ΠΛΗΘΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΦΟΡΕΩΝ (ΠΛΗΝ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΧΡ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗ ΚΑΙ Χ. ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ) ΕΔΩΣΑΝ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΣΕ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Δ. ΚΥΡΙΑΖΙΔΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

 

  • Νέα συνάντηση στις 19 Ιουνίου με μοναδικό θέμα τη σύνδεση της Δράμας με την Εγνατία
  • Κι άλλη συνάντηση στις 3 Ιουλίου με έγγραφες προτάσεις από τους φορείς για να υπάρξει ιεράρχηση

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 12 Ιουνίου 2017, στο ξενοδοχείο «ΚΟΥΡΟΣ», συνεδρίαση θεσμικών φορέων της Δράμας για τον ορισμό των αναπτυξιακών προτεραιοτήτων του Νομού. Η πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της σύσκεψης ανήκε στο Βουλευτή Ν.Δ. Νομού Δράμας κ. Δημήτρη Κυριαζίδη και η ανταπόκριση των φορέων ήταν σχεδόν καθολική.

Παρόντες, εκτός του κ. Κυριαζίδη, ήταν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης, οι Δήμαρχοι Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, Προσοτσάνης κ. Άγγελος Λύσσελης, Δοξάτου κ. Δημήτρης Δαλακάκης, ο Αντιδήμαρχος Κ. Νευροκοπίου και Αναπληρωτής Δημάρχου κ. Γιώργος Σαββίδης και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Ανδρέας Τσεπνίδης, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Λιθηρόπουλος, ο Πρύτανης του Δ.Π.Θ. κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης, ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης, ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του ΓΕΩ.Τ.Ε.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας κ. Ζαφείρης Μυστακίδης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Δράμας κ. Γιώργος Σαβρίδης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αναστάσιος Πούλιος, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κ. Γιώργος Γεωργιάδης, ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Δράμας κ. Δημήτρης Ράγιας.

Ο Πρόεδρος του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας κ. Νίκος Λιάτσης απουσίαζε λόγω υποχρεώσεων που είχε για το Νοσοκομείο στην Καβάλα, αλλά, όπως ανέφερε ο κ. Κυριαζίδης εισαγωγικά, συντάσσεται και ο ίδιος στην κοινή προσπάθεια.

Ουσιαστικά, οι μοναδικοί απόντες από τη συνεδρίαση για να υπάρξει πλήρης παρουσία των θεσμικών της Δράμας ήταν οι Βουλευτές κ. Χρήστος Καραγιαννίδης και κ. Χαρά Κεφαλίδου. Ακόμη τη συνεδρίαση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Κώστας Κινατζίδης, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης και ο πρώην Δήμαρχος Δράμας κ. Θωμάς Μαργαρίτης.

Εισαγωγικά, ο Βουλευτής κ. Κυριαζίδης ανέφερε ότι δεν πρέπει να σταθούμε σε διαπιστώσεις και σε καμία άγονη παρελθοντολογία αλλά να σταθούμε με ευθύνη μπροστά στο παρόν και πολύ περισσότερο μπροστά στην ευθύνη έναντι του μέλλοντος του τόπου και των ανθρώπων του, ζητώντας συστράτευση στις μείζονες διεκδικήσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κάθε φορέας δεν έχει ειδικότερα προβλήματα για τα οποία πρέπει να στοχεύσει στην εξεύρεση λύσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την εισαγωγική τοποθέτηση ο κ. Κυριαζίδης ζήτησε από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Στέφανο Γεωργιάδη να αναλάβει το συντονισμό.

Στη σύσκεψη υπήρξαν τοποθετήσεις από τους παριστάμενους με τον κάθε θεσμικό εκπρόσωπο να αναπτύσσει ζητήματα που απασχολούν τον τομέα του, έχοντας ως απώτερο στόχο την ανάπτυξη της περιοχής, ενώ κοινή διαπίστωση ήταν η αναγκαιότητα συλλογικής δράσης για την προώθηση των τοπικών ζητημάτων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος έθεσε το ζήτημα των οδικών αξόνων και της σύνδεσης της Δράμας με την Εγνατία, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη άποψη από τη Δράμα, τους φορείς της Δράμας, την κοινωνία της Δράμας, ποια είναι η προτεραιότητα», καθώς, όπως σημείωσε, είναι σημαντικοί τόσο ο άξονας Δράμα – Αμφίπολη όσο και ο Δράμα – Καβάλα, όμως κάποιος εκ των δύο θα πρέπει να προταχθεί, έτσι ώστε να ξεκινήσει να υλοποιείται. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι δεν μπορούν να υλοποιηθούν ταυτόχρονα και οι δύο άξονες, καθώς η πηγή χρηματοδότησης (Τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Υποδομών) είναι ίδια και τα απαιτούμενα ποσά και για τους δύο δεν είναι εύκολο να εξευρεθούν. Για το συγκεκριμένο θέμα αποφασίστηκε να υπάρξει εκ νέου συνεδρίαση των θεσμικών της Δράμας, την Δευτέρα 19 Ιουνίου, έτσι ώστε να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις όλων.

Επίσης τέθηκε το ζήτημα της απουσίας Πανεπιστημιακής Σχολής από τη Δράμα, με τον Πρύτανη του Δ.Π.Θ. κ. Καραμπίνη να επαναλαμβάνει το σχεδιασμό του Ιδρύματος για τη Δράμα, με την ίδρυση δύο Πανεπιστημιακών Τμημάτων και τη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Έρευνας στην Ελατιά, μετά την παραχώρηση μέρους του Δασικού Χωριού στο Δ.Π.Θ..

Μετά από τις τοποθετήσεις των θεσμικών εκπροσώπων της Δράμας αποφασίστηκε να γίνει και νέα συνεδρίαση, τη Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017, με τους ίδιους φορείς, όπου θα καταθέσουν στην ολομέλεια των συμμετεχόντων φορέων έγγραφες τις προτάσεις τους, ώστε αυτές να ιεραρχηθούν και να αποτελέσουν τον στρατηγικό σχεδιασμό διεκδίκησης της επίλυσης των προβλημάτων.

 

«Δεν υπάρχουν χρώματα, ούτε μπλε, ούτε κόκκινα, ούτε πράσινα, σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που μας απασχολούν»

 

Σε δηλώσεις του στα Μ.Μ.Ε., για τη συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας που έλαβε, ο Βουλευτής κ. Κυριαζίδης ανέφερε: «Κάνουμε μια προσπάθεια όλοι μαζί να υπάρξει ένας συντονισμός, να υπάρξει επιτέλους ένα πλαίσιο, ένας στρατηγικός σχεδιασμός για τα ζητήματα που ταλανίζουν αυτόν τον τόπο, τα οποία δυστυχώς καρκινοβατούν. Καλό είναι να υπάρξει μία κοινή συνισταμένη, οργανωμένη βεβαίως, με ένα χρονοδιάγραμμα, έτσι ώστε να μπορέσουμε και να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, αλλά να έχουμε και κάποια αποτελέσματα. Αυτό που κάνουμε τώρα είναι ότι επαναλαμβανόμαστε διαρκώς και μονίμως χωρίς να έχουμε ένα αποτέλεσμα. Δηλαδή τίθενται τα ζητήματα, συζητούνται τα ζητήματα, αν θέλετε, γίνεται λόγος, γράφετε εσείς οι δημοσιογράφοι, αλλά τελικά αποτέλεσμα δεν έχουμε. Μένουμε στις διαπιστώσεις, χωρίς να έχουμε ένα αποτέλεσμα. Και βεβαίως πρέπει να αναλάβουμε συγκεκριμένες ενέργειες, προκειμένου να πιέσουμε και το κέντρο και τοπικά. Έχουμε δύο Κυβερνήσεις, μια τοπική Κυβέρνηση και μία κεντρική. Οφείλουμε όλοι μαζί να προσπαθήσουμε για τα προβλήματα που έχουμε σε επίπεδο Νομού. Δεν υπάρχουν χρώματα, ούτε μπλε, ούτε κόκκινα, ούτε πράσινα, σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που μας απασχολούν. Θα πρέπει, ως συμβαίνει και με άλλους τόπους στη νότια Ελλάδα, που μαζί όλοι συλλογικά προσπαθούν και φέρουν αποτελέσματα. Εμείς χρόνια και χρόνια επαναλαμβανόμαστε για συγκεκριμένα ζητήματα, αλλά υπάρχουν και “νεότευκτα» τα οποία χρειάζονται μια κοινή αντιμετώπιση». «Μείναμε στις αναφορές και στις καταγραφές. Αυτό όμως θέλει έναν σχεδιασμό, θέλει μία συνέχεια, θέλει και μία βούληση, που πιστεύω ότι θα υπάρξει από όλους μας. Ξεπεράσαμε κάποια ζητήματα. Έχουν ωριμάσει περισσότερο πολιτικά. Έχουμε ένα μάτι όλοι μας το τι συμβαίνει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ας δούμε τον τόπο μας. Ας ξεπεράσουμε αυτές τις μικροπολιτικές, τα μικροκομματικά, για να δούμε τα ζητήματα που μας απασχολούν. Αλλιώς δεν γίνεται. Με συγκεκριμένο πλαίσιο, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για όλα αυτά προκειμένου να έχουμε και μια απάντηση» σημείωσε ο κ. Κυριαζίδης απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν γίνει και στο παρελθόν.

Σε ερώτηση της εφημερίδας «Εργασία… συν» για την απουσία των συναδέλφων του Βουλευτών, ο κ. Κυριαζίδης επεσήμανε: «Δεν τελειώνει σήμερα. Μακάρι να τέλειωνε σήμερα εδώ και τα προβλήματα να αντιμετωπιζόταν και ό,τι ήταν να γίνει να γίνει. Θα υπάρξει ένα συντονιστικό όργανο σήμερα εδώ, μια επιτροπή συγκεκριμένη, από κάθε φορέα, όπου θα χρειαστεί ξανά να βρεθούμε προκειμένου ο καθένας συγκεκριμένα να καταθέσει. Γίνεται σήμερα μια πρώτη επαφή. Να κατατεθούν όλα αυτά. Να σταχυολογήσουμε. Να κάνουμε το σχεδιασμό, με τις προτεραιότητες. Υπάρχουν ζητήματα άμεσα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Οφείλουμε, πιστεύω, όλοι μαζί να αναλάβουμε αυτή την ευθύνη και στη συνέχεια να αναλάβουμε το κόστος πώς θα πολεμήσουμε για τη λύση».