ΑΠΟ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΑΓΙΟΣ ΤΡΥΦΩΝ» ΔΡΑΜΑΣ

 

Αίτηση προς τον Δήμαρχο Δράμας, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Δράμας, τους επικεφαλής των παρατάξεων του Δήμου Δράμας, τον Αναπληρωτή Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους κατέθεσαν τέσσερις πρώην Πρόεδροι του Συλλόγου «Άγιος Τρύφων» Δράμας, με θέμα «Ένθερμη συμπαράσταση και στήριξη του έργου της Διοικούσας Επιτροπής, του ατ. Συλλόγου Οικισμού “Άγιος Παύλος” Δράμας. Το μνημειώδες αυτό έργο της ονομασίας Οικισμός “Άγιος Παύλος” στην πράξη είναι γεγονός, το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω, όλοι ονομάζουν την περιοχή “Άγιος Παύλος”».

Η αίτηση των πρώην Προέδρων, η οποία κοινοποιείται στο Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας, στον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, στους Βουλευτές Δράμας και στους πρώην Δημάρχους του Δήμου Δράμας, έχει ως εξής:

  1. Εμείς οι πρώην Πρόεδροι του Συλλόγου «Άγιος Τρύφων» Δράμας, αισθανόμαστε την υποχρέωση για την σωστή ενημέρωση και την αποφυγή άλλων εντυπώσεων να τοποθετηθούμε και ιδιαίτερα, για το θέμα της ονοματοδοσίας, της νέας περιοχής Νοτιοανατολικά της Δράμας, σε Οικισμός «Άγιος Παύλος».

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη, αιτούμαστε την αναγνώριση του νέου Οικισμού, με την ονομασία Οικισμός «Άγιος Παύλος». Πιο συγκεκριμένα, μετά τις ΤΡΕΙΣ ΘΕΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΟΜΟΦΩΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ (78/20-12-12 Σ.Δ.Κ. Δρ., 102/17-3-14 Δημ. Συμβ. Δρ. και 25/8-4-15 Σ. Δ. Κ. Δρ.) ζητούμε την επικαιροποίηση της 102/17-3-2014 Ομόφωνης Απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, που ψηφίστηκε από όλες τις δημοτικές παρατάξεις, από όλους τους Συμβούλους, χωρίς καμία απολύτως επιφύλαξη, παρουσία εκπροσώπων των κατοίκων του οικισμού και ύστερα από μεγάλης διάρκειας έρευνα, πολλές επαφές και διαδικασία πλήρους διαφάνειας.

  1. Η διεκδίκηση του ονόματος «Άγιος Παύλος» τεκμηριώνεται από την ιστορική παρουσία του Αποστόλου Παύλου στην περιοχή μας, προκειμένου να καλυφθεί ένα τεράστιο κενό που υπάρχει στην Δράμα και να τιμηθεί η πλούσια και βαριά κληρονομιά που άφησε, ειδικά εδώ στον τόπο μας, ο πρωτοκορυφαίος των Αποστόλων. Εξάλλου με το ξεχωριστό αυτό δικό της όνομα η περιοχή αναδεικνύεται και αναβαθμίζεται.

Τυχαίνει όλες οι πόλεις από όπου πέρασε ο Απόστολος Παύλος να τον έχουν τιμήσει, μόνον εμείς οι Δραμινοί, ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΕΞ ΟΛΩΝ, δεν βρίσκουμε τρόπο να δώσουμε σε μία περιοχή, στην πιο κατάλληλη νέα περιοχή, το όνομα Άγιος Παύλος, ενώ θα έπρεπε να ήμασταν οι πρώτοι.

  1. Δηλώνουμε ότι συμφωνούμε με τις επιδιώξεις, τους στόχους και τις ενέργειες της Διοικούσας Επιτροπής του ατ. Συλλόγου Οικισμού «Άγιος Παύλος». Τούτο σημαίνει ότι:

α. Είμαστε όλοι ένθερμοι συμπαραστάτες και υποστηρικτές του έργου της Διοικούσας Επιτροπής του ατ. Συλλόγου Οικισμού «Άγιος Παύλος», έχοντες βάλει τις υπογραφές μας κάτω από όλες τις αιτήσεις –κείμενα της Επιτροπής, με πλήρη επίγνωση του τι ζητείται.

β. Πρέπει να γίνει σεβαστή η θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας, που αγγίζει το σύνολο των κατοίκων και των εχόντων τα κτήματά τους, στον Οικισμό «Άγιος Παύλος».

γ. Πρέπει να τηρηθούν οι υποσχέσεις, να μην πάρουμε πίσω το έργο που έφτασε ως εδώ και να προχωρήσουμε θετικά.

δ. Πρέπει να γίνει το πρώτο βήμα της ονοματοδοσίας, για να ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα για τα άλλα έργα, όπως αυτά αναγράφονται σαν καταστατικές αρχές στις αιτήσεις, στα γραπτά κείμενα και στον από 16-4-2015 θεματικό χάρτη της Διοικούσας Επιτροπής του Συλλόγου, Οικισμού «Άγιος Παύλος», ο οποίος και συνημμένα αποστέλλεται.

ε. Πρέπει να αναδειχθεί ένα κόσμημα της Δράμας, η ομορφιά και το κάλλος αυτού του τόπου, άγνωστη για την πλειοψηφία των Δραμινών πολιτών.

  1. α. Είναι τύχη μας να στελεχώνεται η Διοικούσα Επιτροπή του Συλλόγου Οικισμού «Άγιος Παύλος», από τόσους άξιους επιστήμονες και τόσο ευαίσθητους ανθρώπους.

β. Είναι τύχη που Πρόεδρος του Συλλόγου αυτού, είναι μία διακεκριμένη προσωπικότητα, που εμπνέει εμπιστοσύνη, ο κύριος Χριστόδουλος Μιχαηλόπουλος. Ο Πρόεδρος που οραματίστηκε την ονομασία του νέου Οικισμού, σε Οικισμός «Άγιος Παύλος», ο οποίος επί μία δεκαετία και πλέον και ως εκφραστής των επιθυμιών των κατοίκων, ανοίγει ορίζοντες και δρομολόγησε με υπομονή και επιμονή το σύνολο των αιτημάτων, προκειμένου να επέλθουν όλα τα ευεργετικά αποτελέσματα για την κοινωνία της περιοχής και όλης της Δράμας. Όλοι μαζί βοηθήσαμε και στηρίζουμε αυτό το κοινωφελές έργο, είμαστε στο πλευρό του και μας εκφράζει απόλυτα.

γ. Είναι ευτυχές που οι προτάσεις της Επιτροπής είναι αποδεκτές και στηρίζονται από τους θεσμούς, από τους πρώην Δημάρχους Δράμας, από δραστήριες προσωπικότητες και πολίτες όλης της Δράμας.

  1. Η θέση μας στηρίζεται στην αλήθεια και η βαθιά αλήθεια είναι:

α. Η ονομασία του προσφυγικού Συνοικισμού Αμπελοκήπων, ούτε σβήνει, ούτε ο Συνοικισμός Αμπελοκήπων μετονομάζεται, ούτε κάποιος δρόμος του, ούτε κατά ένα πόντο δεν αλλάζει και ούτε διανοήθηκε ποτέ κανένας κάτι τέτοιο. Τα όρια του Συνοικισμού ορίζονται με το Ν.Δ. 15/22-5-1926, είναι δεδομένα και ξεκάθαρα.

β. Τα όρια το νέου Οικισμού «Άγιος Παύλος», προς Νότο, ξεκινούν από την δεξιά πλευρά της οδού Πολυδεύκη, που η ονοματοδοσία της έγινε το έτος 2006 μαζί με άλλες δεκαοκτώ (18) νέες οδούς της νέας αυτής περιοχής, με αφορμή την ένταξή της στο σχέδιο πόλεως και την έναρξη έργων σε αυτήν, με το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ, προϋπολογισμού 672.000 €.

Όλη η έκταση του νέου αυτού Οικισμού μέχρι το 1994, προ 24 ετών ήταν αμπελοχώραφα με μονοπάτια, εκτός σχεδίου πόλεως, ήταν ένα κομμάτι της περιοχής με την ονομασία «ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΔΡΑΜΑ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ». Ως γνωστόν Αγρόκτημα Δράμα Αμπελόκηποι ονομάζεται όλη η εκτός σχεδίου πόλεως, γύρω-γύρω η Νότια πλευρά της Δράμας, από το ΚΤΗΜΑ ΧΩΡΙΣΤΗΣ ΕΩΣ ΤΟΝ ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟ. Άλλο Συνοικισμός Αμπελοκήπων και άλλο «ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΔΡΑΜΑ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ»

γ. Αυτοί που βάλανε τις πεντακόσιες δεκαεπτά (517) υπογραφές στις σχετικές αιτήσεις, είναι διακεκριμένοι πολίτες της περιοχής του Οικισμού, με ισχυρό και ακέραιο χαρακτήρα, γνωρίζουν άριστα τα θέματα και τι υπογράφουν, ούτε παραπλανούνται, ούτε ξεγελιούνται, ούτε παρασύρονται.

δ. Οι κάτοικοι του νέου Οικισμού «Άγιος Παύλος» είναι σχεδόν όλοι πρόσφυγες, από τις χαμένες πατρίδες και έχουν βαθιά συνείδηση για τα προσφυγικά.

ε. Ιδιαίτερα το εξωκλήσι του Αγίου Τρύφωνα και η ιστορικότητα του, αναδεικνύονται και προβάλλονται καθώς επίσης η μοναδική σπουδαία ομορφιά της περιοχής με τον καταπράσινο λοφίσκο της.

στ. Οι θετικές ΟΜΟΦΩΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ δεν είναι μόνο μία, αλλά οι ως κατωτέρω τρεις, που συζητήθηκαν και ψηφίστηκαν χωρίς καμία επιφύλαξη, με πλήρη διαφάνεια, ύστερα από μεγάλης διάρκειας έρευνα, κάθε φορά και μετά από πολλές επαφές και συναντήσεις με πολυμελείς αντιπροσωπείες των κατοίκων:

(1) Η 78/20-12-2012 του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Δράμας, Ομόφωνη για την ονομασία της νέας περιοχής, σε Οικισμός «Άγιος Παύλος» εψηφίσθη επί θητείας Δημάρχου Κυριάκου Χαρακίδη, υπό την προεδρία της Προέδρου του Συμβουλίου κ. Δέσποινας Κουγιουμτζόγλου –Σκουλίδου, νομικού, έγκριτης δικηγόρου του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας.

(2) Η 102/17-3-2014 Ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, που υπερψηφίστηκε από όλες τις δημοτικές παρατάξεις και από όλους τους είκοσι πέντε (25) παρόντες Δημοτικούς Συμβούλους, «Για την ονομασία της νέας περιοχής… σε Οικισμός “Άγιος Παύλος”», επίσης παρόντος του τότε Δημάρχου Κυριάκου Χαρακίδη και εκπροσώπων των κατοίκων της περιοχής.

(3) Η 25/8-4-2015 απόφαση του Συμβουλίου Δημοτικής Κοινότητας Δράμας, Ομόφωνη, «για την ονομασία της νέας περιοχής… σε Οικισμός “Άγιος Παύλος”, με σαφέστερη αναφορά στα όρια της νέας περιοχής…» επί της παρούσης θητείας του δημάρχου Χριστοδούλου Μαμσάκου. Εψηφίσθη παρόντων και εκπροσώπων των κατοίκων της περιοχής, υπό την προεδρία του Προέδρου του Συμβουλίου κ. Ανέστη Δερματίδη, καλού γνώστη της περιοχής, λόγω του επαγγέλματός του και λόγω του εξοχικού οικογενειακού κτήματός του, στην άκρα Νοτιοανατολική πλευρά του Οικισμού αυτού.

ζ. Το μνημειώδες αυτό έργο της ονομασίας Οικισμός «Άγιος Παύλος» στην πράξη είναι γεγονός, το ποτάμι δε γυρίζει πίσω, όλοι ονομάζουν την περιοχή «Άγιος Παύλος».

  1. α. Μετά από τα πιο πάνω αναφερθέντα, αποκαλύπτονται, διαλύονται όλοι οι μύθοι της αναλήθειας που ακούστηκαν και ξεσκεπάζονται οι διαστρεβλώσεις της πραγματικότητας, για να μην υπάρχει σύγχυση. Η τακτική αυτή, όπως διαφαίνεται, δεν μπορεί άλλο να καθυστερεί την επικαιροποίηση το θέματος. Η ζημιά που προκαλείται είναι πολύ μεγάλη, αιτία κάποιων που μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού και δεν έχουν αναφέρει ποια είναι τα ελατήρια και τα κίνητρα τους και τί τους φταίει το όνομα, Οικισμός «Άγιος Παύλος». Άλλωστε, όπως ελέχθη «και με το να μην υπάρχει ούτε ένας που να μην συμφωνεί, αυτό θα ήταν το περίεργο». Η αλήθεια είναι πασιφανής, πρόδηλη, ηλίου φαεινότερον, επιβεβαιώνεται με ατράνταχτα στοιχεία, όπως εν περιλήψει προαναφέρθηκαν.

β. Κλείνοντας και πάλι παρακαλείται ο Δήμαρχος Χριστόδουλος Μαμσάκος να ξαναμελετήσει το θέμα, για την το δυνατόν ταχύτερο επικαιροποίηση της ονοματοδοσίας της ως άνω περιοχής, σε Οικισμός «Άγιος Παύλος», στα πλαίσια της από 20-2-2018 σταλείσης εμπεριστατωμένης Νέας Αίτησης της διευρυμένης Διοικούσας Επιτροπής του ατ. Συλλόγου Οικισμού «Άγιος Παύλος».

 

Μετά τιμής

Οι πρώην Πρόεδροι του συλλόγου «Άγιος Τρύφων» Δράμας

Καλλιονίδης Κωνσταντίνος (μέχρι τον Ιούνιο του 2014) – ΕΠΙΤΙΜΟΣ

Χατζησταυρίδης Γεώργιος –ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ

Τσιμπλικίδης Βασίλειος

Κεσίσογλου Κίμων