ΑΡΘΡΟ

Του Μαργαρίτη Τζίμα

 

 

Το νόημα της Γεννήσεως του Θεανθρώπου μιλά διαφορετικά σε κάθε άνθρωπο. Όμως στην πραγματικότητα είναι ένα και μοναδικό και πανανθρώπινο. «ΔΟΞΑ ΕΝ ΥΨΙΣΤΟΙΣ ΘΕΩ ΚΑΙ ΕΠΙ ΓΗΣ ΕΙΡΗΝΗ…».

Το μήνυμα είναι πνευματικό πρωτίστως. Όμως η επικράτηση της πνευματικής ειρήνης εκ των πραγμάτων επιφέρει και την κοινωνική και πολιτική.

Όσοι επενδύουν στη δημιουργία ενός κόσμου χωρίς πολέμους, χωρίς διακρίσεις, με ισότητα και ευημερία χωρίς να έχει επιτευχθεί η πνευματική ειρήνη, όπως εκπέμπεται από το μήνυμα της Γεννήσεως, κάνουν λάθος και αποτυγχάνουν.

Το ζήτημα της ευημερίας και της ευτυχίας είναι πολυσύνθετο. Φυσικά και δεν επιτυγχάνεται με την απόκτηση πλούτου ή οικονομικής δύναμης. Αυτό διδάσκει άλλωστε και η ιστορία.

Στην εποχή μας μπορεί να έχει μηδενιστεί ο χρόνος επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, όμως μεγάλωσε η απόσταση για πνευματική προσέγγιση.

Δεν αρκεί το «φαίνεσθαι» της πολιτικής, αλλά χρειάζεται η ανάπτυξη μια πολιτικής που θα απευθύνεται στο σύνολο της προσωπικότητάς του ανθρώπου. Η απόκτηση υλικών αγαθών είναι αναγκαία. Και η ισότητα εξίσου αναγκαία. Όμως δεν αρκούν.

Οι πολιτικές και μόνο ιδεολογίες αποδείχθηκαν ανίκανες να λύσουν το πρόβλημα του ανθρώπου. Ο μισός και πλέον πλανήτης μαστίζεται από πείνα και αρρώστιες.

Χρειάζεται λοιπόν η πολιτική να ενισχυθεί με πνευματικό και ουσιαστικό περιεχόμενο.

Οι οργανωμένες κοινωνίες χρειάζονται εξουσίες που θα νοιάζονται για το σύνολο των αναγκών του κάθε ανθρώπου.

Η πολιτική των αριθμών και της οικονομίας από μόνη της δεν είναι ικανή για τη λύση του ανθρώπινου προβλήματος.