ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΑΤΥΠΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ «ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ»

Συνήλθε την Τρίτη 6 Ιουνίου σε συνεδρίαση, στην αίθουσα συσκέψεων του Ξενοδοχείου ΞΕΝΙΑ, η Διοικούσα Επιτροπή του άτυπου Συλλόγου Οικισμού «Άγιος Παύλος» με θέμα, επικαιροποίηση της 102/17-3-2014 ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας για ονομασία της νέας περιοχής Νοτιανατολικά της Δράμας σε Οικισμός «Άγιος Παύλος» και τιμητική εκδήλωση για δύο διακεκριμένες προσωπικότητες.

Στην συνεδρίαση – εκδήλωση παρέστησαν τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, κάτοικοι του Οικισμού «Άγιος Παύλος» καθώς και της πόλης Δράμας που ενστερνίζονται και στηρίζουν την προσπάθεια. Ακόμη ήταν παρόντες ο κ. Γεώργιος Χατζησταυρίδης μετά της συζύγου του, πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Άγιου Τρύφωνα, επίσης ο κ. Ραδής Θεοδωρίδης και ως εκπρόσωπος του κ. Δημητρίου Γκούζδη, πρώην προέδρου του ίδιου ως άνω Συλλόγου.

Παρέστησαν επίσης τα τιμώμενα πρόσωπα, η Πρόεδρος κ. Αλίκη Τσιαμούρα μετά της γενικής γραμματέας της Ένωσης Κυριών Δράμας κ. Ουρανίας Ζερδαλή και ο κ. Παναγιώτης Ηλιάδης δημοσιογράφος, συγγραφέας, κοινωνιολόγος.

Σε όλους τους παρισταμένους προσφέρθηκαν κεράσματα χειροποίητα από τα μέλη της Επιτροπής.

Στην αρχή έγινε απαγγελία του ΥΜΝΟΥ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ του Αποστόλου Παύλου από τις πολυτάλαντες Κυρίες της Διοικούσας Επιτροπής την Έφορο κ. Νόρα Κωνσταντινίδου και την Γενική Γραμματέα κ. Όλγα Σταυρίδου.

Ακολούθησε ομιλία του Προέδρου της Επιτροπής κ. Χριστόδουλου Μιχαηλόπουλου ως εξής.

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, αγαπητοί συμπολίτες, οι αρχαίοι πρόγονοί μας έλεγαν «Από θεού άρχεσθαι» πρώτα θεόν τίμα, και με την ευκαιρία της χθεσινής εορτής του Αγίου Πνεύματος, ευχόμεθα πρώτα σε όλους εσάς που τιμάτε με την παρουσία σας την εκδήλωση αυτή, χρόνια πολλά και το Άγιο Πνεύμα να φωτίζει τις καρδιές μα , για να πορευόμαστε προς το σωστό και το δίκαιο, για έργα θεάρεστα.

Σήμερα είμαστε εδώ με θέμα, επικαιροποίηση της απόφασης ονοματοδοσίας σε Οικισμός «Άγιος Παύλος» και τιμητική εκδήλωση για δύο διακεκριμένες προσωπικότητες».

Κατ’ αρχήν έχουμε κάτι πολύ ευχάριστο. Η ονομασία «Οικισμός Άγιος Παύλος» στην περιοχή μας δόθηκε με την 102/10-3-2014 ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας.

Όμως το θέμα είναι ανοιχτό γιατί εκκρεμεί η επικαιροποίηση της Απόφασης αυτής από τη νέα Δημοτική Αρχή του Δήμου Δράμας που εξελέγη κατά τις τελευταίες Δημοτικές εκλογές.

Το θέμα δεν έχει ολοκληρωθεί βρισκόμαστε στο 12 παρά ένα, ώστε να μπει ένα οριστικό τέλος ευχάριστο.

Εάν δεν υπήρχε μια άτυχη κακή σύμπτωση, μια κακοτυχία, μια καθυστέρηση τυχαία και απρόβλεπτη, η πιο πάνω αιτούμενη επικαιροποίηση δεν θα χρειαζόταν, δεν προβλέπεται. Ο Δήμος Δράμας με το αριθ. 18295/27-3-2014 διαβιβαστικό έγγραφό του, διεβίβασε την ως άνω 102/2014 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Συμβούλιο Τοπωνυμιών Υπουργείου Εσωτερικών για την απαιτούμενη γνωμοδότηση του Συμβουλίου αυτού.

Όμως το Συμβούλιο Τοπωνυμιών δεν συνεδρίαζε επειδή την εποχή εκείνη δεν είχε διορισθεί Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και άρα το Συμβούλιο δεν είχε Πρόεδρο, αφού σύμφωνα με το Νόμο, ο εκάστοτε Γενικός Γραμματέας είναι και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Τοπωνυμιών.

Η ενημέρωση που είχαμε ήταν ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία, αφού ονόματα όπως το «Άγιος Παύλος» κατά 99% περνούν από το Συμβούλιο Τοπωνυμιών με θετική γνωμοδότηση.

Το Συμβούλιο Τοπωνυμιών δεν λειτουργούσε από μια σύμπτωση και εξ αυτού του λόγου προέκυψε καθυστέρηση πολλών μηνών. Ακολούθησαν βουλευτικές εκλογές και δημοτικές. Μετά τις δημοτικές εκλογές το Τμήμα Οργάνωσης Τ.Α. του ΥΠ.ΕΣ για όσα θέματα τοπωνυμιών δεν πρόλαβαν να περάσουν, εκκρεμούσαν και ήταν περί τα 30 αυτά για όλη την Ελλάδα, έστειλε έγγραφα στους αρμόδιους Δήμους και στο Δήμο Δράμας το αριθ. 13267/27-3-2015 έγγραφο του, προκειμένου να επικαιροποιηθεί η 102/2014 ομόφωνη απόφαση της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

Δηλαδή να υπάρξει νέα Απόφαση για το ίδιο θέμα και να επαναδιαβιβασθεί στο Συμβούλιο Τοπωνυμιών.

Η διαδικασία αυτή της επικαιροποίησης εθεωρείτο μια τυπική διαδικασία, αφού η 102/14 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας ήταν ομόφωνη, εψηφίσθη επομένως από όλους τους Συμβούλους όλων των δημοτικών παρατάξεων του Δήμου Δράμας και ασφαλώς κι από όλους τους συμβούλους της δημοτικής παράταξης που σήμερα είναι Δημοτική Αρχή και τότε ήταν αξιωματική αντιπολίτευση. Εξάλλου είναι βασική αρχή, ότι το κράτος έχει συνέχεια και συνέπεια.

Μετά απ’ αυτά όλοι ερωτούν γιατί δεν προχωράει η επικαιροποίηση, τι φταίει, ποιόν δεν ωφελεί, ποιόν δεν κάνει καλό το όνομα Οικισμός «Άγιος Παύλος»;

Η θέση μας είναι δεδομένη, είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό που ζητάμε και επιμένουμε, γιατί πιστεύουμε ότι είναι το σωστό, που αξίζει από το δίκαιο και από τα πράγματα.

Οι αιτιάσεις που ακούστηκαν για το αντίθετο, από άτομα που μετριώνται στα δάκτυλα του ενός χεριού είναι εντελώς αβάσιμες, τα επιχειρήματα ανακριβή, αναληθή, άσχετα και δεν δικαιολογούν καμία περαιτέρω καθυστέρηση.

Το σύνολο της Κοινωνίας του νέου Οικισμού «Άγιος Παύλος» που εκπροσωπείται από τη Διοικούσα Επιτροπή ζητά και δημόσια από τον Δήμαρχο Δράμας Κύριο Χριστόδουλο Μαμσάκο να δεχθεί την Επιτροπή, να αρθούν οι καθυστερήσεις και να βρεθεί ένα «Μodus Vivendi» για το θέμα.

Είμαστε οι μόνοι εξ όλων, που δε βρήκαμε έως τώρα τρόπο να τιμήσουμε τον Απόστολο Παύλο, τον πρωτοκορυφαίο των Αποστόλων, τον Απόστολο τον Εθνών, δίδοντας το όνομα «Άγιος Παύλος» σε μια περιοχή της Δράμας.

Δράμα σημαίνει και Άγιος Παύλος. Ο Απόστολος Παύλος είναι η ταυτότητα της περιοχής. Η Δράμα έχει ένα τεράστιο θησαυρό, το χάρισμα, την εύνοια από το Θεό να στείλει τον Απόστολο Παύλο εδώ, για το ξεκίνημά του προς την Ευρώπη.

Από την περιοχή δικαιοδοσίας της Μητροπόλεως Δράμας ξεκινά ο Απόστολος Παύλος τον εκχριστιανισμό όλης της Ευρώπης, στα νερά του Δραμινού ποταμού ΖΥΓΑΚΤΗ βαφτίζει το πρώτο μέλος της εκκλησίας της Ελλάδος, τη Λυδία «πορφυροπώλιδα». Εδώ είναι η διαδρομή με πεζοπορία της πρώτης ημέρας του εξαήμερου ταξιδιού του Αποστόλου Παύλου προς Θεσσαλονίκη, 17 χιλιόμετρα σε εδαφική επιφάνεια στον κάμπο της Δράμας. Εδώ είναι η γέφυρα, το πέρασμα του Θεμελιωτή της Εκκλησίας, τα βήματα του Αποστόλου Παύλου από την Αψίδα θριάμβου στα όρια των Νομών Καβάλας- Δράμας έως το AD DUODECIN Μαυρολεύκης, όπου έγινε η πρώτη διανυχτέρευσή του.

Αυτό που ζητείται είναι η ανάδειξη της θρησκευτικής κληρονομιάς του τόπου μας, που μας δίνει προδιαγραφές για ένα μέλλον καλύτερο, ένα υπέροχο αύριο.

Είναι έργο διαχρονικό, είναι χρέος για τις επόμενες γενιές. Εξάλλου υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής που ξεκινούν από το πρώτο βήμα της ονοματοδοσίας σε Οικισμός «Άγιος Παύλος».

Συγκεκριμένα η ονομασία Οικισμός «Άγιος Παύλος» σε συνδυασμό με έργα, δράσεις και εκδηλώσεις, όπως αυτά αναφέρονται σε γενικές γραμμές και στον θεματικό χάρτη του Οικισμού, πέραν της κάλυψης των θρησκευτικών αναγκών, θα ωφελήσει πολλαπλώς την τοπική οικονομία της Δράμας, χωρίς επιβαρύνσεις, που τόσο μεγάλη ανάγκη την έχει η περιοχή, ειδικά την περίοδο αυτή της οικονομικής κρίσης.

Η πρόταση ολοκλήρωσης της ονοματοδοσίας, της ανάδειξης και ανάπτυξης δεν αφορά μόνον την τοπική κοινωνία, πρέπει να την ενστερνισθούν όλοι.

Η Επιτροπή με την πρότασή της ανοίγει νέους ορίζοντες και ζητείται και πάλι από τον Δήμαρχο κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο να επωφεληθεί της ευκαιρίας, να μην την αφήσει να χαθεί, αφού είναι ηλίου φαεινότερων ότι είναι προς όφελος της Κοινωνίας της Δράμας και του Κοινωνικού συνόλου, όλους οφελεί κανέναν δεν βλάπτει.

Κατά το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Χριστόδουλος Μιχαηλόπουλος, πρόσφερε στα δύο τιμώμενα πρόσωπα, εκ μέρους της κυρίας Τέσσας Βαρβιτσιώτη, κόρης του μεγάλου ποιητή Τάκη Βαρβιτσιώτη, τις συνόψεις των ποιημάτων του ποιητή, τόμος πρώτος και τόμος δεύτερος και τον τόμο Β’ κριτικά κείμενα για το ποιητικό του έργο.

Ο αείμνηστος Τάκης Βαρκιτσιώτης συγκαταλέγεται ανάμεσα στους λαμπρότερους εκπροσώπους της ποίησης μας, υπήρξε Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Ποίησης, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και κατά επανάληψη υποψήφιος για το βραβείο NΟΒΕL ποίησης.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής κατά την επίδοση απευθυνόμενος:

Προς την κυρία Αλίκη Τσιαμούρα, Πρόεδρο της Ένωσης Κυριών Δράμας διακεκριμένη και δραστήρια προσωπικότητα εξέφρασε τα θερμά συγχαρητήρια της Επιτροπής για το άκρως κοινωνικό, ζηλευτό και σπουδαίο έργο που προσφέρει με αυτοθυσία στην κοινωνία της Δράμας, έργο λειτούργημα. Επίσης προς τον κύριο Παναγιώτη Ηλιάδη, δημοσιογράφο, συγγραφέα, κοινωνιολόγο, διακεκριμένη προσωπικότητα, εξέφρασε τα θερμά συγχαρητήρια, για το σπουδαίο έργο της δημοσιογραφίας, που προσφέρει με τόση άνεση και επιδεξιότητα.

Οι τιμηθέντες κα Αλίκη Τσιαμούρα και κος Παναγιώτης Ηλιάδης σε σύντομη ομιλία τους, εξέφρασαν τις ευχαριστίες για την τιμή που τους γίνεται και την ικανοποίηση τους για την ενημέρωση, εκφράσθηκαν θετικά και εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τους σκοπούς, τους στόχους και τα οράματα της Επιτροπής Οικισμού «Άγιος Παύλος»,

Η κυρία πρόεδρος της Ένωσης Κυριών Δράμας, παρούσης και της Γενικής Γραμματέας της Ένωσης ανακοίνωσε την τιμητική απόφαση πρόταση, η επόμενη εκδήλωση της Επιτροπής Οικισμού «Άγιος Παύλος» να πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του κτιρίου της Ένωσης Κυριών Δράμας.

Εξάλλου ο κύριος Παναγιώτης Ηλιάδης, πρόσφερε στον Πρόεδρο κύριο Χριστόδουλο Μιχαηλόπουλο το πόνημα του με τίτλο «ΔΟΜΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ».

Ο πρόεδρος με τη σειρά του εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους τιμηθέντες για τις ευχές τους, την έκφραση των αισθημάτων και τις προσφορές που έγιναν στο πρόσωπό του και προς της επιτροπή Οικισμού «Άγιος Παύλος».

Τέλος οι τιμηθέντες κα Τσιαμούρα και κος Ηλιάδης απήγγειλαν τα ποιήματα του Τάκη Βαρβιστιώτη «ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΕ ΜΟΥ» και «Ω ΠΟΙΗΣΗ», αντίστοιχα, με άριστη εκφραστικότητα και απόδοση δημιουργώντας ιδιαίτερα συναισθήματα.

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση και εκφράσθηκε η επιθυμία από όλους να δραστηριοποιηθεί περαιτέρω η Επιτροπή, για υλοποίηση των σκοπών και των στόχων της, για κάτι πολύ ωραίο που ξεκινά από την ονοματοδοσία Οικισμός «Άγιος Παύλος».

Τα κείμενα με τις πεντακόσιες δέκα επτά (517) υπογραφές των κατοίκων του Οικισμού «Άγιος Παύλος» καθώς και ο θεματικός χάρτης του Οικισμού, που έχουν υποβληθεί στην Δημοτική Αρχή της Δράμας, επί των οποίων αναγράφονται ο σκοπός της Επιτροπής και οι προτάσεις για την προαγωγή, ανάδειξη, ανάπτυξη της περιοχής, για την ποιότητα ζωής των πολιτών, είναι στην διάθεση όλων όσων ενδιαφέρονται να ενημερωθούν και να λάβουν γνώση αυτών.

Οι προτάσεις αφορούν όλη την Κοινωνία της Δράμας, είναι προς όφελος του Κοινωνικού συνόλου. Καλούνται και πρέπει να τις ενστερνισθούν και να τις στηρίξουν όλοι οι Δραμινοί, βάζοντας το δικό τους λιθαράκι σε κάτι πολύ ωραίο, διαχρονικό που θα μείνει για πάντα.