ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΧΩΡΙΣΤΗ ΤΟΥ Γ.Γ. ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ Κ.Κ.Ε. Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ

 

  • «Στην περίπτωση που η εργατική τάξη έχει την εξουσία στα χέρια της και μπορεί να σχεδιάσει κεντρικά την οικονομία, οι δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα της χώρας μας αξιοποιούνται για την ικανοποίηση των πραγματικών λαϊκών αναγκών»
  • «Διέξοδος προς όφελος του λαού χωρίς ο ίδιος ο λαός να αποφασίσει να πάρει τη θέση του στο δρόμο της ριζικής αλλαγής, δεν υπάρχει»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

 

Επίσκεψη στη Χωριστή πραγματοποίησε την Κυριακή 11 Ιουνίου 2017 ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. κ. Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο ευρύτερης περιοδείας του στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Ο κ. Κουτσούμπας μετά από την παρουσία του σε Ξάνθη και Καβάλα, έφτασε στη Χωριστή, όπου αρχικά κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο για τους σφαγιασθέντες της Χωριστής από τους Βούλγαρους, το Σεπτέμβρη του 1941, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Τ.Ε. Δράμας του Κ.Κ.Ε.. Στην εκδήλωση μίλησε η κ. Μαρία Μάλλη, μέλος της Τ.Ε. Δράμας του Κ.Κ.Ε., η οποία αναφέρθηκε στην ιστορικότητα της Χωριστής με τους αγώνες των κατοίκων της και τις θυσίες τους στο διάβα των χρόνων. Η μπάντα του Μουσικοδραματικού Συλλόγου Χωριστής «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία» έπαιξε τον εθνικό ύμνο και ακολούθησε ενός λεπτού σιγή.

Στη συνέχεια ο κ. Κουτσούμπας, συνοδευόμενος από τον Γραμματέα Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και μέλος της Κ.Ε. του Κόμματος κ. Δημήτρη Παπατολίδη, τον Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Δράμας του Κ.Κ.Ε. κ. Γιώργο Μήτρου και τον Δημοτικό Σύμβουλο του Δήμου Δράμας και επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Γιάννη Στεφανίδη, καθώς και από άλλα στελέχη του Κ.Κ.Ε., συναντήθηκε στο κτήριο της Κοινότητας με το Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο και τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Χωριστής κ. Κωνσταντίνο Ζαρόγλου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν ζητήματα που απασχολούν τη Δράμα, όπως είναι η αυξημένη ανεργία, αλλά και γενικότερα την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως είναι η μεταβίβαση νέων αρμοδιοτήτων από το Κράτος χωρίς τους απαιτούμενους πόρους και η υποχρηματοδότηση. Παράλληλα, υπήρξε αναφορά και στην υποστελέχωση των Δήμων. Ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε ότι όλα αυτά τα προβλήματα θα συνεχίζονται και θα οξύνονται όσο το τιμόνι της εξουσίας και τα κλειδιά της οικονομίας θα βρίσκονται στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου και του πολιτικού του προσωπικού. Τόνισε ότι για να υπάρξει προοπτική για το λαό, θα πρέπει να οργανωθεί και να παλέψει και για κατακτήσεις σήμερα αλλά κυρίως για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης της κοινωνίας και της οικονομίας, το δρόμο που προτείνει το ΚΚΕ και αποτελεί τη μοναδική φιλολαϊκή διέξοδο.

Ο κ. Κουτσούμπας ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη Δράμα μιλώντας σε πολιτική συγκέντρωση στο κέντρο της Χωριστής. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Κουτσούμπας έστειλε μήνυμα σε λαό και νεολαία για τη «συγκρότηση της Κοινωνικής Συμμαχίας, στην πάλη ενάντια στα μονοπώλια, τον καπιταλισμό, έτσι ώστε να έρθει η εργατική τάξη στην εξουσία, να κοινωνικοποιήσει τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, να αποδεσμεύσει τη χώρα από ΕΕ και ΝΑΤΟ, να διαγράψει μονομερώς το χρέος, να αποσυρθεί από στρατιωτικο-πολιτικές επεμβάσεις, από ιμπεριαλιστικούς πολέμους». «Έτσι μόνο θα μπορέσει να ζήσει ο λαός σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες του, να απολαύσει τις δυνατότητες που προσφέρει η επιστήμη και σύγχρονη τεχνολογία, η παραγωγικότητα της εργασίας, οι μεγάλες πλουτοπαραγωγικές πηγές και δυνατότητες της Ελλάδας.

Για παράδειγμα στην περιοχή της Δράμας, έχει εντοπιστεί το δεύτερο μεγαλύτερο λιγνιτικό κοίτασμα της χώρας και εκτείνεται σε μια μεγάλη έκταση. Στην περιοχή Παρανεστίου έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα ουρανίου, ψευδαργύρου, μαγγανίου και μολύβδου. Καταλαβαίνετε λοιπόν γιατί λέμε ότι ο τόπος μας είναι ευλογημένος τόπος, με μεγάλο φυσικό και ορυκτό πλούτο.

Η χώρα μας έχει διαπιστωμένες αναπτυξιακές δυνατότητες. Διαθέτει τεχνολογικά μέσα, ειδικευμένο εργατικό δυναμικό, σύγχρονες μεθόδους οργάνωσης της παραγωγής και άλλες δυνατότητες. Διαθέτει σημαντικά φυσικά πλεονεκτήματα που προσφέρουν τη δυνατότητα εξασφάλισης διατροφικής επάρκειας, αξιοποίησης των βουνών και της θάλασσας, υποδομών για διακοπές και αναψυχή και άλλων αναγκών.

Βέβαια το ότι η χώρα μας έχει διαπιστωμένες παραγωγικές δυνατότητες δεν το λέμε μόνο εμείς. Το επιβεβαιώνουν και τα άλλα κόμματα. Μάλιστα ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Σύνδεσμο Ελλήνων Βιομηχάνων μίλησε πολύ αναλυτικά για τις δυνατότητες της χώρας μας, λέγοντας πως “η χώρα μας, δεν υπάρχει αμφιβολία, διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Συγκριτικά πλεονεκτήματα, που συγκεντρώνουν το παγκόσμιο επενδυτικό ενδιαφέρον”. Περιέγραψε τη γεωγραφική μας θέση, τη δυνατότητα ανάπτυξης σημαντικών υποδομών με διεθνή σημασία στα δίκτυα και στις μεταφορές. Τόνισε την ενεργειακή διασύνδεση της χώρας και το στρατηγικό της ρόλο σε μια κρίσιμη περιοχή στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αναφέρθηκε στη δυνατότητα παραγωγής ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, αλλά και στο ανθρώπινο κεφάλαιό μας, στο εξειδικευμένο ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας, τα υψηλού επιπέδου ερευνητικά ιδρύματα. Και βέβαια δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον τουρισμό και τη ναυτιλία.

Ποια είναι η διαφορά; Ότι οι δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα της χώρας μας στα δικά τους χέρια, στα χέρια των μονοπωλίων, γίνονται εργαλεία για την αύξηση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητάς τους. Και βέβαια, όταν εμπλέκονται διαφορετικά συμφέροντα μονοπωλίων, μεγαλώνουν οι ανταγωνισμοί μεταξύ τους και τότε τα πράγματα γίνονται και επικίνδυνα για την εργατική τάξη, το λαό μας. Στην περίπτωση όμως που η εργατική τάξη έχει την εξουσία στα χέρια της και μπορεί να σχεδιάσει κεντρικά την οικονομία, οι δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα της χώρας μας αξιοποιούνται για την ικανοποίηση των πραγματικών λαϊκών αναγκών» πρόσθεσε ο κ. Κουτσούμπας.

 

«Συνεχίζουμε να κρατάμε ψηλά τη σημαία της ταξικής πάλης, του σοσιαλισμού – κομμουνισμού»

Στην αρχή της ομιλίας του ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Χωριστή, λέγοντας:

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ στη Χωριστή της Δράμας, σε έναν τόπο που έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία. Έναν τόπο με ιδιαίτερη συμβολή στους εργατικούς αγώνες, ιδιαίτερα στους αγώνες των καπνεργατών. Έναν τόπο που έχει βάλει τη σφραγίδα του στην αντιφασιστική πάλη, με τη συμμετοχή του στην ηρωική εξέγερση της Δράμας το 1941, τότε που ο ελληνικός λαός στη συγκεκριμένη περιοχή βρέθηκε υπό τριπλή κατοχή ιταλική, γερμανική, βουλγαρική. Και είχε δύο δρόμους να επιλέξει: να υποταχθεί, να συμβιβαστεί και να λουφάξει ή να οργανωθεί, να αντισταθεί και να παλέψει. Η Χωριστή της Δράμας ακολούθησε το δεύτερο, το δύσκολο αλλά και ηρωικό δρόμο συμμετέχοντας στην εξέγερση της Δράμας, η οποία οργανώθηκε από την τοπική Οργάνωση του ΚΚΕ το Σεπτέμβρη του 1941. Πρόκειται για το πρώτο στην Ελλάδα και το δεύτερο στην Ευρώπη οργανωμένο αντιστασιακό κίνημα κατά του Φασιστικού Άξονα. Τη συμμετοχή της στην εξέγερση της Δράμας, η Χωριστή την πλήρωσε ακριβά με το σφαγιασμό 147 κατοίκων της από τους Βούλγαρους κατακτητές. Τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν κάτοικοί της αργότερα, παίρνοντας μέρος στην ΕΑΜική Αντίσταση και αργότερα στον μεγαλειώδη αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Χρέος όλων μας είναι να γνωρίσουν οι νέες γενιές την ιστορία του τόπου τους. Να μάθουν για τις ηρωικές σελίδες που έγραψε η Χωριστή της Δράμας. Να διαβάσουν και να διδαχθούν από την Εξέγερση της Δράμας, να γνωρίσουν τον αγώνα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, να γνωρίσουν τον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας. Τιμάμε όλους όσοι γνώρισαν κι έπεσαν στα εκτελεστικά αποσπάσματα, στις φυλακές, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στους τόπους εξορίας, όλους όσοι τραυματίστηκαν στις ηρωικές μάχες.

Και με την ευκαιρία. Εμείς, και δω στη Χωριστή, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, τιμάμε τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης, τιμάμε τους αγωνιστές του ΔΣΕ, ακριβώς επειδή συνεχίζουμε να κρατάμε ψηλά τη σημαία της ταξικής πάλης, του σοσιαλισμού – κομμουνισμού, επειδή έχουμε αναλάβει τα καθήκοντά μας απέναντι στην εργατική τάξη και στην ιστορική αποστολή της».

 

«Ο λαός να επιλέξει τη σύγκρουση με τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και την εξουσία του»

Ακόμη, ο κ. Κουτσούμπας, μιλώντας στη συγκέντρωση της Χωριστής, σημείωσε: «Ο Τσίπρας και η κυβέρνησή του, που κρατά ψηλά τη σημαία της εξουσίας του κεφαλαίου, της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και εκπληρώνει τα καθήκοντα που του έχει αναθέσει η κυρίαρχη τάξη, ματώνοντας το λαό μας, έχει το θράσος να πηγαίνει στην Καισαριανή, να μιλάει για το Γοργοπόταμο, να πιάνει στο στόμα του τις ηρωικές κορφές του Γράμμου, τον κομμουνιστή ήρωα Νίκο Μπελογιάννη και άλλα πολλά.

Και την ίδια στιγμή να υλοποιεί μία προς μία τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, να ψηφίζει ένα ακόμα μνημόνιο, “μνημόνιο εις την τετάρτην” το χαρακτηρίσαμε, γιατί πολλαπλασιάζει τα βάρη για την εργατική λαϊκή οικογένεια.

Κι αυτά τα βάρη είναι ασήκωτα για το λαό, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝΕΛ να παρουσιάσει μία εικονική πραγματικότητα για την κατάσταση που βιώνει η εργατική τάξη ο λαός, και να καλλιεργήσει ψεύτικες προσδοκίες.

Τι άλλο από εικονική πραγματικότητα για το λαό είναι τα όσα λέει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, της καπιταλιστικής οικονομίας που μπορεί τα στοιχεία και τα νούμερα που αρχίζουν να μας παρουσιάζουν ως θετικά της ευημερίας που έρχεται σιγά-σιγά, λέει του λαού, την ίδια ώρα που οι εργάτες, οι άνεργοι, οι φτωχοί αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη της καθημερινής επιβίωσης;».

«Κανένας αγώνας δεν αποκτά σωστό ταξικό προσανατολισμό για το συμφέρον της πλειοψηφίας του λαού, σταθερότητα, αντοχή, όταν ο εργάτης, ο υπάλληλος, ο αγρότης, ο επαγγελματίας ενστερνίζεται σαν δικούς του τους στόχους του μεγάλου κεφαλαίου για μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα και μεγαλύτερα κέρδη για πάρτη τους. Κανένας εργάτης, αγρότης, επιστήμονας, επαγγελματίας δεν μπορεί να γίνει κύριος της μοίρας του, αν δεν ξεφύγει από τη βαθιά ριζωμένη κοινοβουλευτική λογική της ανάθεσης σε κάποια πρόσωπα, σε κάποια κόμματα, σε κάποιες ηγεσίες. Να αναθέτει σε κάποιους άλλους, σε παλιούς ή νέους «σωτήρες” την υπεράσπιση των δικών του δικαιωμάτων. Σήμερα ακόμη κι ένας αγώνας για παράδειγμα για ένα έργο, σε ένα Νομό, όπως είναι ο Νομός της Δράμας, όπου πολλοί κάτοικοι λένε –και σωστά- ότι είναι ένας Νομός αποκομμένος και αδικημένος ακόμα κι από τις γύρω περιοχές της Καβάλας, της Θράκης, καθώς δεν διέρχεται η Εγνατία, δεν έχει αεροδρόμιο ή λιμάνι. Ακόμη κι αυτός ο αγώνας θα είναι από την αρχή καταδικασμένος, αν όσοι συμμετέχουν σε αυτόν θεωρούν τον εαυτό τους για παράδειγμα συνυπεύθυνο για τα χρέη που έχει το αστικό κράτος» επεσήμανε ο κ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε:

«Ακούμε και εμείς όσους καλοπροαίρετα ρωτούν, γιατί ο κόσμος δεν κινητοποιείται, τι περιμένει, γιατί δεν βγαίνει μαζικά στους δρόμους. Δεν συμφωνούμε απόλυτα με την άποψη ότι ο κόσμος δεν παλεύει, δεν αντιστέκεται, δεν συμμετέχει στους αγώνες. Οι πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις, σε δεκάδες πόλεις σε όλη την Ελλάδα, κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο μνημόνιο, ήταν μεγάλες κινητοποιήσεις.

Βέβαια, από αυτές τις κινητοποιήσεις απουσίαζαν τα κόμματα, αρκετά μέλη και ψηφοφόροι των κομμάτων που την προηγούμενη περίοδο έβγαιναν στους δρόμους και που σήμερα είναι εγκλωβισμένα ακόμα στα κόμματα του κατεστημένου, στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ή στη Ν.Δ. ή παρασύρονται από θολά αντιμνημονιακά κάλπικα συνθήματα που προπαγανδίζονται από επικίνδυνους καιροσκόπους και από τσαρλατάνους της πολιτικής ζωής του τόπου, που εμφανίστηκαν αυτά τα χρόνια με τη σημαία του αντιμνημονιακού και του αντιευρωπαϊστή για να παίξουν τον αποπροσανατολιστικό τους ρόλο, να γίνουν εμπόδιο στη γνήσια ριζοσπαστικοποίηση και την αναγέννηση του εργατικού κινήματος και της μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας που προτείνει το Κ.Κ.Ε..

Ένα μεγάλο μέρος του λαού παραμένει ακόμα εγκλωβισμένο σε αυτά τα κόμματα, παραμένει εγκλωβισμένο στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., στη Ν.Δ. ή στο Πα.Σο.Κ.. Είναι εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ και αγρότες που αναζητούν τις εύκολες και άμεσες λύσεις, που δεν υπάρχουν, που αναζητούν τη διέξοδο, χωρίς όμως ρήξη και πραγματικές ανατροπές.

Διέξοδος προς όφελος του λαού χωρίς ο ίδιος ο λαός να αποφασίσει να πάρει τη θέση του στο δρόμο της ριζικής αλλαγής, δεν υπάρχει. Κι αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα: Ο λαός να επιλέξει τη σύγκρουση με τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και την εξουσία του. Γι αυτό παλεύουμε εμείς οι κομμουνιστές για να τον πείσουμε.

Και συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, ώστε περισσότεροι εργαζόμενοι σήμερα να συνειδητοποιούν ποιος είναι ο πραγματικός αντίπαλος και πού πρέπει να στραφεί η πάλη τους. Να πάρουν μέρος στην οργάνωση της πάλης για να περάσει το κίνημα στην αντεπίθεση, να προετοιμαστεί για την αναμέτρηση με το κεφάλαιο και την εξουσία του».

 

«Υπάρχει πραγματική ελπίδα, με το Κ.Κ.Ε. στην πρωτοπορία»

 

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Κουτσούμπας ευχαρίστησε για τη συμμετοχή στη συγκέντρωση και ανέφερε: «Είναι μεγάλη τιμή που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, σε αυτή την ηρωική κωμόπολη της Δράμας, της πατρίδας μας, που αγωνίστηκαν. Είναι τιμή, είναι χρέος στους παππούδες μας, στις γιαγιάδες μας, στις μανάδες μας, στους πατεράδες μας, σε όσους έδωσαν τη ζωή τους, εκτελέστηκαν, βασανίστηκαν, αγωνίστηκαν, γιατί η νεολαία, γιατί ο λαός μας, γιατί τα παιδιά μας αξίζουν ένα καλύτερη σήμερα, αξίζουν κυρίως ένα καλύτερο αύριο. Θα τα καταφέρουμε. Προχωράμε μπροστά. Υπάρχει πραγματική ελπίδα, με το Κ.Κ.Ε. στην πρωτοπορία. Οι συναντήσεις που είχαμε αυτές τις μέρες σε όλο το Νομό και την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποδεικνύουν αυτό. Και η συνάντηση με το Δήμαρχο της Δράμας, που τιμά σήμερα με την παρουσία του τη συγκέντρωσή μας, και με άλλους φορείς δείχνουν ότι εδώ υπάρχει ένας λαός, υπάρχει μια νεολαία που ξέρει να αγωνίζεται, που θέλει να αγωνίζεται, που αντιστέκεται, αρκεί να αποκτήσει και σωστή κατεύθυνση, να σημαδέψει δηλαδή το σωστό αντίπαλο και να αφήσει αυτούς που πούλησαν ελπίδες και οράματα, που ακολούθησαν αντιλαϊκές πολιτικές όλα αυτά τα χρόνια και να συμπαραταχθεί με τη δύναμη που αυτά που λέει τα πιστεύει, που αυτά που λέμε εδώ δεν θα τα γυρίσουμε αύριο στη Βουλή. Τα ίδια θα πούμε κι εκεί. Γεια σας. Με τη νίκη. Να είστε καλά. Πάντα δυνατά και με υγεία».

Μετά το τέλος της ομιλίας η κ. Σοφία Τσιρακίδου, πρόεδρος του Μουσικοδραματικού Συλλόγου Χωριστής «Η Αναγεννηθείσα Μακεδονία» έδωσε στον κ. Κουτσούμπα ένα βιβλίο για τη Βουλγάρικη κατοχή στη Δράμα από το 1916 – 1918 και ένα βιβλίο για το ιστορικό του Συλλόγου.