Ουκρανοί στρατιώτες κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης/Associated Press

Αφού ζήτησε από τους πολίτες της να εγκαταλείψουν τη Ρωσία, αφού ανακοίνωσε ότι ξεκινά η επιστράτευση εφέδρων από 18 έως 60 ετών, η Ουκρανία κάνει ακόμη ένα βήμα: ετοιμάζεται να κηρύξει και κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Μόνο που η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Ουκρανία, που θα διαρκέσει τουλάχιστον 30 μέρες, δεν θα περιλαμβάνει το Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ (σ.σ. Ντονμπάς), τις περιοχές των οποίων την ανεξαρτησία αναγνώρισε η Ρωσία με το διάγγελμα του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Λίγη ώρα πριν γίνει γνωστό ότι το Κίεβο σκοπεύει να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα, είχε ανακοινωθεί ότι αρχίζει η επιστράτευση εφέδρων, ηλικίας 18-60 ετών μετά την έκδοση σχετικού διατάγματος από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο μέγιστος χρόνος επιστράτευσής τους είναι ένα έτος.

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, την επιστράτευση εφέδρων, όμως απέκλεισε μια γενική επιστράτευση μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι μετακινεί στρατεύματά της μέσα στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ουκρανία έχει περισσότερους από 200.000 εφέδρους επιπλέον των 250.000 μελών των τακτικών ένοπλων δυνάμεών της.

Κυρώσεις σε 351 Ρώσους

Παράλληλα, η Βουλή της Ουκρανίας ενέκρινε την επιβολή κυρώσεων σε 351 Ρώσους, περιλαμβανομένων βουλευτών που τάχθηκαν υπέρ της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών περιοχών και της αποστολής ρωσικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία.

Οι κυρώσεις περιορίζουν σχεδόν όλους τους πιθανούς τύπους δραστηριοτήτων, επιβάλλοντας ιδιαίτερα απαγόρευση εισόδου στην Ουκρανία, απαγόρευση πρόσβασης σε περιουσιακά στοιχεία, κεφάλαια, ιδιοκτησίες, άδειες για επιχειρήσεις. Το συμβούλιο ασφαλείας αναμένεται να επιβάλει τις κυρώσεις μετά την ψηφοφορία.

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε επίσης σε πρώτη ανάγνωση προσχέδιο νόμου που επιτρέπει στους Ουκρανούς να φέρουν όπλα και να ενεργούν σε αυτοάμυνα.

“Η έγκριση αυτού του νόμου συνάδει πλήρως με τα συμφέροντα του κράτους και της κοινωνίας”, αναφέρουν σε ένα σημείωμα οι συντάκτες του σχεδίου νόμου, προσθέτοντας πως αυτό είναι απαραίτητο λόγω των “υπαρχόντων απειλών και κινδύνων για τους πολίτες της Ουκρανίας”.

Μία από τις χειρότερες κρίσεις ασφαλείας των τελευταίων δεκαετιών βρίσκεται σε εξέλιξη αφότου η Ρωσία αναγνώρισε την ανεξαρτησία δύο περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας και διέταξε την ανάπτυξη στρατευμάτων εκεί. Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι καταστρέφει τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τον τερματισμό μιας οκταετούς σύγκρουσης στην περιοχή.

Πηγή: newsit.gr