ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν. ΔΡΑΜΑ

«Δεν επιτρέπονται παιγνίδια με τα χρήματα των εργαζομένων. Είναι οι κόποι μιας ζωής. Δεν είναι ούτε μια ζαριά, ούτε ευκαιρία, ούτε μια ευνοϊκή συγκυρία με την οποία ο οποιοσδήποτε και ειδικά η έννομη τάξη μπορεί να παίξει. Αλλά ως νεοφιλελεύθεροι, σας είναι αδιανόητο ότι τα λεφτά μπορεί να έχουν άλλη λειτουργία εκτός από το ρίσκο της επένδυσης και της απόδοσης. Προχωράτε έτσι στην ιδιωτικοποίηση του πυλώνας της επικουρικής ασφάλισης», τόνισε ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχη Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια η Βουλής για το ν/σ της Κυβέρνησης.

«Είναι άραγε το ασφαλιστικό σύστημα τρόπος να αβγατίζουν τα λεφτά ή να ασφαλίζονται οι άνθρωποι; Για μας συνδέεται με την διαγενεακή αλληλεγγύη. Καταλαβαίνω όμως ένας νεοφιλελεύθερος ερεθίζεται όταν βλέπει χρήματα που δεν μπορεί να “αξιοποιήσει”. Τα χρήματα αυτά όμως δεν είναι για να τζογάρουμε. Είναι για να εγγυόμαστε την ομαλή διαδοχή των γενεών», συμπλήρωσε.

Ο κ. Ξανθόπουλος στην ομιλία του, επεσήμανε επίσης, μεταξύ άλλων:

-Προχωράτε σε ιδιωτικοποίηση τμημάτων του ΕΣΥ, στέλνετε παιδιά από το δημόσιο πανεπιστήμιο στα ΙΕΚ, το τμήμα Δασολογίας Δράμας δεν έχει φέτος εισαχθέντες από τα ΓΕΛ. Και έρχεστε τώρα, με επιχειρήματα για το δημογραφικό και τη βιωσιμότητα του συστήματος, να βάλετε το κάρο μπροστά από το άλογο.

-Έπαψε άραγε να ισχύει η έκθεση βιωσιμότητας του ασφαλιστικού που μας παρουσίασε πριν μερικούς μήνες ο κ. Βρούτσης. Άλλαξαν τα δεδομένα; Πέσατε έξω;

-Το κόστος μετάβασης ανέρχεται στο τεράστιο ύψος των 56 δις ευρώ. Πώς θα καλυφθούν τα χρήματα αυτά; Σε τι περιπέτειες βάζετε τις γενεές επιδιώκοντας ένα πρόσκαιρο κέρδος αλλά και για να δικαιολογήσετε την επιλογή σας ότι δεν πρέπει τα χρήματα να κάθονται;

-Να κάνουμε αλλαγές αν χρειάζονται, αλλά προς την κατεύθυνση της διαγενεακής στήριξης, όχι πως θα οικονομήσουμε και πως τα ρίξουμε στο χρηματιστήριο.

– Η επιστημονική Επιτροπή, υπερασπίστηκε την αναγκαιότητα, για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας των ασφαλισμένων, η υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση, κύρια και επικουρική να ανατίθεται σε δημόσιους φορείς. Εσείς για να ξεπεράσετε αυτόν τον σκόπελο, θεσμοθετείτε ένα ΝΠΔΔ, το οποίο όμως, αφού παίρνει τα χρήματα από τους ασφαλισμένους θα τα δίνει σε ιδιώτες. Και αν το «καράβι» προσαράξει, θα τρέχει ο προϋπολογισμός να καλύψει τα ελλείμματα.