ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΡΑΜΑΣ Α. ΠΟΥΛΙΟΥ

  • «Ζητούμενο ο εκσυγχρονισμός και η ομαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης»
  • «Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης, είναι οι χρόνοι απονομής της, οι οποίοι πολλές φορές είναι τραγικά αργοί»
  •  «Ένα πάγιο αίτημα των Δικηγορικών Συλλόγων για την χρήση των νέων τεχνολογιών στο χώρο της Δικαιοσύνης έχει αρχίσει, με δειλά βήματα ακόμη, να υλοποιείται»
  •  «Οι δικηγόροι έχουν αποδείξει στο παρελθόν, και φρονώ ότι θα τα καταφέρουμε και τώρα, ότι μπορούν να αντέξουν και να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες, ακόμη κι όταν δεν βρίσκουν τη συμπαράσταση που θα έπρεπε από την επίσημη πολιτεία»

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Εργασία… συν» παραχώρησε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αναστάσιος Πούλιος, ενόψει της έναρξης του νέου δικαστικού έτους (σήμερα Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου).

Στη συνέντευξή του ο κ. Πούλιος αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Δικαιοσύνης, τόσο πανελλαδικό όσο και σε τοπικό επίπεδο, καθώς και στα προβλήματα που αντιμετώπισαν λόγω πανδημίας ή συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι δικηγόροι. Επίσης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που λήφθηκε για τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους της Εύβοιας, ενώ τέλος μίλησε για την πρόθεσή του να είναι εκ νέου υποψήφιος Πρόεδρος, στο πλαίσιο διεξαγωγής εκλογών στους Δικηγορικούς Συλλόγους όλης της χώρας τον προσεχή Νοέμβριο.

 

Κύριε Πρόεδρε, κατ’ αρχάς σας ευχαριστώ για αυτή τη συνέντευξη. Την 16 Σεπτεμβρίου ξεκινάει ένα νέο δικαστικό έτος στη χώρα μας. Πώς είναι αυτή η νέα αρχή στο τομέα της Δικαιοσύνης; Υπάρχουν προβλήματα; Έχουν δοθεί λύσεις σε κάποια από αυτά; Ποια είναι η γενική εικόνα και ποια ειδικά σε επίπεδο Δράμας;

Μετά την, άνω των επτά μηνών, ουσιαστική παύση λειτουργίας τη Δικαιοσύνης, με αφορμή την πανδημία, έως τον περασμένο Απρίλιο, τα προβλήματα που υπήρχαν, είναι προφανές ότι έχουν διογκωθεί. Παρά το γεγονός ότι στη Δράμα, με κάποιες εξαιρέσεις, δεν έχουμε το φαινόμενο της μεγάλης καθυστέρησης στην ολοκλήρωση των δικαστικών διαδικασιών, γεγονός παραμένει ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης, είναι οι χρόνοι απονομής της, οι οποίοι πολλές φορές είναι τραγικά αργοί.

Το φαινόμενο αυτό το βιώνουμε εμείς οι Δραμινοί, δικηγόροι και διάδικοι, έντονα, όταν υφίσταται η ανάγκη του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου π.χ. μετά από άσκηση έφεσης σε πρωτοβάθμια απόφαση, διαδικασία η οποία εκδικάζεται στο Εφετείο στο οποίο υπαγόμαστε, στο Εφετείο Θράκης συγκεκριμένα, το οποίο εδρεύει, ως γνωστόν, στην Κομοτηνή. Εκεί όμως, εξαιτίας της έλλειψης ικανού αριθμού δικαστικών υπαλλήλων και εν γένει ανθρώπινου δυναμικού, αλλά κυρίως γιατί στο Εφετείο Θράκης υπάγονται έξι Πρωτοδικεία (Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας (γεγονός μοναδικό στη δικαστική χωροταξία της Χώρας μας), οι καθυστερήσεις είναι αναπόφευκτες, λόγω του όγκου των υποθέσεων που πρέπει να εκδικαστούν. Η αναστολή, όπως ανέφερα, για επτά μήνες της λειτουργίας της δικαιοσύνης το προηγούμενο διάστημα, θα επιτείνει όπως είναι φυσικό, το πρόβλημα, με ότι συνεπάγεται αυτό για τους πολίτες και τους συναδέλφους της ευρύτερης περιοχής μας.

Πέραν αυτού ένα πάγιο αίτημα των Δικηγορικών Συλλόγων για την χρήση των νέων τεχνολογιών στο χώρο της Δικαιοσύνης (π.χ. ψηφιακά μέσα, διαδίκτυο), έχει αρχίσει, με δειλά βήματα ακόμη, να υλοποιείται. Είμαστε όμως ακόμη μακριά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στη χρήση των νέων τεχνολογιών στη Δικαιοσύνη, ενώ οι Δικηγορικοί Σύλλογοι έχουμε ετοιμάσει όλες τις απαιτούμενες εφαρμογές, η πολιτεία δεν έχει φροντίσει ως σήμερα, να πράξει το ίδιο με τις γραμματείες των δικαστηρίων της χώρας, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων.

Τέλος μια σειρά από διαχρονικά προβλήματα, όπως οι συνεχείς και αλλεπάλληλες τροποποιήσεις νόμων, πολλές φορές, κατά τη γνώμη μου, άσκοπες, δημιουργούν προβλήματα στην ομαλή λειτουργία της δικαιοσύνης αλλά και ανασφάλεια στους πολίτες που έρχονται αντιμέτωποι με αλλαγές που δεν μπορούν να γνωρίζουν έγκαιρα όπως θα έπρεπε. Ο εκσυγχρονισμός και η ομαλή λειτουργία της Δικαιοσύνης είναι λοιπόν ζητούμενο, το οποίο ευελπιστώ ότι θα το κατακτήσουμε σε σύντομο χρόνο κι αυτό όχι γιατί το επιδιώκουν συντεχνιακά οι δικηγόροι αλλά γιατί είναι πλέον απαίτηση ολόκληρης της κοινωνίας για το συνολικό εκσυγχρονισμό και την πρόοδο της χώρας μας.

 

Ο χώρος των δικηγόρων σε ποια κατάσταση βρίσκεται; Στο παρελθόν, θυμάμαι, είχαν υπάρξει διαμαρτυρίες για τη μη στήριξη του κλάδου, ειδικά εν μέσω πανδημίας, αλλά και παλαιότερα, όταν είχε υιοθετηθεί ο όρος «κίνημα της γραβάτας». Έχει επέλθει βελτίωση στις συνθήκες που επικρατούν, ειδικά στο πλαίσιο όσων έχουν προκύψει από την πανδημία του κορωνοϊού;

Δυστυχώς κατά την περίοδο της πανδημίας και της αναστολής λειτουργίας της Δικαιοσύνης, όπως σας ανέφερα, ο κλάδος των δικηγόρων, ουσιαστικά, δεν είχε καμία συμπαράσταση από την πολιτεία, ενώ υποχρεωτικά έμεινε εκτός εργασίας για πολλούς μήνες. Ευελπιστούμε ότι με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους δεν θα χρειαστεί να ανασταλεί εκ νέου η λειτουργία των δικαστηρίων και θα καταφέρουμε να εργαστούμε ούτως ώστε να αντιμετωπίσουμε, όσο αυτό είναι εφικτό, τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Οι δικηγόροι έχουν αποδείξει στο παρελθόν, και φρονώ ότι θα τα καταφέρουμε και τώρα, ότι μπορούν να αντέξουν και να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες, ακόμη κι όταν δεν βρίσκουν τη συμπαράσταση που θα έπρεπε από την επίσημη πολιτεία. Όμως δεν μπορεί να μην προβληματίζει τον κάθε σκεπτόμενο πολίτη αυτής της χώρας το γεγονός ότι, μία από τις θεμελιώδεις λειτουργίες του πολιτεύματός μας, η Δικαιοσύνη, επί μήνες δεν λειτουργούσε χωρίς καμία ουσιαστική παρέμβαση από κανένα αρμόδιο προς τούτο.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, η αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων που προβλέφθηκαν με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους, όπως ο έλεγχος της πρόσβασης στα δικαστήρια από ιδιωτικούς υπαλλήλους (security), θεωρώ ότι θα κριθούν στην πράξη. Η φύλαξη όμως του Δικαστικού Μεγάρου Δράμας, κατά πάγιο αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, θα έπρεπε να γίνεται από τα αρμόδια προς τούτο όργανα, δηλαδή τα αστυνομικά.

 

Είδαμε μέσα στο καλοκαίρι, μέσα σε μια «νεκρή» περίοδο για το χώρο της Δικαιοσύνης, ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας να δείχνει γοργά αντανακλαστικά και να προχωρά άμεσα σε συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους της Εύβοιας. Πώς οδηγηθήκατε στην απόφαση για αυτή την πρωτοβουλία και τι αποτελέσματα υπήρξαν;

Πράγματι, οι εικόνες καταστροφής που όλοι μας παρακολουθήσαμε από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες, μας ενεργοποίησαν άμεσα και μετά από σχετική πρότασή μου, αποφασίσαμε ως Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας, να παρέμβουμε, με τον τρόπο που μπορούσαμε, με τη συγκέντρωση δηλαδή, ειδών πρώτης ανάγκης και την άμεση αποστολή τους στους πυρόπληκτους και σε όσους τότε μάχονταν στα μέτωπα των πυρκαγιών.

Η συμμετοχή πολλών συναδέλφων, αλλά και συμπολιτών μας, ήταν πραγματικά συγκινητική, όχι μόνο στην προσφορά ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και στη διαλογή και συσκευασία αυτών, ακόμη και στη φόρτωση στα φορτηγά με τα οποία τελικά στάλθηκαν στην Εύβοια τα συγκεντρωθέντα. Εν μέσω Αυγούστου, σε συνθήκες καύσωνα, επί ημέρες, βρισκόμασταν στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου, δικηγόροι, ασκούμενοι δικηγόροι και συμπολίτες μας, προσπαθώντας να ανακουφίσουμε, κατά το μέτρο του δυνατού, όσους εκείνες τις ημέρες βρισκόταν στο «μάτι του κυκλώνα» λόγω των πυρκαγιών.

Η ανταπόκριση των κατοίκων της Εύβοιας, τόσο μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όσο και επίσημα, μέσω του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Σπανού, με σχετική ευχαριστήρια επιστολή του προς το Σύλλογο, ήταν, ειλικρινά, η μεγαλύτερη ανταμοιβή για την προσπάθειά μας.

Εξάλλου ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας ήταν και θα είναι πάντα δίπλα στις ανάγκες της κοινωνίας και των συμπολιτών μας, όπως το έχει πράξει και στο παρελθόν, με την ενίσχυση των δομών υγείας της Δράμας αλλά και της Περιφέρειας, με την ενεργή συμπαράσταση των ένστολων ακριτών μας μετά την κρίση στο Φυλάκιο στις Καστανιές του Έβρου κλπ.

 

Κύριε Πρόεδρε, αφού σας ευχαριστήσω για αυτή τη συνέντευξη, θα κλείσω με το εξής με ένα ερώτημα που σας αφορά προσωπικά. Για το τρέχον δικαστικό έτος είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν, κορωνοϊού επιτρέποντος βεβαίως, εκλογές για την ανάδειξη νέων οργάνων στους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας; Σκοπεύετε να είστε υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου του ΔΣ Δράμας;

Σύμφωνα με το όσα ορίζει ο Κώδικας Δικηγόρων, στις 28 Νοεμβρίου, θα γίνουν οι προβλεπόμενες εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη Προέδρων και Διοικητικών Συμβουλίων στους Δικηγορικούς Συλλόγους της Χώρας, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Στον Δικηγορικό Σύλλογο Δράμας, έχοντας τη θέση του Προέδρου, ξεκίνησα μια προσπάθεια αντιμετώπισης αλλά και λύσης των προβλημάτων που των συνάδελφων μου, προβλημάτων καθημερινότητας αλλά και εν γένει άσκησης της δικηγορίας στις σημερινές δύσκολες εποχές. Ταυτόχρονα, επιχείρησα να διευρύνω το πεδίο δράσης του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας, πέραν των τοπικών και περιφερειακών ορίων του, με την εκλογή μου σε δευτεροβάθμιους φορείς εκπροσώπησης των δικηγόρων όλης της χώρας, αλλά και με την ενεργή συμμετοχή μου, τόσο στις συνεδριάσεις της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, όσο και Πανελλαδικής εμβέλειας συνέδρια και εκδηλώσεις.

Πέραν αυτών όμως, θεωρώ ότι η εξωστρέφεια του Συλλόγου μέσω της συμμετοχής του στα δρώμενα της τοπικής κοινωνίας αλλά και της προσφορά του προς τους συμπολίτες μας, είτε μέσω διοργάνωσης ευρέως φάσματος εκδηλώσεων είτε μέσω συνεργασίας με άλλους τοπικούς φορείς, είναι απαραίτητη καθώς οι δικηγόροι αποτελούμε μέρος της κοινωνίας και ο θεσμικός μας ρόλος επιβάλει παρόμοιες τακτικές. Όλη αυτή η προσπάθεια ευελπιστώ ότι θα κριθεί θετικά από τους συναδέλφους μου και θα μου δώσουν τη δυνατότητα να την ολοκληρώσω από τη θέση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου της Δράμας την οποία και θα διεκδικήσω εκ νέου.