ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

Υπεράνω των νόμων των ανθρώπων είναι η ανθρώπινη θέληση (ο εσωτερικός ψυχισμός τους). Ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που κινεί πολλούς ενάντια στην Εκκλησία (ακόμη και τους πιο πιστούς ορθόδοξους χριστιανούς) είναι η ιδέα της Εκκλησίας ότι οι αδελφοί μας που αυτοκτονούν (αυτόχειρες) δεν πρέπει να κηδεύονται με ψαλμούς κηδείας, εκτός αν είναι παράφρονες, οπότε δεν έχουν ορθή επίγνωση των πράξεών τους, και μάλιστα αν τα κοιμητήρια ανήκουν στην Εκκλησία και όχι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, κηδεύονται εν σιωπή εκτός του περιβάλλοντος, ειδάλλως σε ανυπακοή τιμωρείται ο ιερωμένος (Μηχανή του Χρόνου).

Στα τέλη Μαΐου στην Κρήτη δεν έγινε η τέλεση της συνηθισμένης σε κηδεία ακολουθίας σε νεαρή αυτόχειρα 17 ετών!!! παρόλες τις παρακλήσεις της μάνας της (Λέω εγώ δεν κοιτούσε τον πόνο της έτρεχε να παρακαλάει) Θυμήθηκα λοιπόν και τον Ν. Καζαντζάκη με την παγκόσμια αναγνώριση, τον Κρητικό μας συγγραφέα, που στις 26/10/1957, όταν τον μετέφεραν νεκρό από νοσοκομείο της Γερμανίας στην Ελλάδα, για 10 μέρες έμεινε άταφος!!! αφού δεν δινόταν άδεια κηδείας και λαϊκού προσκυνήματος.

Η σύζυγός του Ελένη δεν ήθελε ταρίχευση και επειδή το αστικό κράτος ήξερε τι θα επακολουθούσε με την Εκκλησία, παρήγγειλαν σιδερένιο φέρετρο για να αποφευχθεί η δυσοσμία. Βλέποντας τους αγριεμένους Κρητίκαρους έκλεισαν το στρατόπεδο και τότε νεαρός στρατιωτικός ιερέας συνόδευσε τον νεκρό με ακολουθία – είπε το ‘κανα αφού ο Καζαντζάκης ήταν βαπτισμένος. Όμως τιμωρήθηκε με 20 μέρες φυλακή!!!

Στα 440 π.Χ. ο Σοφοκλής στην Αντιγόνη δείχνει την προσπάθειά της να θάψει τον αδελφό της Πολυνείκη, παρά την αντίθετη εντολή του θείου της Κρέοντα, του βασιλιά της Θήβας, θέτοντας την τιμή των θεών και την αγάπη για τον αδελφό της, αψηφώντας τις εντολές, επικαλούμενη τη θέληση των θεών.

Από την Επονίτισσα μητέρα μου θυμάμαι που έλεγε ότι πόσα σκοτωμένα παλικάρια πήγαν αδιάβαστα… (έμειναν στα βουνά)

Η αλήθεια του πολέμου δεν αντέχεται (Liberal).

Οπότε η ανατρεπτική, προηγμένη μάνα μου σε απουσία ιεροπραξιών έλεγε: Ε, δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου…

Θάψτε τους νεκρούς

ας πάνε αδιάβαστοι. ο Παντοδύναμος ξέρει

διόλου δεν τους ενδιαφέρει (Ντίνος Σιώτης)

Συμφωνώ απόλυτα…