Οι ασχολούμενοι με τα κοινά σε όλα τα επίπεδα κρίνονται, δια μέσου της ψήφου των πολιτών, σε κάθε εκλογική διαδικασία για όλα όσα έχουν κάνει, αλλά και για όλα όσα δεν έχουν κάνει κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Πέρα όμως από την πρόσκαιρη κρίση των πολιτών ανά εκλογική διαδικασία, υπάρχει και η συλλογική κρίση σε βάθος χρόνου, με τα έργα των εκάστοτε ασχολούμενων με τα κοινά να παραδίδονται στη δαμόκλειο σπάθη στης Ιστορίας. Έτσι, με βάση αυτή τη συλλογιστική, ο πρώην Δήμαρχος Σωκράτης Δημητριάδης έχει συνδυαστεί με την ανάπλαση της περιοχής της Αγ. Βαρβάρας, ο πρώην Δήμαρχος κ. Μαργαρίτης Τζίμας με την κατασκευή του αθλητικού κέντρου «Δ. Κραχτίδης» και του Δημοτικού Ωδείου, ο πρώην Δήμαρχος κ. Θωμάς Μαργαρίτης με την «Ονειρούπολη», ο πρώην Νομάρχης κ. Κωνσταντίνος Ευμοιρίδης με τη διάνοιξη του Τελωνείου της Εξοχής. Έργα εμβληματικά, τα οποία σε βάθος χρόνου, ανεξάρτητα από το πώς αντιμετωπίστηκαν την εποχή υλοποίησής τους, έχουν εδραιωθεί πλέον στη συνείδηση του κόσμου…
Τα όσα έχουν δρομολογηθεί με την ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής στη Δράμα, της Σχολής Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (με υποχρεωτικά εργαστήρια), του Πρότυπου Ψηφιακού Κέντρου από το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, σε συνδυασμό με την ανακατασκευή της Καπναποθήκης Πορτοκάλογλου στην οδό Περδίκκα, όπου θα στεγαστούν οι δράσεις του ΕΑΠ, αλλά και του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, είναι βέβαιο ότι σε βάθος χρόνου, εφόσον υλοποιηθούν, θα δώσουν ιδιαίτερη δυναμική σε αυτό τον τόπο.
Κι όπως συνέβη στο παρελθόν με αντίστοιχης εμβληματικής φύσης έργα, οι εν λόγω παρεμβάσεις θα συνδυαστούν με την παρουσία στα κοινά του Βουλευτή κ. Χρήστου Καραγιαννίδη και του Δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου. Επί δεκαετίες ήταν ζητούμενο τόσο η ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής στη Δράμα όσο και η αξιοποίηση της Καπναποθήκης της οδού Περδίκκα. Και ό,τι δεν είχαν καταφέρει τόσοι και τόσοι ασχολούμενοι με τα κοινά, πλέον δρομολογούνται μέσω της συνεργασίας δύο συγκεκριμένων θεσμικών εκπροσώπων του τόπου.
Θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ η θετική αξιολόγηση της συγκεκριμένης συνεργασίας των κ.κ. Καραγιαννίδη και Μαμσάκου, οι οποίοι πέρα από ιδεολογικές διαφορές ή κομματικά στεγανά, προχώρησαν από κοινού σε παρεμβάσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Μόνο ως πρότυπο μπορεί να λειτουργήσει πλέον αυτή η θεσμική συνεργασία, τόσο για τους νυν ασχολούμενους με τα κοινά όσο και για όσους επιθυμούν να το πράξουν στο μέλλον. Και φυσικά τα αποτελέσματα φέρνουν μια πικρή γεύση για όσα χάθηκαν στο παρελθόν λόγω ανούσιων κομματικών διενέξεων όσων κατείχαν θεσμική εξουσία σε αυτό τον τόπο.
Ο μηδενισμός είναι κακός σύμβουλος. Σε όλους τους τομείς. Και παρά τα ενδεχομένως πρόσκαιρα οφέλη που μπορεί να υπάρξουν, δεν μπορεί να αποτελέσει θέση εις στο διηνεκές. Το γεγονός ότι μπήκε ένα λιθαράκι για να αποκτήσει αυτός ο τόπος μια προοπτική, πρέπει να αγκαλιαστεί από το σύνολο της τοπικής κοινωνίας. Ακόμη κι αν υπάρχουν φωνές προς την αντίθετη κατεύθυνση, σε βάθος χρόνου και εφόσον προχωρήσει η υλοποίηση όσων έχουν δρομολογηθεί, είναι βέβαιο ότι θα λάβουν κι αυτές τη θέση που τις αξίζει από την κρίση της Ιστορίας…
«Εργασία… συν»