• «Καταθέσαμε τροπολογία για δημιουργία περιφερειών και εκλογή εκπροσώπων»
  • «Η κυβέρνηση βιάζεται, αρνήθηκε τις συναινέσεις»
  • «Αγωνιούμε για την δημιουργία ενός εκλογικού σώματος απροσδιόριστης έκτασης»

 

Με κατάθεση τροπολογίας για συμμετοχή όλων των Ελλήνων του εξωτερικού στην εκλογική διαδικασία με δημιουργία ειδικών περιφερειών και την εκλογή εκπροσώπων, απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη σπουδή της κυβέρνησης της Ν.Δ. να ψηφιστεί βεβιασμένα και χωρίς ουσιαστική διαβούλευση, το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, τόνισε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Βουλευτής Δράμας, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, κατά τη συζήτηση του ν/σ στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

«Στην αγωνία μας να συνεισφέρουμε σε μια συνθετική λύση, σας είπαμε ότι θα έπρεπε να γίνει μια πιο εκτεταμένη συζήτηση, να μην το φέρετε βιαστικά την πρώτη μέρα της καινούργιας κοινοβουλευτικής περιόδου. Θα έπρεπε να μιλήσουμε, με βάση, τη συγκεκριμένη εμπειρία της ισχύουσας ρύθμισης και να δούμε, τι έφταιξε για τη χαμηλή συμμετοχή, για την οποία συμφωνούμε όλοι ό,τι δεν ήταν η δέουσα, η αναμενόμενη και η πρέπουσα και με ποιον τρόπο μπορούμε να βελτιώσουμε αυτές τις προϋποθέσεις. Δεν το επιλέξατε, δικαίωμά σας είναι, οι πολίτες θα κρίνουν», τόνισε. Και πρόσθεσε:

«Η αγωνία μας είναι να δούμε ότι κυοφορείτε η δημιουργία ενός εκλογικού σώματος απροσδιόριστης έκτασης. Με έπεισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Λιβάνιος ότι δεν μπορεί να γίνει η απογραφή των Ελλήνων του εξωτερικού και αυτό είναι ένα επιχείρημα υπέρ των δικών μας απόψεων. Γιατί, ναι μεν λέτε, ότι ρυθμίζουμε το υφιστάμενο δικαίωμα των εγγεγραμμένων πολιτών στους εκλογικούς καταλόγους, ταυτόχρονα, όμως, το απροϋπόθετο αυτής της εγγραφής, λειτουργεί και γι’ αυτούς που θα θελήσουν να εγγραφούν στο αμέσως επόμενο ή και μεθεπόμενο διάστημα. Λαμβάνοντας υπόψη και την παρατήρηση του κυρίου Δουδωνή, ότι από τη στιγμή που καταργούμε τις προϋποθέσεις, δεν μπορούμε να έρθουμε εκ των υστέρων και να θεσπίσουμε άλλες, όταν δούμε την αλόγιστη επέκταση του εκλεκτορικού σώματος. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, θεωρούμε, ότι όντως είναι πολύ δικαιολογημένη και η επιφύλαξη και η άρνησή μας και η αντίθεση, από τη θέση αρχής».

«Επειδή, όμως, όντως, θέλουμε να συνεισφέρουμε και θέλουμε να συμμετέχουν και οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού, περιστασιακοί ή μόνιμοι, όπως έχω πει, καταθέτουμε τροπολογία η οποία είναι και σύμφωνη, με τα όσα κατέθεσαν και ανέφεραν οι εκπρόσωποι των Ελλήνων του εξωτερικού για τη δημιουργία περιφερειών, με βάση την όποια οι πολίτες – οι συμπατριώτες μας θα εκλέγουν τους δικούς τους εκπροσώπους, δηλαδή αυτούς που αυτοί επιλέγουν και όχι αυτούς που επιλέγουν και ορίζουν τα κόμματα στην Ελλάδα», κατέληξε.