ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Ν. ΠΑΠΠΑ

 

  • «Έχουμε απέναντί μας την προσδοκία επανάληψης των καταστροφικών πολιτικών του παρελθόντος, οι οποίες μάλιστα έχουν και δύο προϋποθέσεις να επαναληφθούν, την ιστορική λήθη και ένα καινούργιο μνημόνιο»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

 

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Δράμα ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκος Παππάς παραχώρησε συνέντευξη τύπου στα Μ.Μ.Ε., την Κυριακή 3 Ιουνίου 2018, στο ξενοδοχείο «HYDRAMA». Ο κ. Παππάς, ο οποίος πλαισιωνόταν από το Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Δράμας κ. Χρήστο Καραγιαννίδη και το Γραμματέα της Ν.Ε. Δράμας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Δημήτρη Καρβούνη, αναφέρθηκε τόσο στο σκοπό της επίσκεψής του στη Δράμα όσο και σε θέματα της τρέχουσας πολικής επικαιρότητας.

Αρχικά ο κ. Παππάς εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στη Δράμα, επισημαίνοντας ότι η παρουσία του «έχει πολύ σημαντική πρώτη ύλη», καθώς πρόκειται για «πρωτοβουλία που φιλοδοξεί να αξιοποιήσει στο έπακρο το συγκριτικό πλεονέκτημα της περιοχής». «Κάθε περιοχή έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και έχει αναπτύξει μέσα στο χρόνο ιδιαίτερες δυνατότητες, τις οποίες και πρέπει να τις αξιοποιεί», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο πολιτικό σκηνικό, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής επεσήμανε: «Είμαστε ενώπιον πάρα πολύ σοβαρών ιστορικών διλημμάτων. Δηλαδή διλημμάτων για το εάν θα συνεχιστεί αυτή η πορεία της ανάκαμψης ή αν θα διακοπεί. Διότι έχουμε απέναντί μας την προσδοκία επανάληψης των καταστροφικών πολιτικών του παρελθόντος, οι οποίες μάλιστα έχουν και δύο προϋποθέσεις να επαναληφθούν, την ιστορική λήθη και ένα καινούργιο μνημόνιο. Δηλαδή, να μην θυμάται, να μην ξέρει, να μην έχει την έγνοια να μάθει ο λαός μας το τι συνέβη εδώ στο παρελθόν και πώς στέριωσε η Δημοκρατία σε αυτό τον τόπο και βεβαίως να υπάρχουν και εξωτερικοί καταναγκασμοί, οι οποίοι στο σύντομο μέλλον θα αποτρέψουν τη δική μας προσπάθεια για αύξηση του κατώτατου μισθού, για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, για ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, για αποτροπή των απολύσεων στο δημόσιο τομέα, για τις πολιτικές δηλαδή οι οποίες μπαίνουν μπροστά από την μεριά τη δική μας και διασφαλίζουν ότι η ανάπτυξη που έρχεται θα είναι δίκαιη. Είναι δηλαδή πολιτικές με τις οποίες βεβαιώνουμε ότι κομμάτι της ανάπτυξης και στα κοινωνικά στρώματα τα οποία έχουν υποστεί τις συνέπειες των καταστροφικών πολιτικών του παρελθόντος».

Ακόμη, ο κ. Παππάς ανέφερε: «Ξέρουμε και γνωρίζουμε βέβαια ότι η αντιπολίτευση θα ήθελε να παραδεχτούμε εμείς ότι αποτύχαμε. Να πούμε εμείς αυτά που λένε αυτοί, ότι η χώρα καταστρέφεται και ενδεχομένως να τους ζητήσουμε και συγγνώμη, επειδή τολμήσαμε να διεκδικήσουμε τη διακυβέρνηση σε μια πάρα πολύ κρίσιμη περίοδο για τη χώρα. Αυτή τη χάρη δεν θα τους την κάνουμε. Και νομίζω ότι όταν ολοκληρωθεί η πρώτη τετραετία αυτής της διακυβέρνησης, ο λαός μας θα μπορεί με τη συσσωρευμένη πλέον πείρα του να κρίνει το ποια είναι η παράταξη η οποία μπορεί να συνεχίσει αυτή την πορεία ανάκαμψης και βεβαίως δεν θα έχει δυσκολία να διακρίνει και ποια είναι η παράταξη η οποία θέλει να επαναλάβει τις βάρβαρες οδυνηρές πολιτικές του παρελθόντος». Σε άλλο σημείο της συνέντευξης τύπου ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής υπογράμμισε: «Η χώρα έχει μια πολιτική σταθερότητα, η οποία είναι πρωτόγνωρη από τότε που μπήκε στην κρίση. Έχει μια συμπαγή κυβερνητική πλειοψηφία η Βουλή μας και έχει μάλιστα μπει και σε μια πορεία ανάκαμψης, η οποία δεν υπάρχει περίπτωση να ανακοπεί».

Αναφερόμενος ειδικά στο λόγο της παρουσίας του στη Δράμα, δηλαδή στην υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας ανάμεσα στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και το Δήμο Δράμας για μια σειρά από δράσεις που συμπεριλαμβάνουν και την ανακατασκευή της Καπναποθήκης της οδού Περδίκκα, ο κ. Παππάς τόνισε: «Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ενώνοντας δυνάμεις, μαζί με άλλα Υπουργεία, με το Υπουργείο Πολιτισμού, με το Υπουργείο Ενέργειας, θα κάνει τα πάντα, θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να είμαστε στην ώρα μας και πάρα πολύ γρήγορα να πετύχουμε». Όπως επεσήμανε, «το Φεστιβάλ έχει μια μοναδικότητα. Έχει πάρα πολλές διεθνείς συμμετοχές και μπορεί εδώ στη Δράμα να συγκροτηθεί ένα Κέντρο, το οποίο θα προάγει τις σπουδές σε μια σειρά από αντικείμενα, τα οποία σχετίζονται με τον κινηματογράφο και τις οπτικοακουστικές παραγωγές, όπου μπορούμε πραγματικά να πρωτοπορήσουμε. Το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο είναι ένας θεσμός ευέλικτος, ένας θεσμός γρήγορος, ένας θεσμός πολύ αποτελεσματικός και πιστεύουμε ιδιαίτερα στη ξεχωριστή του συμβολή σε αυτή την κατεύθυνση». Μάλιστα το γεγονός της συνεργασίας του Υπουργείου του με το ΕΑΠ και το Δημοτική Αρχή του Δήμου Δράμας ο κ. Παππάς το χαρακτήρισε ως «παράδειγμα συνένωσης δυνάμεων με την αρχή ότι πρέπει καμιά φορά τις πολιτικές διαφορές να τις υπερβαίνουμε, εάν είναι να υπηρετήσουμε κάτι που αντιλαμβανόμαστε ως κοινό καλό».

Για το ίδιο θέμα, απαντώντας στη συνέχεια της συνέντευξης τύπου σε ερώτηση της εφημερίδας «Εργασία… συν» για το εάν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την πραγματοποίηση της ανακατασκευής της Καπναποθήκης της οδού Περδίκκα, ο κ. Παππάς τόνισε ότι το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής «σπάει ρεκόρ» στην προετοιμασία και ολοκλήρωση έργων και πρόσθεσε: «Ωριμάζουμε πολλά ψηφιακά έργα, μέσα στα οποία είναι και η συγκρότηση Ψηφιακών Κέντρων. Ως τέτοιο θα το δει το Κέντρο εδώ το δικό μας Υπουργείο. Ένα κέντρο ψηφιακής εκπαίδευσης και ως μια θερμοκοιτίδα για τις οπτικοακουστικές παραγωγές και τον κινηματόγραφο. Ο κινηματόγραφος πλέον είναι κάτι πιο πολυεπίπεδο από αυτό που ήταν στο παρελθόν. Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι, το οποίο αφορά την μεταπαραγωγή, το post – production, στο οποίο μπορούν να αναπτυχθούν και δεξιότητες και στο Ψηφιακό Κέντρο αυτό και ο πληθυσμός να εκπαιδευτεί στις βασικές ψηφιακές δεξιότητες, αλλά και η Σχολή η οποία θα δημιουργηθεί να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για το μέλλον». Όπως χαρακτηριστικά είπε, ο ίδιος δεσμεύεται ότι θα ξαναέρθει στη Δράμα «όταν θα έχουμε ακόμη ένα σοβαρό βήμα για αυτό το Κέντρο και θα έχουμε εξασφαλίσει και το μεγάλο κομμάτι τη χρηματοδότησης».

Ειδικότερα για το θέμα της χρηματοδότησης, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής τόνισε: «Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής αυτή τη στιγμή έχει δρομολογήσει παραπάνω από 70-80 ψηφιακά έργα. Αυτά τα ψηφιακά έργα να κάνουν και με τη βιομηχανία μας και με τον αγροτικό τομέα και με υπηρεσίες του δημοσίου, με μια σειρά από πράγματα. Ένα από αυτά είναι και η συγκρότηση στην περιφέρεια Πρότυπων Ψηφιακών Κέντρων». Μιλώντας ειδικότερα για τα αυτά τα Ψηφιακά Κέντρα, ο κ. Παππάς εξήγησε ότι πρόκειται για χώρους «στους οποίους ο πληθυσμός μπορεί να εκπαιδεύεται στις βασικές ψηφιακές δεξιότητες και υπάρχει και η πτυχή ακριβώς του προσανατολισμού του κάθε ψηφιακού κέντρου ανάλογα με την εξειδίκευση που υπάρχει κατά τόπους. Ένα Πρότυπο Ψηφιακό Κέντρο για παράδειγμα σε μια πόλη της Θεσσαλίας θα έχει έναν προσανατολισμό στις εφαρμογές της γεωργίας ακριβείας, όπου θα μπορούν οι αγρότες μας να μπορούν κάπου να πάνε και να αποκτήσουν τις βασικές δεξιότητες για το πώς θα αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα που δίνει αυτή η μεγάλη τεχνολογική δυνατότητα και η εφαρμογή, την οποία θα αναπτύξουμε». Ακόμη, για το θέμα της χρηματοδότησης σημείωσε ότι στο κομμάτι που θα αφορά το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής «θα ενταχθεί στον προϋπολογισμό του έργου για τα Πρότυπα Ψηφιακά Κέντρα», ενώ παράλληλα «θα ενώσουμε δυνάμεις και με άλλα Υπουργεία για να βρεθεί το απαιτούμενο συνολικό ποσό».

Ο κ. Παππάς έκανε ειδική αναφορά στο Πρόγραμμα της Ψηφιακής Γεωργίας του Υπουργείου του, το οποίο χρηματοδοτείται με 32 εκ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ συνολικά «τα έργα του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής αυτή τη στιγμή ανέρχονται γύρω στα 500 εκ. ευρώ». Όπως είπε είναι «η πρώτη μεγάλη δημόσια υποδομή μετά από πάρα πολύ καιρό, η οποία θα μαζεύει δεδομένα, τα οποία επίσης θα είναι δημόσια και στη διάθεση των ερευνητικών μας κέντρων και των πανεπιστημίων μας για να αναπτύξουν την έρευνα». Με τη Ψηφιακή Γεωργία, ο αγρότης «θα μπορεί να παίρνει εξειδικευμένη συμβουλή», η οποία θα αφορά «το πόσο να ποτίσει, πότε να ποτίσει, πότε να ρίξει λίπασμα, πόσο λίπασμα να ρίξει και τι φάρμακο θα χρειαστεί». Μάλιστα, θα υπάρχει διασύνδεση με δορυφορικές δυνατότητες κι έτσι με 6.500 σταθμούς θα καλυφθούν 15 εκ. στρέμματα ανά την Ελλάδα, η μισή καλλιεργήσιμη γη της χώρας. Παράλληλα, σημείωσε ότι ενδεχομένως «θα υπάρξουν κάποιοι στους οποίους αυτό δεν θα αρέσει», καθώς η εφαρμογή της Ψηφιακής Γεωργίας «έχει αποδειχθεί ότι εξοικονομεί πόρους κόστους 30-40% ανάλογα με την καλλιέργεια». «Κάποιοι, ενδεχομένως λέω, επειδή οι πόροι αυτοί εξοικονομούνται σε λιπάσματα, φάρμακα, θα χάσουν. Θα κερδίσει όμως η κοινωνία μας. Γιατί ο αγρότης ακόμη και στη μικρή καλλιέργεια θα μπορεί να παίρνει εξειδικευμένη συμβουλή» πρόσθεσε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για κάτι «το οποίο θα επαναστατικοποιήσει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε την πρωτογενή παραγωγή».

Για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, μετά από σχετική ερώτηση, ο κ. Παππάς ανέφερε: «Η Ελλάδα θα πρέπει να αξιολογήσει εάν η τακτική που επέλεξαν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις, η τακτική της στασιμότητας, ήταν προς το ελληνικό συμφέρον. Κατά τη γνώμη μας δεν ήταν. Διότι όταν είσαι εσύ στάσιμος, δεν είναι στάσιμη και η υπόλοιπη γη. Όταν εσύ στέκεσαι σε ένα σημείο, 140 χώρες αναγνωρίζουν το γείτονα με το Μακεδονία σκέτο». Μάλιστα, κάλεσε την αντιπολίτευση να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό και κυρίως «στον κόσμο που έχει ευαισθησίες και πάει στα συλλαλητήρια». «Αυτός ο κόσμος πρωτίστως δικαιούται να μάθει την αλήθεια, για το τι είχαν δεχτεί και το τι είχαν υπογράψει, για το τι συμβαίνει διεθνώς. Σε αυτό τον κόσμο λέω ότι πρέπει να τον κοιτάξουν στα μάτια και να του πουν τι ακριβώς συμβαίνει. Είναι ένα θέμα πάρα πολύ ευαίσθητο. Δεν χωρούν υποκρισίες. Βεβαίως ο καθένας έχει το δικαίωμα στην άλλη άποψη. Αλλά τα ψέματα δεν θα είναι αυτά στα οποία κάποιοι θα δοκιμάσουν να στήσουν την πολιτική τους καριέρα. Αντιλαμβάνομαι, επειδή είμαι και σε μια περιοχή της Β. Ελλάδας, ότι είναι αυξημένες οι ευαισθησίες. Βεβαίως, δεν λέει κανένας όχι. Και τον κόσμο αυτό τον κοιτάμε στα μάτια», πρόσθεσε.

Για το ίδιο θέμα ο κ. Παππάς επεσήμανε: «Οι διαπραγματεύσεις αυτές έχουν μια δυναμική πάντα. Και το αντιλαμβάνεστε και με τις τελευταίες εξελίξεις, διότι υπήρχαν συλλαλητήρια ενάντια στη συμφωνία στην γείτονα χώρα, την ΠΓΔΜ. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να λαμβάνουμε και εμείς υπόψη μας. Πολιτικές δυσκολίες δεν υπάρχουν μόνο από εδώ, υπάρχουν και από εκεί. Το ερώτημα είναι, είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να λυθεί το ζήτημα; Είναι και απολύτως. Όταν 140 χώρες αυτή τη στιγμή ονομάζουν τη γείτονα με το όνομα Δημοκρατίας της Μακεδονίας και εάν επιτύχουμε συμφωνία, θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο την ονομάζουν, ναι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας αυτό το ζήτημα επιτέλους να λυθεί». Σε άλλο σημείο της συνέντευξης τύπου ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής ανέφερε ότι «η Ελλάδα ήδη έχει κερδίσει από τον τρόπο με τον οποίο ασκεί την ενεργητική εξωτερική της πολιτική, σε αντιδιαστολή με την πολιτική “έλα μωρέ δεν βαριέσαι, κάτσε να δούμε, αύριο – μεθαύριο μπορεί να είναι καλύτερες συνθήκες”».

Επίσης, ο κ. Παππάς ερωτήθηκε και για το Πρόγραμμα «Κλεισθένης» και εξέφρασε την άποψη ότι «θα προχωρήσει». Μάλιστα χαρακτήρισε την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως τομή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπογραμμίζοντας ότι «θα υποχρεώσει στο να εκλογικευτεί και η συζήτηση και ο τρόπος άσκησης πολιτικής στον τομέα των Δήμων και των Περιφερειών». Όσον αφορά το ενδεχόμενο συνεργασιών και στήριξης από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ψηφοδελτίων ανθρώπων από άλλους πολιτικούς χώρους, ο κ. Παππάς επεσήμανε ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι κατ’ εξοχήν ένας χώρος στον οποίον υπάρχουν και μεγάλες δυνατότητες συγκλίσεων», υπογραμμίζοντας ότι «για να συγκλίνεις σε ένα τοπικό πρόγραμμα, δεν είναι προϋπόθεση να συμφωνείς σε όλα τα πολιτικά ζητήματα». «Κάθε εποχή έχει τα δικά της επίδικα και τα δικά της κρίσιμα ζητήματα. Και πάνω σε αυτά πάλι σχηματίζονται συμμαχίες», πρόσθεσε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής.

Τέλος, σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις σε Ισπανία και Ιταλίας, ο κ. Παππάς χαρακτήρισε ως «πάρα πολύ θετική» την αλλαγή στην Ισπανία, καθώς «εμείς ως προοδευτική δύναμη». Όσον αφορά την Ιταλία, ανέφερε ότι «υπήρξε μια πρόσκαιρη αναταραχή, η οποία νομίζω θα απορροφηθεί», επισημαίνοντας όμως ότι «η συμμετοχή στην Κυβέρνηση ενός κόμματος με αυτή την ατζέντα που έχει η Λέγκα του Βορρά δεν είναι κάτι θετικό».