ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ Θ. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

 

  • Για τον δρόμο Δράμα – Αμφίπολη: «Η τοπική κοινωνία, όλοι οι φορείς και οι πολίτες πρέπει να πιέσουμε, έτσι ώστε η υπουργική εξαγγελία για δημοπράτηση εντός του 2021 να γίνει πραγματικότητα»

 

Συνέντευξη τύπου για θέματα τόσο πανελλαδικού, όσο και τοπικού ενδιαφέροντος, παραχώρησε την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Δράμας κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος.

Αρχικά, ο κ. Ξανθόπουλος μίλησε για ζητήματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής και ειδικότερα για τις εικόνες βίας στην Αθήνα και στον βαρύ τραυματισμό αστυνομικού στη Νέα Σμύρνη. Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής του Νομού Δράμας σημείωσε: «Βιώνουμε ένα οξυμμένο πολιτικό κλίμα, για το οποίο όλοι πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες και πρωτίστως η Κυβέρνηση για να καταλαγιάσει. Καταδικάζουμε απερίφραστα τον τραυματισμό του αστυνομικού, όπως την προηγούμενη ημέρα καταδικάσαμε απερίφραστα και τη συμπεριφορά των οργάνων της τάξης, με τον τραυματισμό του πολίτη στην πλατεία της Νέας Σμύρνης.

Σήμερα η κραυγή “πονάω” είναι ένα σύνθημα που υπάρχει σε όλη την ελληνική κοινωνία. Απευθύνεται πρωτίστως στην Κυβέρνηση που έχει την πολιτική ευθύνη να δημιουργήσει συνθήκες ομαλής εξέλιξης της πολιτικής ζωής και όχι αστυνομικής εκτροπής και αυταρχισμού. Εντύπωση μού προκάλεσε η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού το βράδυ της Τρίτης, ο οποίος αναφέρθηκε μονομερώς στον τραυματισμό του αστυνομικού, θαρρείς και δεν υπήρξε τραυματισμός του πολίτη, θαρρείς και δεν βλέπει αυτή την όξυνση της αστυνομικής βίας που τροφοδοτεί –είναι προφανές- αντιδράσεις και αντιστάσεις. Έχω τη γνώμη ότι η βία δεν αντιμετωπίζεται με βία. Η βία ουσιαστικά νομιμοποιεί τη βία. Πρέπει η Κυβέρνηση να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες».

Στη συνέχεια, ο κ. Ξανθόπουλος στάθηκε και στην πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής σε βάρος του κ. Νίκου Παππά, λέγοντας: «Η Κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό και ίσως έτσι ερμηνεύεται η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για σύσταση προανακριτικής επιτροπής σε βάρος του Νίκου Παππά για την υπόθεση Καλογρίτσα. Είναι μία τακτική η οποία μας βρίσκει αντίθετους. Κατά την άποψή μας, αποτελεί μια απέλπιδα προσπάθεια για να αλλάξει η ατζέντα, γιατί είναι εξαιρετικά καταθλιπτική επιβαρυντική για την Κυβέρνηση, τόσο στο επίπεδο της πανδημίας όσο και στο επίπεδο της οικονομίας και τέλος στο επίπεδο φυσικά του αυταρχισμού. Αλλά να είναι σίγουρη η Κυβέρνηση ότι θα πάρει τις απαντήσεις που της αρμόζουν και σε κοινοβουλευτικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο».

Για το ζήτημα της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Η πανδημία αναζωπυρώνεται. Οι εμβολιασμοί εξελίσσονται ικανοποιητικά, αλλά όχι με τους ρυθμούς που απαιτεί η κοινωνία και κυρίως όχι με τους ρυθμούς που υποσχέθηκε η Κυβέρνηση. Το τείχος της ανοσίας δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται στο προβλεπόμενο διάστημα, ενώ αντίθετα, οι αδυναμίες του συστήματος υγείας και οι ανεπάρκειες της πολιτικής της Κυβέρνησης δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη του ιού και την αύξηση των κρουσμάτων». Ο κ. Ξανθόπουλος υπογράμμισε πως απαιτείται μαζική συνταγογράφηση των τεστ, τροποποίηση των δρομολογίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλαγή των συνθηκών στα σχολεία και διενέργεια συνεχών ελέγχων σε μεγάλες εργοστασιακές μονάδες. «Θεωρούμε ότι πρέπει να αλλάξει ρότα η Κυβέρνηση, γιατί με το “άνοιξε – κλείσε” της αγοράς καταρρέει η οικονομία και κουράζονται οι πολίτες. Έχουμε συμπληρώσει έναν χρόνο πανδημίας και τίποτα δεν δείχνει ότι μπορούμε να ελπίζουμε στο τέλος αυτού του εφιάλτη, για τον οποίο πολύ βασική ευθύνη έχουν οι κυβερνητικές παλινωδίες».

«Το έργο των Φυλακών είχε κολλήσει και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το επανεκκίνησε»

Στη συνέχεια ο κ. Ξανθόπουλος μίλησε για τοπικά ζητήματα του Νομού και αρχικά για το θέμα της έναρξης λειτουργίας των Φυλακών Νικηφόρου. Όπως είπε, «οι φυλακές του Νικηφόρου είναι ένα έργο το οποίο πραγματικά είχε κολλήσει και ένα έργο το οποίο μας απασχόλησε πάρα πολύ ως Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Κατορθώσαμε να το επανεκκινήσουμε με πάρα πολύ κόπο και προσπάθεια. Ενδεικτικό είναι ότι στο έργο, αν και είχε προβλεφθεί, δεν είχε καν ξεκινήσει η κατασκευή του χώρου ημερήσιας εκπαίδευσης των κρατουμένων. Έγινε επιτέλους με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ. Παραδόθηκε πολύ πρόσφατα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά είναι ένα έργο το οποίο είχε βαλτώσει και χάρη στην Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ξεκόλλησε».

Ακόμη, ο κ. Ξανθόπουλος επεσήμανε: «Είχαμε κατορθώσει να αυτονομήσουμε τον διαγωνισμό για την πλήρωση θέσεων μέσω του ΑΣΕΠ από τον διαγωνισμό για την πλήρωση των θέσεων στα καταστήματα κράτησης σε όλη την Ελλάδα. Δηλαδή, ο διαγωνισμός ήταν έτοιμος. Εγώ προσωπικά επικοινώνησα με τον κ. Καραβοκύρη, τον Πρόεδρο του ΑΣΕΠ, για το θέμα αυτό επανειλημμένα. Αντί να υλοποιήσει, να προωθήσει και να αποφασίσει η Κυβέρνηση να προχωρήσει με βάση αυτή την προκήρυξη, διαβάσαμε αιφνιδίως ότι με βάση τον νόμο που ψήφισε πολύ πρόσφατα η Βουλή, με βάση τον οποίο η πλήρωση των θέσεων των καταστημάτων κράτησης θα διεξάγεται μέσω ΑΣΕΠ, τώρα για την Κυβέρνηση και τον κυβερνητικό Βουλευτή αρχίζει η διαδικασία. Κι αναρωτιόμαστε, επί ενάμιση χρόνο με έτοιμο τον διαγωνισμό ΑΣΕΠ, τι ακριβώς έκαναν και πού ακριβώς είχαν στοχεύσει και πού συνέτειναν οι προσπάθειες που είχαν γίνει. Άρα υπάρχει μία πολύ βασική ευθύνη για την καθυστέρηση και πρέπει να δούμε πώς και με ποιον τρόπο θα επισπευσθεί αυτή η διαδικασία».

«Η μελετητική ετοιμότητα του Μαυρολεύκη – Παλαιοκώμη είναι μια δουλειά που είχαμε κάνει εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ»

Για τον οδικό άξονα Δράμα – Αμφίπολη και τις πρόσφατες εξελίξεις στο ζήτημα αυτό, ο κ. Ξανθόπουλος ανέφερε: «Έκανε επίκαιρη ερώτηση ο συνάδελφός μου κ. Μπλούχος προς τον Υπουργό κ. Καραμανλή για το κομμάτι αυτό και μάλιστα παραβρέθηκα στη Βουλή, γιατί με αφορά άμεσα, αν και είναι κάτι που δεν συνηθίζεται, καθώς πλην των ερωτώντων Βουλευτών δεν υπάρχουν στον κοινοβουλευτικό έλεγχο άλλοι Βουλευτές. Εγώ πήγα για να παρακολουθήσω και να ακούσω τον κ. Υπουργό να απαντά και να δίνει διευκρινήσεις. Δεν έγινα σοφότερος. Κράτησα όμως τη δέσμευσή του ότι μέσα στο 2021 θα δημοπρατηθεί το έργο.

Το κομμάτι Μαυρολεύκη – Παλαιοκώμη, 29,5 χλμ., είναι έτοιμο από κάθε άποψη μελετητική. Είναι μια δουλειά που είχαμε κάνει εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ, πλην ενός μικρού τμήματος της μελέτης ύψους 150.000 ευρώ, αν θυμούμαι καλά, που αφορούσε το κομμάτι της σηματοδότησης. Όλο το άλλο ήταν πλήρως έτοιμο. Το παίρνει τώρα η Κυβέρνηση και διατείνεται ότι θα προχωρήσει σε δημοπράτηση μέσα στο 2021. Υπάρχει εν εξελίξει μια μελέτη σκοπιμότητας, έτσι ώστε να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως έγινε και με τον Ε-65 και με το κομμάτι της Έδεσσας, που είναι η μοναδική πόλη μαζί με τη Δράμα που δεν συνδέονται με την Εγνατία. Δεν ξέρω εάν τελικώς θα γίνει αυτό. Ο κ. Υπουργός δεσμεύτηκε ότι, αν δεν γίνει από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα γίνει από ίδιους πόρους.

Είναι ένα θέμα το οποίο παρακολουθούμε. Έχουμε επίγνωση των δυσκολιών αλλά και των ανεπαρκειών της Κυβέρνησης. Μας ανησυχεί το γεγονός ότι προ ολίγων μηνών ήταν εδώ ο κ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος είπε διαφορετικά πράγματα για το πρώτο κομμάτι και ότι πέρσι ο κ. Υπουργός είπε διαφορετικά πράγματα από ό,τι λέει τώρα.

Είναι θετικό ότι το πρώτο κομμάτι που είχε ελάχιστη μελετητική ωριμότητα πέρασε στην αρμοδιότητα της Αντιπεριφέρειας Δράμας, αρκεί να υπάρξει μία πολιτική επιλογή τέτοια ώστε να προταχθεί και να μπορέσει να συμβαδίσει με την εξέλιξη του πρώτου έργου.

Άρα, η τοπική κοινωνία, και εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ και εγώ ως Βουλευτής, αλλά και όλοι οι φορείς και οι πολίτες που θεωρούμε ότι είναι ένα έργο που έχει εκτός από αναπτυξιακό χαρακτήρα και ένα πολύ βαρύ συμβολισμό, γιατί αποδεικνύει την καθυστέρηση της πόλης, πρέπει να πιέσουμε, να θέσουμε τους αρμοδίους προ των ευθυνών τους, έτσι ώστε η υπουργική εξαγγελία για δημοπράτηση εντός του 2021 να γίνει πραγματικότητα».