Δραμινή γεύση συμπεριελάμβανε η δεξίωση η οποία ήταν προγραμματισμένη να παρατεθεί χθες το βράδυ (Τετάρτη 24 Μαρτίου) στο Προεδρικό Μέγαρο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Επέτειο της Επανάστασης του 1821.
Το μενού της βραδιάς, το οποίο επιμελήθηκε ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου, είχε γίνει γνωστό μερικές ημέρες νωρίτερα και από όσα περιέχονται σε αυτό ξεχωρίζει, ανάμεσα στα τρία κρασιά που σερβιρίστηκαν στους επίσημους προσκεκλημένους, η παρουσία του Δραμινού λευκού κρασιού «Κλειδί» από το Κτήμα Μιχαηλίδη με έδρα στον Άγιο Αθανάσιο Δράμας.
Το συγκεκριμένο κρασί, όπως περιγράφεται στην ιστοσελίδα του Κτήματος Μιχαηλίδη, έχει λαμπερό ανοιχτό κίτρινο χρώμα με πράσινες ανταύγειες, αρωματική σύνθεση με βάθος και πολυπλοκότητα, με κυριαρχία λευκόσαρκου ροδάκινου με περάσματα κιτρολέμονου, τριαντάφυλλου, ανθών εσπεριδοειδών και ανανά, πλούσια δομή στη γεύση που υποστηρίζεται από λεμονάτο φρούτο, κομψή οξύτητα και μακρά επίγευση και συνοδεύει οστρακοειδή, πελαγίσια ψάρια αλλά και λευκά κρέατα.
Το μήλο
Πάντως αυτή δεν είναι η μοναδική συμμετοχή της Δράμας στους εορτασμούς για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, καθώς στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα, σήμερα το πρωί (Πέμπτη 25 Μαρτίου), σε εξέχουσα θέση στη διάρκεια θα βρίσκεται ένας Δραμινός, καθώς ο Αξιωματικός Βασίλης Βογιατζόγλου θα είναι σημαιοφόρος των αρμάτων.
Το σημαντικό αυτό γεγονός έκανε γνωστό, με ανάρτησή του, ο πατέρας του Βασίλη Βογιατζόγλου, Γιάννης Βογιατζόγλου, αστυνομικός στη Διεύθυνση Αστυνομίας Δράμας και μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Δράμας.
Το πορτοκάλι
Αναστάτωση προκλήθηκε στην τοπική κοινωνία από δημοσίευμα στην εφημερίδα Real News (Κυριακή 21 Μαρτίου), σύμφωνα με το οποίο η Δράμα συμπεριλαμβάνονταν σε 27 περιοχές της χώρας με νερό που περιέχει υψηλό επίπεδο νιτρικών.
Η αντίδραση της ΔΕΥΑΔ υπήρξε άμεση, εκδίδοντας σχετική ανακοίνωση την Δευτέρα 22 Μαρτίου. Σε αυτήν αναφέρονται τα εξής: «Σχετικά με τα δημοσιεύματα που αφορούν στις τιμές των νιτρικών σας ενημερώνουμε ότι: Επισήμως από την Ε.Ε. έχει τεθεί το όριο των 50 mg/L. Το Ελληνικό κράτος θέτει τα όρια και οι ΔΕΥΑ καλούνται να τα τηρούν. Η τιμή που αναγράφεται για την Δράμα χωρίς να γράφει το πότε και το πού είναι τελείως άκυρη. Τα νιτρικά στην Δράμα βρίσκονται πολύ πιο κάτω απ το όριο των 10 mg/L. Οι τιμές διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή καθώς και από την χρονική περίοδο (βροχών ή ξηρασίας). Η γενική τάση είναι αυξητική καθώς η ευρεία χρήση λιπασμάτων είναι αυτή που επιδρά στην συγκέντρωση των νιτρικών. Η ΔΕΥΑ Δράμας παρακολουθεί συστηματικά το θέμα με την πρέπουσα σοβαρότητα. Θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση με τις τιμές των παραμέτρων».
Την επόμενη ημέρα, Τρίτη 23 Μαρτίου, η ΔΕΥΑΔ έδωσε στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία με αποτελέσματα μετρήσεων για την παρουσία νιτρικών στο νερό της Δράμας. Μεταξύ άλλων, στο συνοδευτικό κείμενο σημειωνόταν πως «από το αρχείο αναλύσεων που τηρείται από την υπηρεσία μας ο μέσος όρος νιτρικών κυμαίνεται μεταξύ 6-9 mg/lt στο Δήμο της Δράμας».
Το μανταρίνι
Αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού καταγράφεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Π.Ε. Δράμας. Μάλιστα, υπήρξαν και ημέρες, στις 17 και 20 Μαρτίου που οι νέοι καταγεγραμμένοι ασθενείς σε τοπικό επίπεδο έφτασαν σε διψήφιο αριθμό (11 και 13 αντίστοιχα).
Πλέον, η Δράμα σε επιδημιολογικό χάρτη του ΕΟΔΥ, σχετικά με την επιβάρυνση σε κάθε περιοχή με βάση τα κρούσματα τις τελευταίες 14 ημέρες ανά 100.000 πληθυσμού, αποτυπώνεται με πορτοκαλί χρώμα, ενώ παλαιότερα ήταν κίτρινη, δείγμα της πρόσφατης επιβάρυνσης. Δηλαδή, είναι ενταγμένη στην κατηγορία 50 έως 149 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού τις τελευταίες 14 ημέρες.
Το ακτινίδιο
Μνημόνια και εμβόλια, τι κοινό μπορεί να έχουν; Είναι ένα ερώτημα που η απάντησή του έχει μια υπερβολή και μια αστοχία με κοινή κατάληξη την αποτυχία.
Ο γραφειοκρατικός μηχανισμός των Βρυξελλών, εδώ και μια δεκαετία, κατέδειξε ότι η διανοητική ακαμψία είναι υπεράνω πολιτών και κρατών και της ίδιας της ζωής. Οι κίνδυνοι και οι περιορισμοί του λάθους εν προκειμένω με τις φαρμακευτικές σπατάλησαν χρόνο στη διαδικασία των εμβολιασμών, οπότε ο θάνατος για πολλούς Ευρωπαίους ήταν το επακόλουθο.
Συμπέρασμα, όπως η «τιμωρία» του ελληνικού δημοσίου ήταν μη τυχόν και ξεφύγει και δεν καταβάλει το ακριβό τίμημα της λιτότητας, η ίδια «συνταγή» και με τις φαρμακευτικές. Θεσμοί και συμπεριφορές τόσο στα μνημόνια όσο και στα εμβόλια, καταλήγουν ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα έχει σοβαρά προβλήματα.
Η μπανάνα