Συνέντευξη με τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, εκ νέου υποψήφιο, Κώστα Αρβανίτη
Στο γραφικό λιμανάκι της Νέας Αγχιάλου συναντήθηκε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εκ νέου υποψήφιος στις εκλογές της 9ης Ιουνίου, κος Κώστας Αρβανίτης με την Βιβή Τσιντσίνη
για μια συνέντευξη. Συζήτησαν για τις δράσεις και παρεμβάσεις του ως ευρωβουλευτή, την παραμονή του στο ΣΥΡΙΖΑ, την ευρω-ομάδα του και λειτουργίες των επιτροπών που συμμετείχε, τα σχετικά με το ψήφισμα για το κράτος δικαίου και το διακύβευμα των εκλογών.
Μετά τις εξελίξεις που ακολούθησαν την εκλογή αρχηγού στον ΣΥΡΙΖΑ, παραμείνατε στο κόμμα. Σκεφτήκατε καθόλου να αποχωρήσετε;
– Η Αριστερά είναι μια συνειδητή επιλογή και δεν είναι ένα “εγώ”. Εάν θεωρήσεις ότι όλος ο κόσμος είσαι εσύ, κάπου έχεις κάνει λάθος. Εμείς πήραμε μια λαϊκή εντολή και μια κομματική εντολή να είμαστε στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ το 2019, θα έπρεπε να ρωτήσεις 230.000 έναν-έναν τι λες γι’ αυτή την επιλογή; Το πρώτο που σκέφτηκα ήταν ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η θητεία κανονικά λόγω της εντολής και των θεμάτων στον ΣΥΡΙΖΑ. Η έδρα ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ. Το δεύτερο αφορά το κόμμα και τον ίδιο τον πρόεδρο. Ο πρόεδρος έκανε σε μένα και την κα Κουντουρά την τιμητική πρόταση να είμαστε στο ψηφοδέλτιο. Για μένα δεν υπήρχε θέμα διότι δεν έχει αλλάξει το πολιτικό αφήγημα, δηλαδή δεν υπάρχει αλλαγή πολιτικού σχεδίου, κάτι που θα με ζορίζει… Ο ΣΥΡΙΖΑ με το τέταρτο συνέδριο έχει σαφήνεια στο τι είναι, τι είναι η σύγχρονη Αριστερά, πώς βλέπουμε το πολιτικό σχέδιο, τι θέλουμε να κάνουμε στην Ευρώπη. Μία αναβάθμιση του λογισμικού μας… έγινε με ένα νέο παιδί που είναι πρόεδρος σήμερα, με λαϊκή εντολή κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Δεν μπορείς να λες ότι είμαι σε ένα κόμμα δημοκρατίας, ότι είμαι δημοκράτης κι αν μου αρέσει η απόφαση την τηρώ κι αν δεν μου αρέσει φεύγω. Αυτό δεν μπορώ να το καταλάβω.
Μάλιστα η επιλογή των προσώπων για το ευρωψηφοδέλτιο έγινε μέσα από διαβούλευση και εκλογές…
-Θέλει χρόνο αυτό για να μπει στο dna του κόμματος και της κοινωνίας. Να μπορεί να συμμετέχει, να μην είναι μία ελίτ κομματικών στελεχών, μιας νομενκλατούρας που λέγαμε, η οποία αυτή πρέπει να συμμετέχει στα κοινά, να έχει δημόσιο λόγο και κάποιοι άλλοι να είναι χειροκροτητές ή ψηφοφόροι. Νομίζω ότι αυτό ήταν τομή. Στο ψηφοδέλτιο μπήκαν πρόσωπα τα οποία συστρατεύονται πια σε ένα κοινό σκοπό, το θεωρώ πολύ ενδιαφέρον και θα το δούμε και στις βουλευτικές εκλογές…
Η επόμενη ερώτηση αφορούσε τις εξαρτήσεις, τον ΚΕΘΕΑ στον οποίον ήταν αντιπρόεδρος επί σειρά ετών και ο κος Αρβανίτης τόνισε: «Στα ναρκωτικά διαπίστωσα, σε μια μεγάλη ιδεολογική μάχη, ότι υπήρχε ένα πολύ ισχυρό λόμπι φαρμάκων ως επί το πλείστον και μεγάλων συμφερόντων που ήθελαν να κόψουν από τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις θεραπευτικές κοινότητες. Κι αυτή η πρόταση ερχόταν από τους Σοσιαλιστές, όχι πάντα από την κακιά Δεξιά, αλλά από τους εν δυνάμει συμμάχους. Την κερδίσαμε την μάχη, πέρασα τις 87 τροπολογίες από τις 90 και διασφαλίσαμε τη στήριξη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου σε αυτά τα προγράμματα.
Το ενιαίο σου σπίτι είναι η Ευρώπη, οπότε σε ενδιαφέρει όλα τα νομοθετήματα να έχουν σχέση με το ενιαίο σπίτι, να κάνεις ρωγμές σε ό,τι συντηρητικό, ό,τι μας φέρνει πίσω προς την ΕΟΚ, την Κοινότητα του Χάλυβα, μπροστά που είναι το κράτος δικαίου, τα θέματα δικαιοσύνης, δημοκρατίας, ελευθεριών, δικαιωμάτων. Οι συγκρούσεις αυτές είναι πάρα πολύ μεγάλες ιδεολογικές, είναι και στην ελληνική αντιπροσωπεία μεταξύ Δεξιάς κι Αριστεράς αλλά και μεταξύ Αριστεράς κι Αριστεράς ή Δεξιάς και Δεξιάς ανάλογα με το κράτος μέλος. Έχουμε πολλές διαφορές με έναν Αριστερό από την Τσεχία. Αλλά προσπαθούμε να μάθουμε ότι μπορούμε να συνθέσουμε και ήταν πολύ εντυπωσιακό αυτό το ταξίδι.
Για την υπόθεση του κράτους δικαίου, θεωρείτε ότι υποβαθμίστηκε από τον τρόπο που το διαχειρίστηκε η Νέα Δημοκρατία; Κατηγορηθήκατε ότι ήταν κάτι που έπρεπε να το δούμε εσωτερικά και όχι μέσα από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο…
-Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, εσωτερικά να το δούμε… όπως έγινε το μπάζωμα (σ.σ. Τέμπη). Για το πρώτο ερώτημα, εγώ είχα αυτή την επιτροπή. Αν ήταν άλλος Ευρωβουλευτής από τον χώρο τον δικό μας θα έκανε την ίδια δουλειά γιατί οφείλει να την κάνει. Εμείς ελέγχουμε πως λειτουργεί το κράτος δικαίου στις 27 χώρες. Κάναμε φακέλους για την Μάλτα για την υπόθεση της δολοφονημένης δημοσιογράφου και για άλλες χώρες, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Σλοβενία, την Ιταλία, την Ελλάδα. Οι παρατηρήσεις γίνονται στις κυβερνήσεις, όχι στους λαούς. Ορθώς οι Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ψήφισαν καταδικαστικά για τον κο Όρμπαν. Δεν κατηγορούσαν τον ουγγρικό λαό, επισήμαναν ζητήματα που η ουγγρική κυβέρνηση έπρεπε να αλλάξει γιατί δεν είναι δυνατόν τον 21ο αιώνα να υπάρχει νόμος που να απαγορεύει τις αμβλώσεις στις γυναίκες.
Στο κράτος δικαίου διαπιστώσαμε κι άλλα πράγματα που αφορούν την Ελλάδα. Ήταν οι παρεμβάσεις στις ανεξάρτητες Αρχές. Μία ημέρα πριν η ΑΔΑΕ για το θέμα του Predator άλλαξε το διοικητικό συμβούλιο, έχουμε θέματα ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας, με νόμο που αλλάζει με την πλειοψηφία, αναλαμβάνει την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Είναι ανεπίτρεπτο για την Ευρωπαϊκή Ένωση ο Πρωθυπουργός να έχει στο γραφείο του την ΕΥΠ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οφείλει να κάνει αυτή τη δουλειά.
Οι συντηρητικές δυνάμεις πιστεύουν ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν πρέπει να υπάρχει, αλλά μόνο η Κομισιόν και οι αρχηγοί. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που τώρα θα πάει με 720 βουλευτές είναι σίγουρα πιο ανεξάρτητο, πιο ελεύθερο γιατί είναι νομοθετικό όργανο και δημιουργεί ζαλάδες σε όλους τους ηγέτες. Θα μπορούσαν να γίνουν λάθη στα θέματα κράτος δικαίου διότι η γραφειοκρατία ενός κράτους έχει ευθύνη, περίπτωση Ζακ Κωστόπουλου που έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ ή τα push backs. Η διαφορά και η ευθύνη του ίδιου του Πρωθυπουργού είναι ότι κάνει πως δεν ακούει κι επιτίθεται σε ένα νομοθετικό όργανο. Ενώ το ίδιο νομοθετικό όργανο έβγαλε μία κακή, για μένα, απόφαση που αφορά το προσφυγικό την οποία χαιρέτησε ο κος Μητσοτάκης. Δεν μπορείς στο ένα να πανηγυρίζεις και στο άλλο να καταδικάζεις.
Σχετικά με τις πληγές που άφησε ο Daniel στη Θεσσαλία, σε ερώτημα για την κοινωνική πολιτικής για συνοχή και μεγάλα έργα στις πληγείσες περιοχές και γενικότερα την περιφέρεια, ο κος Αρναβίτης απάντησε:
Εμείς πήραμε τις πρωτοβουλίες να ζητήσουμε τα χρήματα, βγήκαν οι εντολές. Αυτό που διαπιστώνουμε, και εδώ στη Θεσσαλία και στον Έβρο, είναι ότι ακόμη είμαστε στη διαδικασία σχεδιασμού των έργων. Πάμε πάρα πολύ αργά. Εννιά μήνες μετά και ακούω πως κάποιοι δεν έχουν πάρει τη βασική αποζημίωση των 6.000 ευρώ, αυτό σημαίνει αδυναμία του κράτους να παρέμβει. Υπάρχει μία αντίληψη στη Δεξιά που λέει λιγότερο κράτος. Αυτό θα το πληρώσεις όταν έχεις το πρόβλημα και δεν έχεις δημοτικό υπάλληλο, δημόσιο νοσοκομείο…
Η Ελλάδα δεν έχει μεγάλο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων, αυτό το ψέμα να τελειώσει. Οι πολίτες θα πρέπει να κατανοήσουν ότι πρέπει να ψηφίζουν για το συμφέρον τους: τι τάξη είμαι, ποιος με συμφέρει, ποιος μου δίνει προοπτική, ποιος μου δίνει συνθήκες να μην φύγει το παιδί στην Αθήνα ή το Βέλγιο. Οι Ευρωεκλογές δεν είναι μεγάλη δημοσκόπηση με ευρωπαϊκό χρήμα, αυτή η πλάκα θα τελειώσει το βράδυ της Κυριακής με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Την Δευτέρα 10 Ιουνίου θα έχουμε 21 ανθρώπους οι οποίοι θα νομοθετούν στο 80% των νόμων για τα ευρωπαϊκά πράγματα, την Κοινή Αγροτική Πολιτική, τα θέματα ειρήνης, δικαιωμάτων κ.ο.κ.
Κλείνοντας τη συνέντευξη έδωσε το μήνυμα: «Να μην δώσετε τον χώρο στους φασίστες, δεν μπορεί να ξαναζήσει η χώρα μέρες του 1935-40 με μαύρες ιδεολογίες. Συμμετοχή λοιπόν στις εκλογές. Εμείς δεν θα προδώσουμε τους πολίτες. Ήμασταν εντάξει μαζί τους. Μπορώ να τους κοιτάω στα μάτια γιατί πέντε χρόνια την κάναμε τη δουλειά μας, σωστά, με σύνεση, σοβαρότητα και θα έχουμε την ίδια στάση για να γίνουμε καλύτεροι και πιο μαχητικοί».
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα του κ. Κώστα Αρβανίτη
Ο Κώστας Αρβανίτης γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1964 και μεγάλωσε στα Σεπόλια.
Οργανώθηκε στην ΚΝΕ και μετά στο ΚΚΕ μέχρι την διάσπαση του 1991. Πήρε μέρος στο μαθητικό και σπουδαστικό κίνημα, στην τοπική αυτοδιοίκηση όπως και στον στρατό, κατά την διάρκεια της θητείας του στο Πολεμικό Ναυτικό. Βρέθηκε, στις τάξεις του κινήματος κατά των εξαρτήσεων και ήταν μέλος της ομάδας που δημιούργησε την ΠΑΣΕΝ. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος, παρουσιαστής και ραδιοφωνικός παραγωγός αρχικά στον Οδηγητή και μετά στο Έθνος και το περιοδικό Εικόνες.
Εργάστηκε για τη δημιουργία του πρώτου διαδημοτικού πρακτορείου ειδήσεων “ΑΚΗΜΜΕ”, ως αρχισυντάκτης. Ακολούθησαν τα ραδιόφωνα Αθήνα 9.84, ΔΙΑΥΛΟΣ 10, Ξένιος Άνω Λιοσίων (διευθυντής ενημέρωσης), 931 Τικ-Τακ στα FM, ΕΛΛΑΔΑ FM (διευθυντής), FLASH 96 (αρχισυντάκτης), Δεύτερο Πρόγραμμα, ΕΡΑ 1, 105,8, ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΔΙΕΣΗ (υπεύθυνος ενημέρωσης), ΒΗΜΑ (διευθυντής προγράμματος), ο τηλεοπτικός σταθμός MEGA (αρχισυντάκτης – Παρουσίαση), η NET, η EΡT1 και η ΕΡΑ Σπορ.
Το Μάρτιο του 2013 ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντή στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» έως τον Οκτώβριο του 2016. Εργάστηκε για το “άνοιγμα” του Κόκκινου Ραδιοφώνου στην περιφέρεια, μετά από την κεντρική πολιτική απόφαση να φτάσει η φωνή της Αριστεράς σε όλη την Ελλάδα. Στη συνέχεια ανέλαβε νέα καθήκοντα Γενικού Διευθυντή Ειδήσεων και Ενημέρωσης της 24MEDIA, από όπου και παραιτήθηκε διαφωνώντας με την αλλαγή στρατηγικής της εταιρίας.
Μέχρι το Μάιο του 2019 παρουσίαζε καθημερινά στην ΕΡΤ1, από τις τέσσερις έως τις έξι το απόγευμα, την εκπομπή «Άλλη Διάσταση». Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ. Συνεργάστηκε με εφημερίδες των Αθηνών και περιοδικά.
Ζωντανά στον «αέρα», παραιτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2019, από την ΕΡΤ, για να κατέβει υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. Στις ευρωεκλογές του 2019 εξελέγη ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ (Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων) επί σειρά ετών και Αντιπρόεδρος μέχρι το 2017. Επίσης συμμετείχε στις δράσεις των θεραπευτικών κοινοτήτων από το 1987 παράλληλα με την δημοσιογραφική του πορεία. Εργάστηκε ως προπονητής και υπεύθυνος Ακαδημιών για το Αθηναϊκό ποδόσφαιρο στα σωματεία ΑΦΟΒΟΣ, ΑΤΛΑΣ, LONGLIVED, ΚΟΡΩΝΙΔΑ Α.Σ. ΣΟΥΡΜΕΝΑ, ΠΑΝΘΗΣΕΙΑΚΟΣ, Α.Ο. ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ, Α.Ε. ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ και διετέλεσε μέλος του GOTHIA CUP. Το τελευταίο διάστημα ήταν άμισθος Αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Απόλλων Σμύρνης, υπεύθυνος για τον Τομέα Υποδομών.