ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ EΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΤΟΥ JOHN MARQUEZ

 

  • Από 10 έως 20 Μαΐου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου
  • Τα εγκαίνια την Πέμπτη 10 Μαΐου στις 20.00, παρουσία του Πρέσβη της Βενεζουέλας Farid Fernadez

 

Η Πρεσβεία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ελλάδα παρουσιάζει, σε συνεργασία με τον Δήμο Δράμας, την Διαδραστική Έκθεση Φωτογραφίας «Βενεζουέλα, χώρα εν κινήσει», του αναγνωρισμένου φωτογράφου John Marquez, που θα φιλοξενηθεί μεταξύ 10 και 20 Μαΐου στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του Δημαρχείου Δράμας Τα εγκαίνια που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 10 Μαΐου στις 20:00 θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρέσβης της Βενεζουέλας κ. Farid Fernadez.

Ο Βενεζουελάνος φωτογράφος και κινηματογραφιστής John Marquez, φέρνει μια διαδραστική πρόταση που επιτρέπει στο κοινό να αφομοιώσει την εικόνα και να πειραματιστεί δημιουργικά πάνω στην παρουσίαση του φωτογραφικού έργου. Με αυτή την πρόταση, ο καλλιτέχνης μας προσκαλεί να εξερευνήσουμε το ποικιλόμορφο σύμπαν που ονομάζουμε Βενεζουέλα μέσα από την έννοια της δομοστοιχείωσης, ένας όρος που επινοήθηκε για να αναφερθεί στα διαδραστικά φωτογραφικά κομμάτια της.

H έκθεση αποτελείται από 7 κατασκευές που περιέχουν 7 θεματικές: («Άπειρο Auyán-tepui», «Μέριδα, η πόλη και οι Άνδεις», «Congo Mirador, άνθρωποι στο νερό», «Chuao, ψάρι και κακάο», «Ζωντανό Καράκας», «Είμαι η Καραϊβική», «Χώρα εν Κινήσει»), με 8 φωτογραφίες κάθε κατασκευή έχοντας ως σύνολο 56 φωτογραφίες που μας καλούν να αποκτήσουμε εμπειρία πάνω στη βαθιά ανθρώπινη, γεωγραφική και πολιτιστική πολυμορφία των εδαφών της Βενεζουέλας. Για τον Marquez η έκθεση «Βενεζουέλα, χώρα εν κινήσει» εξερευνά τα εδάφη της Βενεζουέλας και προβάλλει τον συγκρητισμό και την ποικιλόμορφη εμπειρία της βενεζουελάνικης ταυτότητας.

Ο καλλιτέχνης στηρίζεται στη φωτογραφία για να κατανοήσει την ποικιλόμορφη και εξυψωμένη φύση που, όχι μόνο διαπερνά τη συμπεριφορά των ανθρώπων, αλλά και που μας αποκαλύπτει την ποικιλομορφία, ως ένα από τα πιο κοινά χαρακτηριστικά της χώρας. Η Βενεζουέλα, πέραν του ότι έχει ποικίλα οικοσυστήματα που αποτελούνται από γεωλογικά ανόμοιες περιοχές, έχει έναν πληθυσμό που συνδυάζει Αυτόχθονες, Ευρωπαίους και Αφρικάνους, όπως και ένα μεγάλο κομμάτι μεταναστών που έφτασαν τον 20ο αιώνα, ως αποτέλεσμα της ανόδου του πετρελαίου. Αυτά τα πολυπολιτισμικά και πολυεθνικά χαρακτηριστικά, την μετατρέπουν σε μία όμορφη χώρα εν κινήσει.

Ο John Marquez έχει δουλέψει ως φωτογράφος και διευθυντής φωτογραφίας σε περισσότερες από 25 χώρες στην Ασία, Αφρική, Ευρώπη και Αμερική τόσο σε βενεζουελάνικες παραγωγές όσο και σε διεθνείς όπως στο γαλλο-γερμανικό κανάλι Arte-tv και στο γερμανικό Deutsche Welle.