Παράτολμο χαρακτήρισε το ταυτόχρονο άνοιγμα σχολείων και λιανεμπορίου, o  Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου δήλωσε πως τα τεστ αυτοδιάγνωσης και η σωστή χρήση τους, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για το άνοιγμα δραστηριοτήτων. Σημείωσε ότι είναι συμφέρον για τον ίδιο τον ασθενή να μην αποκρύπτει τυχόν θετικό αποτέλεσμα.

Το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων εκτίμησε πάντως ότι το λιανεμπόριο δείχνει να μην είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικός παράγοντας, σημειώνοντας ότι ουσιαστικά δεν έχει και μεγάλη διαφορά από τα ψώνια σε καταστήματα τροφίμων.

Επιπλέον ανέφερε ότι σε καταστήματα λιανεμπορίου μπορεί να υπάρχει μικρότερος συνωστισμός. Σημείωσε όμως ότι – όταν λειτουργεί το λιανεμπόριο – ο συνωστισμός παρατηρείται στους εμπορικούς δρόμους.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ εξήγησε επίσης ότι κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής, δεν τέθηκε θέμα απόφασης για άνοιγμα του λιανεμπορίου, λέγοντας ότι έχουμε ακόμα μέρες μπροστά μας για αυτή την απόφαση.

Ο κ. Εξαδάκτυλος προειδοποίησε ότι οι επόμενες δέκα ημέρες θα είναι δύσκολες και η πίεση στο σύστημα υγείας έχει μεν σταθεροποιηθεί αλλά υπάρχει.

Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη Βόρεια Ελλάδα καθώς όπως είπε αναμένεται να αυξηθεί η πίεση εκεί το επόμενο διάστημα.

Σχολιάζοντας εικόνες συνωστισμού έξω από μπαρ με ποτά στο χέρι στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Εξαδάκτυλος προειδοποίησε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μη βρεθούμε να κάνει Πάσχα όλη η Ελλάδα, «και η Θεσσαλονίκη να έχει Μεγάλη Παρασκευή».

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ δήλωσε ότι εφόσον όλοι κάνουμε αυτά που πρέπει, τότε το φετινό Πάσχα θα είναι καλύτερο από το Πάσχα του 2020, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα είναι σαν το Πάσχα του 2019.

Πηγή: grtimes.gr