ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Ν. ΠΑΠΠΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΑΠ Β. ΚΑΡΔΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΗ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΓΛΟΥ ΣΤΗΝ ΟΔΟ ΠΕΡΔΙΚΚΑ

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Δράμα ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Νίκος Παππάς επισκέφθηκε το πρωί της Δευτέρας 4 Ιουνίου την Καπναποθήκη Πορτοκάλογλου, επί της οδού Περδίκκα, όπου σχεδιάζεται να φιλοξενηθεί, μετά από ανακατασκευή του κτηρίου, η Σχολή Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων του ΕΑΠ, το Πρότυπο Ψηφιακό Κέντρο του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, αλλά και το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. Το χώρο ακόμη επισκέφθηκαν ο Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Δράμας κ. Χρήστος Καραγιαννίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου κ. Βασίλης Καρδάσης, ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου κ. Βασίλης Κοσμόπουλος, καθώς και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ. Αντώνης Παπαδόπουλος.

Οι προσκεκλημένοι ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες που έχει η Καπναποθήκη, καθώς και για το τι σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στο πλαίσιο της ανακατασκευής και αξιοποίησης της. Όπως ανέφερε ο Υπουργός κ. Παππάς, πρόκειται για «ένα εξαιρετικό κτήριο», όμως «βρισκόμαστε ενώπιον ενός πολύ σοβαρού και ευγενούς στοιχήματος», το οποίο «απαιτεί ενότητα δυνάμεων και της Κυβέρνησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κοινότητας των οπτικοακουστικών παραγωγών και του Κινηματογράφου». Ο κ. Παππάς επεσήμανε ότι «πολύ σύντομα» σε αυτό το χώρο οι νέοι άνθρωποι θα εκπαιδεύονται στον κινηματογράφο και στα οπτικοακουστικά και η Καπναποθήκη «θα γίνει μια κοιτίδα πολιτισμού και πόλος έλξης για την πόλη συνολικότερα». Απευθυνόμενος στο Δήμαρχο Δράμας κ. Μαμσάκο, ο κ. Παππάς ανέφερε ότι «έχετε από την πλευρά της δική μας τη δέσμευση ότι το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες και θα τις πολλαπλασιάσει, ούτως ώστε να είμαστε άμεσα και με τον τρόπο που πρέπει να φτάσουμε στον κοινό επιθυμητό στόχο».

Μιλώντας στα Μ.Μ.Ε. ο Βουλευτής κ. Καραγιαννίδης έκανε λόγο για «σημείο και μνημείο πολιτισμού ταυτόχρονα», εκφράζοντας τη χαρά του «γιατί μπαίνει σε μια σειρά ένα όνειρο» και «βάζουμε τα θεμέλια για να λειτουργήσουμε Σχολή Κινηματογράφου στη Δράμα». Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα ότι «από εδώ και πέρα όλα να πάνε στην ώρα τους και να γίνουν όπως τα έχουν σχεδιάσει οι άνθρωποι που ξέρουν από αυτά και σε ενάμιση σε δύο χρόνια να είμαστε ξανά εδώ για να κάνουμε τα εγκαίνια της Σχολής».

Ο Πρόεδρος του ΕΑΠ κ. Καρδάση χαρακτήρισε τη δημιουργία στη Δράμα ενός Διεθνούς Κέντρου Κινηματογράφου και Οπτικοακουστικών Μέσων ως «ένα πολύ ρομαντικό και μεγαλεπήβολο έργο». Ο ίδιος εξήγησε ότι θα λειτουργούν προπτυχιακά και μεταπτυχιακά τμήματα, καθώς και μεμονωμένες θεματικές ενότητες, όμως το σημαντικότερο είναι τα εργαστήρια. «Χωρίς εργαστήρια εμείς θεωρήσαμε ότι δεν υπάρχει Τέχνη, δεν υπάρχουν σπουδές» ανέφερε ο κ. Καρδάσης και πρόσθεσε ότι «όλος ο κόσμος από το διεθνές περιβάλλον και οι Έλληνες συνάδελφοι που θα έλθουν να φοιτήσουν θα έρχονται εδώ στη Δράμα, στα εργαστήρια που θα είναι εγκατεστημένα στο χώρο της Καπναποθήκης». Όπως είπε θα είναι «υποχρεωτικό το πέρασμα από τη Δράμα, προκειμένου κάποιος να τελειώσει τις σπουδές του».

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας κ Παπαδόπουλος στις δηλώσεις του χαρακτήρισε τις εξελίξεις ως «σημείο καμπής στην ιστορία του Φεστιβάλ», τονίζοντας ότι «είναι σημαντική στιγμή και για τον Ελληνικό Κινηματογράφο στην ουσία, γιατί πρώτη φορά θα γίνει ένα τόσο μεγάλο έργο». Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η ανακατασκευή της Καπναποθήκης και η συστέγαση ΕΑΠ και Φεστιβάλ «είναι πράγματα ρηξικέλευθα και όχι μόνο για την Ελλάδα, για τον ευρωπαϊκό χώρο». «Είναι ένα έργο πνοής, που όχι μόνο θα δώσει ζωή στο Φεστιβάλ, θα δώσει ζωή στην πόλη και στη Βόρεια Ελλάδα», τόνισε. Ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι η Δράμα θα γίνει κέντρο συγκέντρωσης φοιτητών από άλλες χώρες, αλλά και μελετητών και απλών σκηνοθετών – κινηματογραφιστών, καθώς «σε συνεργασία Φεστιβάλ και Ανοικτού Πανεπιστημίου θα δημιουργηθεί και Κέντρο Κινηματογραφικών Ερευνών και Μελετών». Ακόμη, εξέφρασε την άποψη ότι θα αποτελέσει και πόλο τουριστικής ανάπτυξης για την πόλη της Δράμας, καθώς πέρα από φοιτητές και επαγγελματίες κινηματογραφιστές, θα μπορέσει να αναδειχθεί και ο πολιτιστικός και ο εκπαιδευτικός τουρισμός, με επισκέψεις σχολείων ή πανεπιστημίων.