Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση  για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Συζητούμε αποκλειστικά για τις θαλάσσιες ζώνες, ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους η Αθήνα, που αποδέχθηκε την πρόσκληση της Άγκυρας για τον 61ο  γύρο επαφών, μεταξύ των δυο χωρών,  στις 25 Ιανουαρίου, στην Κωνσταντινούπολη.

Είχε προηγηθεί η έντονη αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού στην προσπάθεια Τσαβούσογλου για δημιουργία εντυπώσεων.

Ήρθε η ώρα να πάψουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να βρούμε μία ημερομηνία. Το μόνο ζήτημα προς συζήτηση είναι ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών, διεμήνυσε από τη Λισσαβόνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τονισε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εντάσσονται απολύτως στο ευρύτερο ευρω-τουρκικό πλαίσιο, ενόψει και της διαμόρφωσης της έκθεσης Ζοζέ Μπορέλ.

Η ενόχληση προς ορισμένα κράτη-μέλη εκλαμβάνεται ως ενόχληση προς την ΕΕ συνολικά, και για το λόγο αυτό θα πρέπει να απαλειφθεί, ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Σήμερα ο τουρκικός Τύπος δεν αναφέρει τίποτα για την πρόταση διερευνητικών επαφών. Το θέμα απουσιάζει παντελώς από την ύλη των μέσων ενημέρωσης. Το μόνο που δημοσιεύεται είναι μια λιτή ανακοίνωση που κάνει λόγω για την έναρξη των διερευνητικών επαφών στις 25 του μήνα. Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν  ότι ο Μ.Τσαβούσογλου  πρόκειται  να ενημερώσει αναλυτικά τους πρέσβεις των Ευρωπαϊκών χωρών και αργότερα ο Τούρκος πρόεδρος θα κάνει κάποια ενημέρωση και θα προχωρήσει σε κάποιες επαφές  αλλά η Άγκυρα κρατά  κλειστά τα χαρτιά της μέχρι στιγμής.

Ο πρωθυπουργός οφείλει να αποκλείσει κάθε τουρκική απόπειρα διεύρυνσης της ατζέντας, σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ανταπόκριση, Κωσταντινούπολη: Αριάνα Φερεντίνου

Πηγή: ert.gr