ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΛΙΟΥ

 • «Είμαστε αισιόδοξοι πως το 2022 θα είναι η χρονιά του Αθλητισμού»
 • «Πολυμέτωπη εκστρατεία με απώτερο στόχο την αναβάθμιση των χώρων που δραστηριοποιείται ολόκληρο το φάσμα σωματείων και αθλητών στη Δράμα»
 • «Η θέση του Αναπληρωτή Δημάρχου είναι η ύψιστη ευθύνη, η δέσμευση και η αφοσίωση στον τόπο για να πάμε όλοι μαζί στην επόμενη εποχή»
 • «Όποιος σεβόμενος απόλυτα την εντολή των συνδημοτών του να παράξει έργο που θα αποτελέσει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και σχεδιάζει μεγάλα έργα αθλητικής υποδομής για τον τόπο, παίρνει το ρίσκο να συναντήσει και προβλήματα»
 • «Μεταστροφή της κριτικής σε αναγνώριση, όταν η πόλη μας σε λίγο καιρό θα απολαμβάνει τους καρπούς των επιλογών μας»
 • «Ο Δήμαρχος, ο οποίος πίστεψε στις κοινές μας επιλογές και με στήριζε σε στιγμές κρίσιμες, έπαιξε τον πλέον κρίσιμο ρόλο για την ολοκλήρωση αυτών των έργων»
 • «Το ενδιαφέρον μας για την αναβάθμιση του δημοτικού σταδίου “Αλέκος Φρούσιος” είναι τεράστιο και αναμφισβήτητο»
 • «Η υπόθεση του Κολυμβητηρίου έχει φτάσει στο αρμόδιο Υπουργείο και το Μέγαρο Μαξίμου διαπιστώνοντας την ανάγκη νομοθετικής παρέμβασης»
 • «Μέσα στο 2022 θα τρέξουν όλες οι διαδικασίες για την οροφή του “Δ. Κραχτίδης”»
 • «Μέσα στη χρονιά που μόλις ξεκίνησε, θα γίνει τακτοποίηση όλων των εκκρεμοτήτων των αθλητικών μας εγκαταστάσεων και θα δοθεί πλέον η οριστική αδειοδότηση»
 • «Μέσα από τις Σχολικές Επιτροπές του Δήμου μας, την βοήθεια των Κοινοτήτων και σε συνεργασία με τον κόσμο της εκπαίδευσης φροντίζουμε, στο μέτρο του εφικτού, όχι μόνο να μην λείπει τίποτα από τα σχολεία μας, αλλά να αναβαθμίζονται και να εκσυγχρονίζονται»
 • «Ως Επιτροπή Ισότητας των Φύλων μέσα στο 2022 έχουμε την πρόθεση να δράσουμε πάνω στο μείζον θέμα των γυναικοκτονιών, το οποίο έχει τεράστιες εθνικές διαστάσεις»
 • «Η Δημοτική Αρχή πραγματοποιεί όσα δεσμεύτηκε και σχεδιάζει έργα και δράσεις που θα ωφελήσουν τον τόπο μακροπρόθεσμα»

 

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Εργασία… συν» παραχώρησε η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Δράμας και Αναπληρώτρια Δημάρχου κυρία Αναστασία Τόλιου.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης, η κα Τόλιου απάντησε αναλυτικά σε ερωτήσεις για όλα τα θέματα που αφορούν τον τομέα του Αθλητισμού και ειδικότερα την κατάσταση που επικρατεί στους αθλητικούς χώρους και τον σχεδιασμό που βρίσκεται σε εξέλιξη για την αναβάθμισή τους. Πιο αναλυτικά, η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Δράμας μίλησε για το δημοτικό στάδιο «Αλέκος Φρούσιος», για το Κολυμβητήριο, για το κλειστό «Δ. Κραχτίδης» και για τις ποδοσφαιρικές εγκαταστάσεις του Δήμου, εξηγώντας διεξοδικά το πως έχει η κατάσταση και το τι θα πρέπει να αναμένουν οι πολίτες το επόμενο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, η κα Τόλιου αναφέρθηκε σε ζητήματα Παιδείας, μίλησε για την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων και τη δράση της, ενώ σχολίασε και την πρόσφατη απόφαση του Δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου να την ορίσει Αναπληρώτρια Δημάρχου για το έτος 2022.

Τέλος, η κα Τόλιου απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με την ενασχόλησή της με τα κοινά, αλλά και για το παραγόμενο έργο από τον Δήμο Δράμας το χρονικό διάστημα που η ίδια είναι Αντιδήμαρχος και Δημοτική Σύμβουλος, ενώ εύλογα η συνέντευξη, πρώτη για τη νέα χρονιά, ολοκληρώθηκε με ευχές για το 2022.

Κυρία Τόλιου, αφού σας ευχηθώ καλή χρονιά με υγεία και σας ευχαριστήσω για αυτή τη συνέντευξη, θα ήθελα να δούμε αναλυτικά την κατάσταση που επικρατεί στους αθλητικούς χώρους του Δήμου μας, καθώς είναι αλήθεια πως στη χρονιά που αφήσαμε πίσω μας, ειπώθηκαν πολλά και παρόλο που δεν αφορούν το αντικείμενο της Αντιδημαρχίας σας, καθώς άπτονται τεχνικών αρμοδιοτήτων, σίγουρα θα έχετε γίνει κι εσείς δέκτης παραπόνων…

Κατ’ αρχάς εύχομαι μέσα από την καρδιά μου το 2022 να φέρει στον καθέναν μας ξεχωριστά ό,τι επιθυμεί περισσότερο. Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη δυνατότητα που μου παρέχεται για να ενημερώσω τους συμπολίτες μας για μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με τις αρμοδιότητές μου και ελπίζω οι αναγνώστες της εφημερίδας και της ιστοσελίδας σας να βρουν ενδιαφέρουσα την επικοινωνία μας.

Σε ό,τι αφορά στην παρατήρηση που θέτετε θα είμαι απολύτως σαφής. Όποιος σεβόμενος απόλυτα την εντολή των συνδημοτών του να παράξει έργο που θα αποτελέσει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και σχεδιάζει μεγάλα έργα αθλητικής υποδομής για τον τόπο, παίρνει το ρίσκο να συναντήσει και προβλήματα. Στις προσπάθειές μας είναι αναμενόμενη η ανασφάλεια κάποιων για τυχόν αστοχίες στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, αλλά θα περιμένω τη μεταστροφή της κριτικής σε αναγνώριση, όταν η πόλη μας σε λίγο καιρό θα απολαμβάνει τους καρπούς των επιλογών μας. Πάγια αρχή μου είναι άλλωστε ότι μόνο ο άπραγος δεν κάνει λάθη, άρα δεν δέχεται και κριτική. Σε αυτό το σημείο δεν μπορώ να μην τονίσω ότι όλο αυτό το διάστημα ο Δήμαρχος, ο οποίος πίστεψε στις κοινές μας επιλογές και με στήριζε σε στιγμές κρίσιμες, έπαιξε τον πλέον κρίσιμο ρόλο για την ολοκλήρωση αυτών των έργων.

Αρχικά, ας δούμε το Δημοτικό Στάδιο «Αλέκος Φρούσιος», όπου τα κεντρικά ζητήματα είναι η αλλαγή του ταρτάν, αλλά και το θέμα με τις κερκίδες. Σε ποια φάση βρίσκονται αυτές οι παρεμβάσεις; Για ποιο λόγο υπήρξαν καθυστερήσεις, τουλάχιστον όσον αφορά την αλλαγή του ταρτάν;

Το ενδιαφέρον μας για την αναβάθμιση του δημοτικού σταδίου «Αλέκος Φρούσιος» είναι τεράστιο και αναμφισβήτητο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα έργο σε εξέλιξη και αφορά την πλήρη αντικατάσταση του ταρτάν. Ένα έργο που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Φιλόδημος», προϋπολογισμού 600.000 ευρώ. Ο ανάδοχος εργολάβος έχει ολοκληρώσει την αποξήλωση του παλιού και φθαρμένου τάπητα, τα τμήματα του οποίου έχουν μεταφερθεί εκτός του σταδίου, και έχει ξεκινήσει την τοποθέτηση μέρους από το νέο τάπητα. Δυστυχώς, λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει το έργο και κάνει χρήση της παράτασης που δικαιούται. Με νέα ημερομηνία παράδοσης του συνολικού έργου στις 9 Ιουνίου 2022, προσδοκούμε να έχουμε στη διάθεση των αθλητών – πολιτών μας το νέο ταρτάν υψηλών προδιαγραφών έτοιμο για χρήση.

Το μεγάλο μας όραμα για το δημοτικό στάδιο «Αλέκος Φρούσιος» θα ικανοποιηθεί με το δεύτερο και μεγαλύτερο έργο που αποτελεί για τη Δημοτική μας Αρχή την πρώτη προτεραιότητα. Αφορά την κατασκευή νέων κερκίδων και τη δημιουργία ενός πολυχώρου εκγύμνασης για αθλητές στίβου προϋπολογισμού 4.500.000 ευρώ. Υπάρχει ολοκληρωμένη μελέτη του έργου δωρεά του Δραμινού εφοπλιστή κ. Άρη Θεοδωρίδη, η οποία κατατέθηκε στην πρόσκληση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και αναμένεται η έγκριση χρηματοδότησής της από το Υπουργείο Εσωτερικών. Ένα έργο που θα δώσει ώθηση στους αθλητές του στίβου γιατί θα εξαλειφθούν οι χαμένες προπονήσεις λόγω κακού καιρού.

Ένα άλλο μεγάλο θέμα είναι αυτό του Κολυμβητηρίου, το οποίο παραμένει κλειστό. Πότε πιστεύετε πως μπορεί να λειτουργήσει ξανά; Τι σχεδιάζει ο Δήμος;

Το κλειστό κολυμβητήριο μας στεναχωρεί και μας προβληματίζει ταυτόχρονα. Ο Δήμος Δράμας έχει αποδεχτεί την μελέτη που ετοίμασαν οι μηχανικοί της εταιρίας Raycap σε συνεργασία με τους μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Δράμας. Οι γραφειοκρατικές διαδικασίες δυστυχώς καθυστερούν την έναρξη των εργασιών. Πρόκειται για ένα έργο που θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Δήμου και από την χορηγία του ευεργέτη κυρίου Αποστολίδη. Η υπόθεση του Κολυμβητηρίου έχει φτάσει στο αρμόδιο Υπουργείο και το Μέγαρο Μαξίμου διαπιστώνοντας την ανάγκη νομοθετικής παρέμβασης. Είμαστε αισιόδοξοι πως το 2022 θα είναι η χρονιά του Αθλητισμού και ότι αυτό το μεγάλο ζήτημα για την πόλη της Δράμας και συνολικά το Νομό θα λυθεί.

Όσον αφορά το κλειστό «Δ. Κραχτίδης», έχουν καταγραφεί προβλήματα όταν υπάρχουν έντονες βροχοπτώσεις, με την οροφή να στάζει και να δημιουργούνται ζητήματα με τη λειτουργία του ηλεκτρονικού πίνακα. Πώς σχεδιάζετε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα;

Πρόκειται για άλλο ένα πρόβλημα το οποίο θα αντιμετωπιστεί τη χρονιά που διανύουμε. Πράγματι σε έντονες βροχοπτώσεις με βορειοδυτικό κυρίως άνεμο παρουσιάζεται υδρορροή στο κλειστό του «Δ. Κραχτίδης» η οποία προκαλεί βραχυκύκλωμα στον ηλεκτρονικό πίνακα. Έχουμε στη διάθεσή μας μια πρόταση για τη μόνωση της μεταλλικής στέγης με χρήση εκτοξευόμενου αφρού διογκωμένης πολυουρεθάνης πάχους 20-30 mm και στρώση ινοπλισμένης στεγανωτικής μεμβράνης υβριδικής τεχνολογίας ενδεικτικού προϋπολογισμού 60.000 ευρώ συν ΦΠΑ. Ένα έργο το οποίο έχει ενταχθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2022. Αναμένουμε την πρώτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού για να μπορέσουν να τρέξουν όλες οι διαδικασίες.

Σχετικά με τους υπόλοιπους αθλητικούς χώρους του Δήμου, ποια είναι η κατάστασή τους; Υπήρξε π.χ. ένα μεγάλο ζήτημα για τις αδειοδοτήσεις των δημοτικών γηπέδων ποδοσφαίρου. Λύθηκε το συγκεκριμένο θέμα;

Το θέμα των οριστικών αδειοδοτήσεων όλων των δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων δεν μας απασχόλησε μόνο τη χρονιά που πέρασε. Είναι ένα ζήτημα που απασχόλησε εμένα προσωπικά με την έναρξη της θητείας μου στην Αντιδημαρχία Αθλητισμού έπειτα από την ενημέρωση που έλαβα από τους αρμόδιους υπαλλήλους της υπηρεσίας. Με προσήλωση στον στόχο φτάσαμε σήμερα να έχει ολοκληρωθεί η δημοπρασία έργου από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας προϋπολογισμού περίπου 1.200.000 ευρώ. Υπάρχει ήδη ανάδοχος εργολάβος, έτοιμος, μέσα στη χρονιά που μόλις ξεκίνησε, να τακτοποιήσει όλες τις εκκρεμότητες των αθλητικών μας εγκαταστάσεων και να δοθεί πλέον η οριστική αδειοδότηση.

Ολοκληρώνοντας την αναφορά μας στο κομμάτι του αθλητισμού, ποιος είναι ο ευρύτερος σχεδιασμός σας για τη νέα χρονιά;

Καταλαβαίνετε ότι σε πρώτη φάση υπάρχει ο προφανής στόχος να κλείσουν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν από το έτος που έφυγε, δηλαδή να ολοκληρωθούν οι εργασίες που έχουν ξεκινήσει. Οφείλουμε να πούμε, αν εξαιρέσουμε το ΔΗΓΑ, ότι δεν υπάρχει αθλητική εγκατάσταση στην οποία δεν έχουμε προχωρήσει σε παρεμβάσεις ή αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα. Θα μπορούσε εύλογα να χαρακτηριστεί ως μια πολυμέτωπη εκστρατεία με απώτερο στόχο την αναβάθμιση των χώρων που δραστηριοποιείται ολόκληρο το φάσμα σωματείων και αθλητών στη Δράμα. Η Δράμα αξίζει να έχει σύγχρονες αθλητικές υποδομές και σύντομα θα τις απολαμβάνουν όλοι οι δημότες.

Πέρα, από τα αθλητικά ζητήματα είστε αρμόδια Αντιδήμαρχος και για τα θέματα που σχετίζονται με την Παιδεία. Ποια είναι η κατάσταση στις σχολικές μονάδες του Δήμου;

Μέσα από τις Σχολικές Επιτροπές του Δήμου μας, την βοήθεια των Κοινοτήτων και σε συνεργασία με τον κόσμο της εκπαίδευσης φροντίζουμε, στο μέτρο του εφικτού, όχι μόνο να μην λείπει τίποτα από τα σχολεία μας, αλλά να αναβαθμίζονται και να εκσυγχρονίζονται. Οι ανάγκες, ξέρετε, είναι πάρα πολλές και συχνά πολύ διαφορετικές ανά σχολείο, βαθμίδα κτλ. Πρόκειται όμως, επιτρέψτε μου τη φράση, για την πιο σημαντική ομάδα πληθυσμού σε αυτόν τον τόπο και γι’ αυτό παλεύουμε νυχθημερόν να της παρέχουμε τα πάντα. Όποια υπέρβαση και όποια θετική εξαίρεση γίνεται για τους χώρους όπου τα παιδιά μας αποκτούν τα πιο σπουδαία εφόδια για το μέλλον τους, πιστεύω ότι είναι θεμιτή.

Ένας άλλος τομέας των αρμοδιοτήτων σας είναι η Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Δήμου Δράμας, στην οποία είστε Πρόεδρος. Τι έχει γίνει μέχρι στιγμής στο συγκεκριμένο τομέα και τι σχεδιάζεται για αυτή τη νέα χρονιά;

Μόλις πριν από ενάμισι μήνα εγκαινιάσαμε την αίθουσα περιποίησης βρεφών και θηλασμού, που βρίσκεται πλέον στο παλιό Δημαρχείο. Πρόκειται για έναν μοντέρνο και πλήρως εξοπλισμένο χώρο στον οποίο διευκολύνεται η φροντίδα των βρεφών που με τις μητέρες τους έχουν κατέβει στο κέντρο της πόλης για οποιαδήποτε δραστηριότητά τους και έτσι δεν χρειάζεται να καταφεύγουν σε ημιτελείς λύσεις θέλοντας να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους αυτή. Επίσης με το δωμάτιο μητρικού θηλασμού που δημιουργήσαμε προβάλλουμε τη σημασία του στην σωστή ανάπτυξη των βρεφών. Φυσικά δεν μένουμε σε αυτό, αφού μέσα στο 2022 έχουμε την πρόθεση να δράσουμε πάνω στο μείζον θέμα των γυναικοκτονιών, το οποίο έχει τεράστιες εθνικές διαστάσεις.

Επιπλέον, η νέα χρονιά σας βρίσκει στην τιμητική θέση της Αναπληρώτριας Δημάρχου. Νιώθετε ότι είστε ικανή για αυτό το νέο βήμα;

Ο Δήμαρχος σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακατανομή προσώπων και αρμοδιοτήτων ανακοίνωσε την απόφασή του και την δέχτηκα με ικανοποίηση και χαρά, αλλά οι χαρές και τα ευχολόγια είναι ευχάριστες στιγμές και ανήκουν σε όσα έγιναν έως σήμερα. Άμεσα σηκώνουμε μανίκια, ξεκινάμε σκληρή δουλειά και ανοίγουμε μέτωπα με τα προβλήματα που περιμένουν να λυθούν.

Θα ήθελα, με την ευκαιρία της συνέντευξης αυτής, να σταθώ στο ότι η συγκεκριμένη ανάθεση θέσης Αναπληρωτή Δημάρχου δεν είναι απλά μια τιμητική θέση επιτελικού χαρακτήρα ή ένα «πουκάμισο κενό» που χαρίζεται προκειμένου να τιμηθεί στο πρόσωπό μου το γυναικείο φύλο. Είναι η ύψιστη ευθύνη, η δέσμευση και η αφοσίωση στον τόπο για να πάμε όλοι μαζί στην επόμενη εποχή.

Θα μου επιτρέψετε πριν ολοκληρώσουμε τη συνέντευξη μας και μια δυο ερωτήσεις σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Έχοντας διανύσει ήδη δυόμιση χρόνια ως αιρετή στο Δήμο Δράμας και ασκώντας διοίκηση ως Αντιδήμαρχος, αισθάνεστε δικαιωμένη για την επιλογή σας να ασχοληθείτε με τα κοινά;

Ήταν κομβική η απόφαση να ασχοληθώ με τα όσα αφορούν τον Δήμο Δράμας, αλλά όχι δύσκολη. Η ενασχόλησή μου, άλλωστε, με τα κοινά δεν ξεκίνησε με το να ζητήσω την προτίμηση των δημοτών έναντι άλλων υποψηφίων στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές. Η δράση μου πριν την Αντιδημαρχία Αθλητισμού και Παιδείας αφορούσε πάντα αυτούς τους χώρους και από διάφορα πόστα, όμως έτσι μου δόθηκε η ευκαιρία να προσφέρω, να αφοσιωθώ σε κοινούς σκοπούς, να δράσω για όσα πιστεύω σημαντικά.

Ως μέλος της Δημοτικής Αρχής πώς κρίνετε το παραγόμενο έργο συνολικά από τον Δήμο; Πιστεύετε ότι ο Δήμος Δράμας ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών;

Μετά από διάφορα στάδια πρωτοβουλιών και μεταρρυθμίσεων που επέλεξε κατά καιρούς η κεντρική εξουσία της χώρας μας, τολμώ να πω ότι κάθε Δήμος είναι μια μικρή κυβέρνηση στον τόπο του, χωρίς βέβαια αυτό να συνοδεύεται απαραίτητα με τα αναγκαία χρηματοδοτικά εργαλεία.

Ο Δήμος Δράμας αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα εύρεσης πόρων, δημιουργώντας συνεργασίες με δεκάδες φορείς, εκμεταλλευόμενος την αγάπη επιφανών συμπολιτών μας και αναζητώντας έξυπνες – πρακτικές λύσεις σε κάθε πρόβλημα, θεωρώ ότι δεν αφήνει κανέναν να αμφισβητήσει την ικανότητά του στην διαχείριση των θεμάτων που ανακύπτουν. Επιπλέον η Δημοτική Αρχή πραγματοποιεί όσα δεσμεύτηκε και σχεδιάζει έργα και δράσεις που θα ωφελήσουν τον τόπο μακροπρόθεσμα.

Κύρια Τόλιου, ολοκληρώνοντας αυτή τη συνέντευξη, κι αφού σας ευχαριστήσω για αυτήν, μιας και διανύουμε τις πρώτες ημέρες του έτους, ποιες είναι οι ευχές σας προς τους συμπολίτες μας για το 2022;

Πάνω από όλα εύχομαι να έχουμε όλοι υγεία. Ο καθένας από την πλευρά του και συνολικά, εύχομαι να πάμε ένα ή και περισσότερα βήματα παρακάτω. Θέλω να είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε ο,τιδήποτε μας δυσκολεύει και μας περιορίζει ενεργώντας με ενσυναίσθηση και αγάπη ο ένας για τον άλλον.

Και φυσικά να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνετε με τη φιλοξενία σας στο πρώτο φύλλο της νέας χρονιάς. Είναι η συνέχεια μιας άριστης συνεργασίας που ξεκίνησε από την αρχή της ενασχόλησής μου με τα κοινά.