ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ» «Η ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΙΚΟΣΙΦΟΙΝΙΣΣΗΣ. ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΛΟΠΗ (1917 -2017)»

 

 

Κατά την πανηγυρική συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών, την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018, απονεμήθηκαν τα βραβεία της Ακαδημίας για το 2018, όπως συμβαίνει άλλωστε στο τέλος κάθε χρόνου, και ανάμεσα στους βραβευθέντες ήταν και η Ιερά Μητρόπολη Δράμας και ο συγγραφέας και Καθηγητής Πανεπιστημίου κ. Γεώργιος Κ. Παπάζογλου. Συγκεκριμένα, στην Τάξη των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών, απονεμήθηκε «Βραβείο της Ακαδημίας, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, στον συγγραφέα κ. Γεώργιο Κ. Παπάζογλου και την Ιερά Μητρόπολη Δράμας για την εξαιρετική έκδοση με τίτλο: “Η λεηλασία της Εικοσιφοινίσσης. Εκατό χρόνια από την κλοπή (1917 -2017)” (Ιερά Μητρόπολις Δράμας, 2017).

Η συνεδρίαση της Ακαδημίας Αθηνών άρχισε με την Έκθεση του Γενικού Γραμματέως της Ακαδημίας κ. Βασιλείου Χ. Πετράκου, ο οποίος παρουσίασε το έργο της Ακαδημίας κατά το έτος 2018. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος κ. Αντώνιος Κουνάδης παρουσίασε το έργο των Κέντρων και των Γραφείων Ερευνών της Ακαδημίας κατά το τρέχον έτος. Ακολούθησε η αναγγελία των απονεμόμενων τιμητικών διακρίσεων από τον Γενικό Γραμματέα και η επίδοσή τους από τον Πρόεδρο της Ακαδημίας. Η Συνεδρία έκλεισε με την αναγγελία προκήρυξης των νέων βραβείων από τον Γενικό Γραμματέα.

Στον επετειακό τόμο «Η λεηλασία της Ιεράς Μονής Εικοσιφοινίσσης Εκατό χρόνια από την κλοπή (1917-2017)», ο οποίος εκδόθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Δράμας, παρουσιάζεται από τον συγγραφέα, Καθηγητή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, κ. Γεώργιο Κ. Παπαζόγλου, με μεθοδικότητα η τύχη των κειμηλίων και πού βρίσκονται αυτά σήμερα, καταγράφονται αναλυτικά τα βιογραφικά των πρωταγωνιστών της κλοπής, η εκμετάλλευσή τους από βουλγαρικής πλευράς, οι ενέργειες που έγιναν από ελληνικής πλευράς για το θέμα, ενώ δίδεται η υπόθεση της λεηλασίας και μέσα από βουλγαρικές πηγές.

Συγκεκριμένα το βιβλίο, το οποίο είναι αφιερωμένο στον Οικουμενικό Πατριάρχη, περιέχει μήνυμα της Α.Θ.Π. κ.κ. Βαρθολομαίου, πρόλογος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου, πρόλογος του συγγραφέα κ. Παπάζογλου, ενώ διαρθρώνεται στις ακόλουθες ενότητες:

Α. Εισαγωγικά (Οι βουλγαρικές διεκδικήσεις, οι καταστροφές πολιτιστικών αγαθών στην υπηρεσία του βουλγαρικού εθνικισμού).

Β. Το χρονικό της κλοπής – Η λεηλασία της Εικοσιφοινίσσης

Γ. Τα χρόνια μετά τη λεηλασία, οι προσπάθειες για αποκατάσταση

Δ. Η επανεμφάνιση των κλαπέντων σε επιστημονικά ιδρύματα της Βουλγαρίας

Η παρουσίαση του επετειακού τόμου πραγματοποιήθηκε κατ’ αρχήν στις 27 Μαρτίου 2018 στη Δράμα, σε μια συμβολική ημερομηνία, ακριβώς 100 χρόνια μετά από τη σύληση της Ιεράς Μονής, ενώ ακολούθησε νέα παρουσίαση, στη 1 Οκτωβρίου 2018 στη Θεσσαλονίκη, παρουσία της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Δίχως αμφιβολία το συγκεκριμένα βιβλίο αποτελεί σταθμό στα εκδοτικά χρονικά και στο θέμα της επιστροφής των κειμηλίων της Ιεράς Μονής Εικοσιφοινίσσης, φέρνοντας στο φως στοιχεία για πρώτη φορά. Εύλογα, λοιπόν, κέντρισε το ενδιαφέρον της Ακαδημίας Αθηνών, λαμβάνοντας και το σχετικό ιδιαιτέρως τιμητικό βραβείο.