ότι τα νούμερα που παρουσίασα δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Σε αυτό που εγώ θα επέμενα, θα ήταν σοβαρές προτάσεις. Καμία δεν ακούστηκε. Η λογική πέρνα μηδενική αύξηση και κάτι θα γίνει, ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Όπως είπα και στην εισήγησή μου δεν είμαι σε αυτή τη θέση για να γίνω αρεστός, αλλά να τιμήσω με συγκεκριμένο και χειροπιαστό έργο την εμπιστοσύνη του Δημάρχου στο πρόσωπό μου και κατ’ επέκταση των Δραμινών.

Κύριε Τσακίρη, στην τοποθέτησή της στο Δημοτικό Συμβούλιο κάνατε λόγο για ακατανόητο λαϊκισμό. Πρώτα από όλα τι εννοούσατε και επίσης αυτό σημαίνει πως η Δημοτική Αρχή δεν θα προχωρήσει στο μέλλον σε μείωση τελών;

Εννοώ αυτό ακριβώς το οποίο είπα. Ο άκρατος λαϊκισμός που ανέφερα στην εισήγησή μου βασίζεται στις τακτικές που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια στην οικονομική διαχείριση των τελών και δικαιωμάτων. Όταν το έλλειμμα σταθερά ανέβαινε, οι πολιτικές που προτείνονταν ήταν ακριβώς οι αντίθετες από αυτές που χρειαζόταν. Υπήρχε μία πλειοδοσία στο ποιος θα προτείνει λιγότερα, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το χρέος και το έλλειμμα διαρκώς και σταθερά μεγάλωναν. Και ενώ θα έπρεπε να γίνονται προσπάθειες να μειωθεί το έλλειμμα, είχαμε αποφάσεις που απλά το μεγάλωναν. Αν αυτό δεν είναι λαϊκισμός, τότε τι είναι; Κύριε Σιουτόπουλε, ο δημότης οφείλει να γνωρίζει τα δεδομένα. Έτσι νιώθει συμμέτοχος. Η σχέση αυτή πρέπει διαρκώς να επαναβεβαιώνεται, δίνοντάς του τη δυνατότητα να γνωρίζει τα πραγματικά στοιχεία και να κατανοεί το τι πρέπει να γίνει ή γιατί γίνεται. Όταν διαμαρτύρεσαι -και δίκαια- για την κατάσταση της καθαριότητας και του φωτισμού στην πόλη, πρέπει να ξέρεις ότι αν δεν υπάρξει άμεση οικονομική στήριξη, δεν θα μπορέσεις να δεις διαφορά. Όσο για το μόλον είμαι αισιόδοξος και θέλω σύντομα να ανακοινώσουμε ευνοϊκά μέτρα.

Τέλος, κάνατε λόγο πως υπάρχει «άνοιγμα» περίπου 1,5 εκ ευρώ. Τι σημαίνει αυτό και από πού προκύπτει ένα τόσο μεγάλο ποσό;

Τα στοιχεία της υπηρεσίας ελέγχθηκαν εξονυχιστικά και σε βάθος πολλών ετών για να δούμε το μοτίβο αύξησης του ελλείμματος στη συγκεκριμένη υπηρεσία. Υπάρχει ένα έλλειμμα 1,5 εκ. ευρώ, που υποχρεωτικά βάση ισχύουσας νομοθεσίας πρέπει να το ισοσκελίσουμε. Εξαντλήσαμε όλα τα εργαλεία που μας δίνει ο νόμος και είναι πολύ συγκεκριμένα και έτσι ζητήσαμε την αύξηση με στόχο τον ισοσκελισμό των τελών.

Το ποσό προκύπτει από ένα έλλειμμα που για χρόνια ήταν εκεί, χαμηλότερο μεν αλλά σταθερά εκεί, και η επιπόλαια διαχείρισή του ήταν διαχρονική. Ξεκίνησε ακόμα και πριν το 2011, αλλά γιγαντώθηκε από το 2019 και μετά. Για να είμαι δίκαιος συνετέλεσαν και άλλοι παράγοντες, όπως η κρίση και η πανδημία, αλλά και ακόμα μετά από αυτά δεν άλλαξε ο τρόπος διαχείρισης εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής. Αποτέλεσμα ήταν το σημερινό έλλειμμα του 1,5 εκ. ευρώ.