Σε ανακοίνωση του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου αναφέρονται τα εξής:
Τα μοναδικά μας κάλαντα στο Καλαμπάκι, τα Κάλαντα Κρυόνερου Ανατολικής Θράκης, ένα ακόμη στοιχείο της συλλογικής μας ταυτότητας, αποτελεί ένα από τα νέα δέκα στοιχεία εγγραφής στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και τη Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το Καλαμπάκι σήμερα συμμετέχει στο εθνικό ευρετήριο με τα τρία κορυφαία έθιμα, ο Νόμος Δράμας έχει με επιτυχία εγγράψει αλλά τρία. Ο κόπος των ανθρώπων που ασχολούνται δεν είναι μετρήσιμος, όπως δεν μετριέται η χαρά κι η περηφάνια μας.
Τα κάλαντα που ψάλλονται στο Καλαμπάκι τη νύχτα των Χριστουγέννων από ομάδες ανύπαντρων ανδρών αποτελούν πολύτιμη κληρονομιά των προσφύγων από το Κρυόνερο Ανατολικής Θράκης. Σήμερα, φυσικά, ψάλλονται από όλους τους νέους ανεξαρτήτως ιδιαίτερης καταγωγής. Παλιότερα ψάλλονταν σε όλα τα σπίτια – σε λιγότερα σήμερα-, αρχής γενομένης από αυτό του Προέδρου.
Για πολλά χρόνια τα κάλαντα διδάσκονταν προφορικά, από τους παλαιότερους στους νεότερους. Η πρώτη καταγραφή των στίχων και της σειράς με την οποία ψάλλονται γίνεται από τον Γ.Κ. Χατζόπουλο το 1977. Με την ίδρυση του Μ.Π.Σ.Κ. το 1979 τα μέλη του προχωρούν στην πλήρη καταγραφή των στίχων όλων των τραγουδιών και ξεκινούν τη συγκρότηση ομάδας από τους παλιότερους που την παραμονή το βράδυ επισκεπτόταν συγκεκριμένα σπίτια, ώστε να διαφυλαχτεί το έθιμο, χωρίς να αλλοιωθεί. Παράλληλα, διδάσκουν τα κάλαντα στους νεότερους, κυρίως στα αγόρια των χορευτικών τμημάτων. Το 2004 με πρωτοβουλία του Μ.Π.Σ.Κ. γίνεται ηχητική καταγραφή σε CD. Έως το 2012 ο Σύλλογος διατηρεί ομάδα είκοσι και πλέον ατόμων με παλιότερα και νεότερα μέλη και συνεχίζει την επίσκεψη σε σπίτια. Σήμερα, που οι ομάδες είναι πολλές, απευθύνει πρόσκληση σε όλες τις ομάδες και στους παλιότερους και όλοι μαζί τα τραγουδούν σε ανοιχτή εκδήλωση τις παραμονές των Χριστουγέννων, ώστε όλοι οι κάτοικοι να έχουν την ευκαιρία να τα ακούσουν.
Το Δ.Σ. ευχαριστεί θερμά τις κυρίες Κυράνθη Στράντζαλη, φιλόλογο, και Αθανασία Θεοδωρίδου, Πρόεδρο του Δ.Σ., για τη σύνταξη του δελτίου των θρακιώτικων καλάντων. Ευχαριστούμε τους Καλαμπακιώτες που διατήρησαν την παρακαταθήκη του πολιτισμού μας, τα μέλη όλων των προηγούμενων Δ.Σ. που κατάφεραν να διαφυλάξουν τη συλλογική μας ταυτότητα, όλα τα νέα παλικάρια των χορευτικών τμημάτων που βοήθησαν να κρατήσουμε τη φλόγα για να φτάσουμε σήμερα στο φως της, καθώς και όλα τα παιδιά που επιμένουν και συνεχίζουν να τραγουδούν ακόμα.
Η δέσμευσή μας για τη διαφύλαξη και ανάδειξη των κορυφαίων εθίμων μας, του τόπου μας, του «κουρμπανιού», της «Καλογεροδευτέρας» και των «Θρακιώτικων Χριστουγεννιάτικων καλάντων», είναι απόλυτη.