ΑΡΘΡΟ

Του Χρήστου Καραγιαννίδη

Πρ. Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δράμας

 

 

Στις 23/4/2019 ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο που αφορούσε την συγχώνευση σχολών του ΤΕΙ Καβάλας αλλά και άλλων σχολών ΤΕΙ της Κεντρικής Μακεδονίας με το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Από την συγχώνευση αυτή προέκυψαν δύο σχολές ΑΕΙ που δημιουργήθηκαν στη Δράμα. Οι σχολές αυτές είναι α) Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και β) Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας. Οι σχολές αυτές έχουν έδρα την Δράμα και είναι πενταετούς φοίτησης. Η κατάληξη αυτή ήταν το τέλος μιας προσπάθειας αναβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Νομό μας. Δεν ξεκίνησε με καλούς οιωνούς, ούτε ήταν σίγουρο ότι η Δράμα θα κατέληγε να έχει πανεπιστημιακές σχολές. Το σίγουρο ήταν πως τα τμήματα των ΤΕΙ που υπήρχαν απαξιωνόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια από τις κυβερνήσεις Ν.Δ.-Πα.Σο.Κ. και έπρεπε να βρεθεί μια λύση βιώσιμη και με αξιόλογο εκπαιδευτικό πλαίσιο.

Από το Σεπτέμβριο, αλλά και νωρίτερα, παρακολουθώ την πορεία των νέων σχολών και συναντώ τους καθηγητές του Πανεπιστημίου, πλέον, σε σταθερή βάση για να ενημερώνομαι για την πορεία τους.

Οι σχολές αυτές έχουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα να συνδέεται το αντικείμενο της επιστήμης τους με το περιβάλλον του τόπου και τις παραγωγικές του δραστηριότητες. Από την άλλη είναι μεγάλη ευκαιρία για την δημιουργία πολλών πραγμάτων όπως ερευνητικό κέντρο, μεταπτυχιακών κατευθύνσεων, δημιουργία επιστημονικών συμποσίων.

Όμως όλα αυτά απαιτούν προσωπικό επιστημονικό και διοικητικό και μάλιστα άμεσα. Απαιτούν χρηματοδότηση από την περιφέρεια για την απόκτηση τεχνολογικού εξοπλισμού. Όπως απαιτείται εκπόνηση μελετών από την Περιφέρεια για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου.

Φυσικά όλα αυτά μπορούν να γίνουν όταν υπάρχει ενημέρωση και βούληση των αιρετών πρώτου και δευτέρου βαθμού αλλά και των αιρετών της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Απ’ όσο ξέρω από την δική μου ενημέρωση κάτι τέτοιο έχει πράξει μέχρι στιγμής μόνο ο Αντιπεριφερειάρχης.

Δυστυχώς η προσπάθεια της προηγούμενης Κυβέρνησης και η δική μου διακόπηκε πέρσι τον Ιούλιο κι έτσι αυτό που μπορώ να κάνω πλέον είναι η δημοσιοποίηση ενός θέματος που φαίνεται να το αγνοούν αρκετοί και αρκετές στη Δράμα.

Ναι! Έχουμε πανεπιστήμιο στη Δράμα. Με φοιτητές και φοιτήτριες!

Και δεν κόψαμε κορδέλες, ούτε βάλαμε τις μπάντες να παίζουν όταν δημιουργήθηκε. Προσπαθήσαμε και προσπάθησα να επιτύχουμε τον στόχο και να αλλάξουμε την ποιότητα αλλά και την εξέλιξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Δράμα.

Η αρχή έγινε. Να βοηθήσουμε όλοι κι όλες για την επιτυχή συνέχιση του.

 

Καλά ξεμπερδέματα…

 

Έχουν γραφτεί αρκετά τις τελευταίες μέρες για την εμμονή και τον σκληρό αυταρχισμό που επέδειξε η κατ’ επίφαση δημοκρατική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Η κοντόφθαλμη πολιτική τους ανάλυση αλλά και ο φόβος τους να μη χάσουν το ακροδεξιό ακροατήριο τους στην ηπειρωτική Ελλάδα τους οδηγεί σε συμπεριφορές που θυμίζουν άλλες εποχές. Δέσμιοι του ρατσιστικού μίσους που ενστάλαξαν όλα τα προηγούμενα χρόνια στις τοπικές κοινωνίες που ζουν με τη προσφυγική κρίση δεn μπορούν πλέον να ξεφύγουν από έναν συγκεκριμένο τρόπο αντίδρασης.

Κι έτσι αποφάσισαν να χάσουν πολιτικά τα νησιά θεωρώντας πως θα μπορούν να κρατούν φυλακισμένους ανθρώπους εκεί χωρίς να χρειάζεται να τους προωθήσουν στην ηπειρωτική χώρα.

Πόσο επικίνδυνοι!

Πόσο ανίδεοι αλλά και με τι απαξίωση αντιμετωπίζουν την ελληνική και διεθνή νομοθεσία!

Μια τόσο παράλογη απόφαση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί παρά μόνο με  αντίστοιχη παράλογη και εξόχως βίαιη πρακτική εφαρμογή. Σ’ αυτή την εξέλιξη βοηθά η παρουσία ενός ανθρώπου που έπρεπε να είχε φύγει χτες από το Yπουργείο Δημόσια Τάξης. Ο άνθρωπος που έχει αποτύχει παντού κι έχει την ευθύνη για το ξεσάλωμα ορισμένων ενστόλων. Ξεγυμνώματα πολιτών, βία εναντίον ΑμεΑ σε αστυνομικό τμήμα, πρόσληψη 1500 ειδικών φρουρών εκτός διαδικασίας ΑΣΕΠ κι εξοπλισμός τους με τα γνωστά αποτελέσματα των τελευταίων ημερών, ανεξέλεγκτη χρήση τόνων χημικών εναντίον ειρηνικών διαδηλώσεων, επανασύσταση της ομάδας Δέλτα και φυσικά πλήρη αποτυχία στην καταπολέμηση του κοινού εγκλήματος.

Αντί λοιπόν να φύγει ο Χρυσοχοϊδης από το Yπουργείο ως η μεγαλύτερη αποτυχία μιας ούτως ή άλλως αποτυχημένης κυβερνητικής ομάδας είχαμε την εφαρμογή του σχεδίου του στα νησιά. Το σχέδιο ήταν απλό, χημικά κι αν δεν καταλαβαίνουν από χημικά ρίψη περισσότερων χημικών.

Μητσοτάκης και Χρυσοχοΐδης επιχείρησαν να ξεκινήσουν πόλεμο με τους κατοίκους των νησιών για να αποδείξουν την πυγμή τους.

Οι κάτοικοι των νησιών έμειναν εμβρόντητοι την πρώτη μέρα από την συμπεριφορά των δυνάμεων καταστολής και θύμωσαν εξαιρετικά τη δεύτερη μέρα των επεισοδίων. Αφού η κατάσταση βγήκε εκτός ελέγχου ο Πρωθυπουργός συνειδητοποίησε (?) ότι ακόμα κι αν ψεκάζει σε 24ωρη βάση τα νησιά η αντίσταση θα συνεχίζεται.

Ως κουτοπόνηρος πολιτικός επανέφερε τον προσχηματικό διάλογο στην επιφάνεια. Ήδη ο δικός του (ακρο)δεξιός Περιφερειάρχης του απάντησε ανάλογα (Λόλα να ένα μήλο κι αν με φωνάξεις να ένα μήλο κι αν δε με φωνάξεις).

Πόσο λίγοι!

Πόσο ερασιτέχνες!

Και προσέξτε μιλάμε για αφίξεις προσφύγων το 2019 και στις αρχές του 2020 εξαιρετικά λιγότερες με αυτό που συνέβη το 2015 και 2016. Και το 2015 δεν είχαν οργανώσει την παραμικρή δομή υποδοχής κι ελέγχου κάτι που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ εκ του μηδενός.

Όση προπαγάνδα κι αν εκφωνείται από τα ιδιωτικά κανάλια, όση λογοκρισία κι αν εφαρμόζεται στην ΕΡΤ δεν φτάνει πια για να καλυφτούν οι ανεπάρκειες και οι ερασιτεχνισμοί αυτού του ακροδεξιού τσίρκου που μας κυβερνά.

Είτε στην πρωτεύουσα είτε στην επαρχία οι πολίτες το βιώνουν αυτό και βλέπουν την απόσταση που έχει από τον μαγικό κόσμο που παρουσιάζουν κάθε βράδυ τα δελτία των ειδήσεων.

Καλά ξεμπερδέματα…