ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

Στις 9/10 ημέρα δολοφονίας του Τσε, του ριζοσπάστη αγωνιστή επαναστάτη, ήταν στην Αθήνα η κόρη του Αλεΐδα Γκεβάρα Μαρτς, καλεσμένη από ΕΛΜΕ, Ένωση Γονέων του 13ου ΓΕΛ Περιστερίου και από άλλους, όπου πραγματοποίησε ομιλία, όπως επίσης και στην Πάντειο Σχολή. Μεταξύ άλλων είπε: Με την παιδεία θα αντιμετωπίσετε τη ζωή… Ο πατέρας μου είχε διαβάσει την Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία.

Επαναστάτης = αυτός που είναι ενάντια στην εξουσία, λόγω της καταπίεσης των δικαιωμάτων. Επανίστημι = επί + ανίστημι = Πολιτική εξέγερση κοινωνικών ομάδων ή λαών. Συμβαίνει όταν ο πληθυσμός επαναστατεί κατά της Κυβέρνησης, συνήθως λόγω της αντιληπτής καταπίεσης (όπως και τώρα στη χώρα μας) – πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής – ή λόγω πολιτικής ανικανότητας.

Είναι η αναγκαιότητα και η «μοναδικότητα» των άμεσων λύσεων που μπορεί να εξασφαλίσει μια επαναστατική κοινωνία στους εργαζόμενους και τη νεολαία του καιρού μας, λόγω της προδιαγραφόμενης ποιοτικής επιδείνωσης της κατάστασής τους μέσα στο υπάρχον σύστημα. Είναι ο αναγκαίος τρόπος για την άμεση ικανοποίηση των στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών. «Το ποιοτικό άλμα», το σπάσιμο του «γυάλινου κόσμου» γίνεται όλο και πιο αναγκαίο και επιθυμητό, αλλά το άλμα διαρκεί πολύ. Είναι μια κοινωνικοπολιτική αντικαπιταλιστική επανάσταση του λαού του φτωχού (Καυκαλάς Σήφης).

«Η Επανάσταση δεν είναι “ένα φρούτο” που θα πέσει όταν είναι ώριμο, πρέπει να κουνήσουμε το δένδρο για να το κάνουμε να πέσει. «Αν σηκωθεί ο λαός, το παιχνίδι τελείωσε». «Η ένωσή μας είναι ο φόβος τους» (Κατιούσα). Επανάσταση είναι το σύνολο από ριζοσπαστικές απόψεις.

Γενικά η επανάσταση κρίνεται ως κοινωνικός φαινόμενο τόσο κατά τα αίτια, όσο και για τους σκοπούς που πραγματοποιείται (Γκουντζού Τζεφ).

Η επανάσταση δηλαδή είναι μια αντίδραση, μια στάση, ένα κίνημα σε κάποια καταπιεστική κατάσταση που συμβαίνει σε μια οργανωμένη κοινωνία για την πραγματοποίηση ριζικών αλλαγών. Συνήθως ως απάντηση στην πλουτοκρατία. «Ο κόσμος δεν αλλάζει ούτε με εκλογές ούτε με προσευχές». Αντικαπιταλιστική Επανάσταση ο ελληνικός Εμφύλιος.

Αξιοσημείωτες επαναστάσεις: η Γαλλική επανάσταση (1789-1799), η Ρωσική επανάσταση (1917), η Κουβανική επανάσταση (1959).

Ας προβληματιστούμε…