ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

Είναι οι λέξεις που ακούμε καθημερινά στα Μ.Μ.Ε. της πόλης μας από τους αρχηγούς πολιτικών σχεδιασμών, για τα άτομα που θα απαρτίζουν τα ψηφοδέλτιά τους, είτε για τον Δήμο είτε την Περιφέρεια. Τονίζουν μάλιστα ως αξιόλογους αυτούς που έχουν ένα ή πολλά πτυχία ή το ότι έχουν ξαναδιοικήσει.

Ας δούμε τις έννοιες της λέξης:

Αξιόλογος = άξιος + λόγος. Είναι ο σημαντικός, ο διακεκριμένος, ενδιαφέρων, ο αξιοσημείωτος. Είναι ο ξεχωριστός μέσα στη μικρή μας κοινωνία από την προσφορά του (χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς καθημερινές εμφανίσεις) που όμως τον αναζητούν οι πολίτες και εκθειάζουν την προσωπικότητά του.

Αξιόλογος λοιπόν: μετρημένα λόγια, με πολλές δυνατότητες, σκεπτόμενος και το συμφέρον των άλλων, όχι ο εγωκεντρικός, όχι ο αιθεροβάμων (δεν θέλουμε απραγματοποίητα σχέδια), αλλά άτομα με ώριμες αντικειμενικές απόψεις, με παραδοχή λαθών, χωρίς να κατηγορεί, να κρίνει καλοπροαίρετα, να μη μένει αδρανής και που δεν περιμένει τις κατάλληλες συνθήκες για να ενεργήσει, αλλά ενεργεί πάντα.

Οι αξιόλογοι παραμένουν πιστοί στα πιστεύω τους, μη κάνοντας εκπτώσεις. Είναι οι αντισυμβατικοί, αυτοί που πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο.

Ναι είναι οι επαναστάτες, οι αντιδραστικοί, οι ανυπάκουοι.

Μακάρι να ‘χουμε αξιόλογους ανθρώπους τόσο στη θρησκευτική, υγειονομική, εκπαιδευτική και πολιτική ζωή της χώρας μας.

Ο άξιος και ο ανάξιος δεν φαίνονται μόνο από κάνουν, αλλά και από όσα θέλουν (Δημόκριτος).

Αξίζει κάποιος τόσο όσο αξίζουν τα πράγματα με τα οποία ασχοληθήκαμε συστηματικά (Μάρκος Αυρήλιος).

Τα συμπεράσματα δικά σας για το ποιοι είναι αξιόλογοι άνθρωποι.