Σε ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Δράμας αναφέρονται τα εξής:

Το νέο έτος ξεκίνησε με μια νίκη που μας έδωσε νέα δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε τους αγώνες μας. Το Δ.Σ. και μέλη του Σωματείου Εργαζομένων Γ.Ν. Δράμας υποδεχθήκαμε το πρωί της Δευτέρας, 2/1/23, με χαρά και συγκίνηση στην πύλη του νοσοκομείου τους υγειονομικούς  που επέστρεψαν στα καθήκοντα τους μετά από 16 ολόκληρους μήνες αναστολής εργασίας.

Η άρση των αναστολών ήταν μια από τις βασικότερες διεκδικήσεις του σωματείου μας, όπως και των περισσότερων σωματείων εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία. Επί μήνες φωνάζαμε πως η απομάκρυνση των συναδέλφων δεν είχε κανένα υγειονομικό όφελος για τη δημόσια υγεία, δημιούργησε παρά έλυσε προβλήματα. Η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική την παράταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας μέχρι τις 31-12-2022, λόγω ελλείψεως επαναξιολογήσεως του μέτρου – μετά από προσφυγή που κατέθεσε η ΠΟΕΔΗΝ – απέδειξε την αξία της συλλογικής δράσης και δικαίωσε ένα δύσκολο και πολύμηνο αγώνα.

Άξιο απορίας παραμένει το γεγονός ότι η Κυβέρνηση τον Μάρτιο του 2022, έδωσε παράταση στο μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των υγειονομικών ως το τέλος του έτους χωρίς – σύμφωνα με την απόφαση του Γ’ Τμήματος του ΣτΕ – «να έχει διενεργηθεί επαναξιολόγησή του, βάσει επίκαιρων, κατά το χρόνο εκείνο, επιστημονικών και επιδημιολογικών στοιχείων». Θυμίζουμε ότι η παράταση δόθηκε με διάταξη που συμπεριελήφθη σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας (ν. 4917/2022) στο οποίο γενικός εισηγητής ήταν ο κυβερνητικός Βουλευτής της Δράμας.

Δεν ξεχνάμε όσα πέρασαν οι συνάδελφοι μας και οι οικογένειές τους τόσους μήνες χωρίς μισθό, αποκλεισμένοι από οποιαδήποτε εργασία. Δεν ξεχνάμε ότι το νοσοκομείο στερήθηκε λόγω της παράτασης του μέτρου για ακόμα μεγαλύτερο διάστημα έμπειρο εξειδικευμένο προσωπικό και μάλιστα σε δύσκολες ώρες. Δεν ξεχνάμε τους συναδέλφους που λόγω της συνέχισης του μέτρου δεν επέστρεψαν στις θέσεις τους είτε γιατί παραιτήθηκαν, είτε γιατί απολύθηκαν ή συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα.

Δίνουμε ηχηρό μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης. Ότι κερδίζουν οι εργαζόμενοι, το κερδίζουν μέσα από συλλογικούς αγώνες. Κανένας εργαζόμενος μόνος. Παλεύουμε ενωμένοι για το δικαίωμα στην εργασία και στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Παλεύουμε ενωμένοι για ένα σύγχρονο, πλήρως στελεχωμένο, δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας.

«Ίσως εκεί που κάποιος αντιστέκεται χωρίς ελπίδα, ίσως εκεί να αρχίζει η ανθρώπινη ιστορία, που λέμε, κι η ομορφιά του ανθρώπου», Γιάννης Ρίτσος.