ΑΡΘΡΟ

Του Γ.Κ. Χατζόπουλου

Τ. Λυκειάρχη

 

ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΕΝΤΥΠΟΥ

 

 

  • Τεύχος 20ο, καλοκαίρι του 2019, Έκδοση της Περιφέρειας Ηπείρου και της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Τζουμέρκων

 

Παρουσιάζοντας την έκδοση του 19ου τεύχους των Τζουμερκιώτικων Χρονικών, έκλεινα με τη φράση: «Ευχές μου να πάρω στα χέριά μου και το 20ο τεύχος». Και να που εκείνη η δύσκολη ευχή έγινε πραγματικότητα χάρη στο ιερό πάθος της ομάδας των Τζουμερκιωτών, οι οποίοι, αναδιπλώνοντας το νόστιμον ήμαρ του θείου Ομήρου, συνεχίζουν ακάθεκτοι ένας χρέος, που πρέπει να επωμίζονται, όσοι αγαπούν αυτόν τον ευλογημένο τόπο.

Και είναι αξιοπρόσεκτο αυτό το ιερό πάθος των Τζουμερκιωτών να επιμένουν στη διάσωση της ελληνικότητας του πνευματικού τους πλούτου, σε μια εποχή, που το σκάφος της ελληνικής οικονομίας έπεσε στα άξενα βράχια, αλλά και στην απαξίωση του παραθύρου της ζωής από τους Έλληνες αναγνώστες.

Ας μου επιτραπεί να εκφράσω τον θαυμασμό μου προς όλους εκείνους, επώνυμους και μη, που πάνε κόντρα στους δυσχείμερους πνευματικά καιρούς και παρουσιάζουν έστω μια φορά το χρόνο την κιβωτό με το υπερπολύτιμο πνευματικό νέκταρ.

Παρακολουθώ με ιδιαίτερη αγάπη από τη γέννησή τους τα ΤΖ. ΧΡ. και αισθάνομαι άφατη χαρά, που τα βρίσκω κάθε χρόνο αναβαθμισμένα, κομψά, με επίλεκτο περιεχόμενο αποθησαυρισμένο με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και σεβασμό προς τη διάσωση της ζωογόνας παράδοσης με τα μυρίπνοα άνθη της.

Θα ήταν άδικο να μην εξέφραζα τις εγκάρδιες ευχαριστίες μου προς τον καλό φίλο και εκλεκτό συνάδελφο Νίκο Μπριασούλη, που μου προσφέρει κάθε χρόνο το γλυκόπιοτο νέκταρ των κόπων τους.

Καιρός όμως να ασχοληθώ με την περιδιάβαση των 232 σελίδων. Εν αρχή πάντοτε το εξώφυλλο, καταπληκτική σύλληψη και σύνθεση της αρχιτέκτονος Ιω. Γ. Γιαννάκη, με συμβολική παρουσία. Εύλογα ακολουθεί η αναφορά στα περιεχόμενα, τα οποία διαρθρώνονται στις αναγακίες ενότητες, που μαρτυρούν αναμφίλεκτα τη νοικοκυροσύνη του Κ. Μαργώνη.

Η είσοδος γίνεται με τον γεμάτο ειλικρίνεια «Φρουροί της μνήμης» λιτό, μα μεστό απολογισμό της εικοσάχρονης παρουσίας της ΙΛΕΤ στο χώρο τον πνευματικό από την Πρόεδρο κ. Λ. Στάμου.

Ακολουθεί η ενότητα Ιστορικά – Αρχαιολογικά με κείμενα των: Δ. Καλούσιου, Χρ. Μακρυγιάννη, Απ. Μπουρνάκα και Ναπ. Καραγιάννη.

Ορθή η εκκίνηση με την ιστορία, τον ενοταλή οδηγό νουθεσίας, αλλά και αποτροπής διάπραξης λαθών.

Ακολουθούν τα Λαογραφικά των: Νικολάου Καρατζένη, Παναγιώτας Λάμπρη, Β. Ντόκα, Τζίμα Μ. – Τζίμα Στ., Σωτ. Καραβασίλη.

Σημαντική εξίσου ενότητα που διασώζει ατόφια τη λαϊκή ψυχοσύνθεση.

Αλλά και η αναφορά στο τοπικό γλωσσικό ιδίωμα αξιοπρόσεκτη. Γλώσσα και μόνο γλώσσα, το θεμέλιο της ύπαρξής μας. Κοπιώντες οι: Μ. Μαγκλάρας και Λ. Στάμου. Μήπως η ενότητα αυτή θα έπρεπε να είναι πιο πλούσια;

Στην επόμενη ενότητα παρελαύνουν οι: Τέχνη, Παράδοση, Πολιτισμός. Αναφορές από τους. Μ. Δέτσικα, Νικ. Καρατζένη, Κ. Τραχανά, Γρ. Μαρτίνη, Δ. Ράπτη.

Αναγκαία η ενότητα με τις βιβλιοπαρουσιάσεις των: Β. Γκουρογιάννη, Ν. Μπριασούλη, Β. Παπά, Λ. Στάμου, Λ. Αντωνίου, Αθ. Μακρή.

Επιβεβλημένη και αναγκαία η παρουσία των σχολίων για τα ΤΖ. ΧΡ. και την ΙΛΕΤ, αλλά και η αναφορά στη μνήμη των τεθνεώτων.

Θα κλείσω την αναφορά μου στο 20ο τεύχος των ΤΖ. ΧΡ. με το άρθρο του Ν. Μπριασούλη: «Μπαίνοντας πλησίστιοι στην τρίτη δεκαετία», ένα άρθρο, που μαρτυρεί εύλογα όραμα, φιλεργία, ζωτικότητα, αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα και πάνω από όλα εκπλήρωση ιερού χρέους. Κουράγιο, Τζουμερκιώτες, συνεχίστε στητοί κι ολόρθοι την επίζηλη πορεία σας.