ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την παρέλαση πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων στην κατάμεστη από κόσμο οδό Εθνικής Αμύνης

 

Με λαμπρότητα και με μαζική συμμετοχή πολιτών η Δράμα τίμησε την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022. Οι εξαιρετικές καιρικές συνθήκες, με τον ήλιο και την υψηλή θερμοκρασία, αποτέλεσαν καθοριστικό παράγοντα έτσι ώστε ο εορτασμός να έχει πάνδημο χαρακτήρα.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την παρέλαση από πολιτικά (σύλλογοι και σχολεία) και στρατιωτικά τμήματα, με τα πεζοδρόμια της οδού Εθνικής Αμύνης να είναι κατάμεστα και τον κόσμο να χαρίζει θερμό χειροκρότημα στα μέλη των πολιτιστικών συλλόγων, στους μαθητές και στους στρατιώτες που παρήλασαν.

Ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου ξεκίνησε νωρίς το πρωί με την έπαρση της σημαίας στην πλατεία Ελευθερίας παρουσία στρατιωτικού αγήματος της Φρουράς Δράμας και της Φιλαρμονικής του Δήμου Δράμας. Αργότερα τελέστηκε επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο κ. Γιώργος Τσαπράζογλου, Καθηγητής-Φιλόλογος του Μουσικού Σχολείου Δράμας. Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στο άγαλμα της Ελευθερίας, στον δημοτικό κήπο, όπου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση από τον πατέρα Χριστόδουλο Μετεντζίδη, κατατέθηκαν στεφάνια (περισσότερα από κάθε άλλη φορά), τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Χωρίς εκπρόσωπο της Κυβέρνησης ο εορτασμός

Οι εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 στη Δράμα πραγματοποιήθηκαν χωρίς την παρουσία εκπροσώπου της Κυβέρνησης. Έτσι, κατά τη διάρκεια της παρέλασης, στην ειδική θέση μπροστά από την εξέδρα των επισήμων βρισκόταν ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ.

Παρόντες ήταν ακόμη οι Βουλευτές του Νομού Δράμας κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος (κατέθεσε στεφάνι ως εκπρόσωπος της Βουλής), κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος και κα Χαρά Κεφαλίδου, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος και υπ. Δήμαρχος Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Δράμας, εκπρόσωποι του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Παρέλασε το Πολεμικό Μουσείο Σιδηροκάστρου «ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΑΡΤΣΙΔΗΣ»

Μετά τη Φιλαρμονική του Δήμου Δράμας και τα τμήματα του Παραρτήματος Δράμας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, με τα οποία ξεκίνησε η παρέλαση, ακολούθησε το Πολεμικό Μουσείο Σιδηροκάστρου «ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΑΡΤΣΙΔΗΣ», το οποίο τίμησε για πρώτη φορά με τη συμμετοχή του την πόλη της Δράμας, με την Ομάδα Ιστορικής Αναβίωσης «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΟΥΡΑΤΣΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΡΟΥΠΕΛ». Παρέλασαν δεκάδες αναβιωτές του στρατεύματος της εποχής προσφέροντας στο κοινό εντυπωσιακές ιστορικές αναπαραστάσεις.

Ακολούθησαν πολιτιστικοί σύλλογοι και μαθητές σχολείων, ενώ η παρέλαση ολοκληρώθηκε με τα τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, τα οποία ως είθισται εισέπραξαν θερμό χειροκρότημα.

Δηλώσεις των πολιτικών εκπροσώπων της Δράμας

Μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης, οι πολιτικοί εκπρόσωποι της Δράμας, στις δηλώσεις τους στα τοπικά Μ.Μ.Ε., έστειλαν τα μηνύματά τους, με αφορμή την Εθνική Επέτειο, ενώ δεν έλειψαν και οι συνδέσεις με τη σημερινή εποχή και τα όσα συμβαίνουν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Δράμας κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος ανέφερε: «Εθνική επέτειος σήμερα, ημέρα εθνικής μνήμης, αναστοχασμού και περισυλλογής. Στη σημερινή πραγματικότητα, με τις προκλήσεις, τη νεοβαρβαρότητα και τις εποχές διακινδύνευσης που διανύουμε, εμείς ένα έχουμε να αντιτάξουμε, την τιμή μας, την αξιοπρέπειά μας, την πίστη μας στα υψηλά μας ιδανικά. Ζήτω η Ελλάδα μας, ζήτω η πατρίδα μας, ζήτω η Δράμα».

Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Δράμας κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος σημείωσε: «Η νίκη κατά των ιταλικών φασιστικών στρατευμάτων έδωσε το μήνυμα ότι οι λαοί που είναι αποφασισμένοι να παλέψουν για την εθνική τους ανεξαρτησία, δεν έχουν να φοβούνται τίποτα. Μας εμπνέει και σήμερα και εμπνέει τους λαούς όλου του κόσμου. Ειδικά στις συγκεκριμένες συνθήκες, με τον πόλεμο στη γειτονιά και μια μεγάλη κρίση που σοβεί στην ελληνική κοινωνία, επέτειοι σαν την 28η Οκτωβρίου νοηματοδοτούν ξανά τις προτεραιότητες που έχουμε ως λαός και ως χώρα. Να είμαστε γεροί και του χρόνου υγιείς. Αυτή η ημέρα πάντα εμπνέει και καθοδηγεί τους αγώνες των Ελλήνων. Ζήτω η 28η Οκτωβρίου».

Η Βουλευτής ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας κα Χαρά Κεφαλίδου επεσήμανε: «Μόλις ολοκληρώθηκε η στρατιωτική και μαθητική παρέλαση. Μια μέρα λαμπρή. Περήφανοι για την ιστορία μας, περήφανοι για τα παιδιά μας, περήφανοι για την Ελλάδα του σήμερα. Έχουμε δυστυχώς έναν προκλητικό γείτονα, την Τουρκία, που διαρκώς δημιουργεί εντάσεις στην περιοχή. Εκεί η απάντηση πρέπει να είναι μία. Ενότητα εθνική, ομοψυχία, συναίνεση, συνεννόηση και πάνω από όλα ενιαία φωνή και εγρήγορση. Χρόνια πολλά σε όλους, χρόνια πολλά Δράμα».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ δήλωσε: «Η Ελλάδα μας, η Δράμας μας, ο Ελληνισμός ολόκληρος, απανταχού της γης, γιορτάζει την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Τιμούμε σήμερα όλους εκείνους που βροντοφώναξαν ηχηρά το “ΟΧΙ” και με τη θυσία τους πότισαν το αίμα της ελευθερίας της πατρίδας μας. Τιμούμε σήμερα όλους εκείνους τους ηρωικούς προγόνους που σμίλεψαν την ελληνική ψυχή. Το “ΟΧΙ” του 1940 ενσαρκώνει τα πιστεύω του ελληνικού λαού για την ελευθερία, τη φιλοπατρία, την εθνική αξιοπρέπεια, την εθνική ενότητα και την εθνική ομοψυχία που χρειαζόμαστε σήμερα όσο ποτέ. Χρόνια πολλά στην Ελλάδα, χρόνια πολλά στη Δράμα. Ζήτω η 28η Οκτωβρίου του 1940».

Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος υπογράμμισε: «Χρόνια πολλά σε όλους τους Δραμινούς και τις Δραμινές. Χρόνια πολλά Δράμα, χρόνια πολλά Ελλάδα».

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ. κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου ανέφερε: «Συμπληρώνονται σήμερα 82 χρόνια από την εποποιία του 1940. Το μεγάλο “ΟΧΙ” της εποχής εκείνης, που σύσσωμος ο ελληνικός λαός διατράνωσε στη φλεγόμενη τότε Ευρώπη, σήμερα γίνεται πιο επίκαιρο από ποτέ. Απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, δηλώνουμε έτοιμοι, αποφασισμένοι, να τιμήσουμε τη μνήμη των νεκρών ηρώων μας και να σταθούμε άξιοι απόγονοί τους. Χρόνια πολλά».

Ο επικεφαλής της παράταξης «Πόλη και Ζωή», πρ. Δήμαρχος και πρ. Βουλευτής, κ. Κυριάκος Χαρακίδης σημείωσε: «28η Οκτωβρίου σήμερα, μια μεγάλη ημέρα για την Ελλάδα, μια μεγάλη ημέρα για το Έθνος μας, μια μέρα η οποία έχει χαρακτηρίσει την ιστορία και την ελευθερία της χώρας μας. Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες, τις Ελληνίδες, χρόνια πολλά Ελλάδα».

Η Δημοτική Σύμβουλος και υποψήφια Δήμαρχος της παράταξης «Project για τη Δράμα» κα Παρθένα Κιόρτεβε επεσήμανε: «Το Έπος του 1940 είναι απόδειξη ότι χρειαζόμαστε αρετή και τόλμη για την ελευθερία μας. Τιμή, δόξα και σεβασμός στους ήρωές μας. Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες, χρόνια πολλά σε όλους τους Δραμινούς».

Ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου Δράμας κ. Λευτέρης Καλλινικίδης δήλωσε: «Η Ελλάδα απέδειξε για άλλη μια φορά και φέτος με τον εορτασμό πως ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε πολλά. Ζήτω η 28η Οκτωβρίου 1940, ζήτω η Ελλάς».