ΑΡΘΡΟ

Του Κωνσταντίνου Μπλούχου

Βουλευτή Ν.Δ. Νομού Δράμας

Δεν είναι άραγε παράξενο σε Βουλευτή κυβερνητικού κόμματος να υποβάλλει τέτοιο ερώτημα;

Η Δημοκρατία, αυτός ο τρόπος ο οποίος αποτελεί το συμφωνημένο υπονοούμενο του δημόσιου βίου μας, απαιτεί την ώσμωση του πολιτικού λόγου και της πολιτικής πράξης ώστε να δημιουργήσει έλλογες πλειοψηφίες, ωφέλιμες κυβερνήσεις και δημιουργική δυναμική στο κοινωνικο-πολιτικό μας γίγνεσθαι.

Θα ήταν δείγμα υγείας, στην κυβερνητική δράση και τον κυβερνητικό λόγο να υπάρχει μια διαρκής πρόκληση για διάλογο από την αντιπολίτευση μείζονα ή ελάσσονα, διάλογος που θα βοηθά σε διαρκή δημοκρατικό αναστοχασμό. Διότι ο αναστοχασμός είναι ο συνεργάτης κάθε ορθής και σοφής δημοκρατικής κυβερνητικής πράξης.

Όμως…

Είναι επιεικώς λυπηρό, να προβαίνουν οι πολιτικές δυνάμεις σε καταγγελίες, αναφορές και κραυγές προς την Κυβέρνηση και ιδιαίτερα προς το Υπουργείο Υγείας, είτε φωνασκώντας αδικαιολόγητα, είτε αναπαράγοντας ανακοινώσεις σωματείων εργαζομένων όπου κυριαρχεί ο άκριτος δικαιωματισμός… Συχνότατα μάλιστα προβάλλονται αιτιάσεις μακρινών περασμένων ετών, αιτιάσεις που ώθησαν κυβερνήσεις του παρελθόντος σε σπάταλες πολιτικές με αποτέλεσμα την κρίση των προηγουμένων δώδεκα ετών.

Η αξιωματική αλλά δυστυχώς και η ελάσσων αντιπολίτευση από την αρχή της εμφάνισης του πανδημικού φαινομένου, καταγγέλλουν την Κυβέρνηση ότι πορεύεται δίχως σχέδιο. Χρησιμοποιούν μάλιστα τη φράση «βλέποντας και κάνοντας» ως κατηγορία εναντίον του Πρωθυπουργού: Δείτε μερικά παραδείγματα:

-Αλέξης Τσίπρας: «Δυστυχώς, με αυτήν την Κυβέρνηση είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς την αλήθεια από το ψέμα, την είδηση από τη προπαγάνδα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το ΕΣΥ κινδυνεύει να μετατραπεί σε σύστημα μιας νόσου (…) Η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να αναλάβει καμία ευθύνη, αφού ως γνωστόν για όλα φταίνε οι ασυνείδητοι πολίτες που μεταδίδουν τον ιό» 5/11/20. «…Η μάχη της πανδημίας θα μετεξελιχθεί με τη λήξη της –ευχόμαστε το συντομότερο δυνατό– σε μάχη με την ύφεση. Εκεί οφείλουμε άπαντες να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Με σχέδιο και όχι “βλέποντας και κάνοντας”. Μόνον έτσι δε θα επιτρέψουμε οδυνηρές για τη χώρα οπισθοδρομήσεις» 6/4/20.

Φώφη Γεννηματά: «Με ευθύνη της Κυβέρνησης, μπαίνουμε σε αυτή τη δοκιμασία. Ο μεγάλος μας αντίπαλος είναι ο κορωνοϊός. Αλλά είναι η Κυβέρνηση που με τις αστοχίες και τις παλινωδίες της, του άνοιξε ξανά την πόρτα. Από το “βλέποντας και κάνοντας”, σήμερα πήγαμε στο “δεν ξέρουμε πια τι μας ξημερώνει”» 6/11/20. «Είναι πια φανερό ότι η Κυβέρνηση προχώρησε στη δεύτερη φάση της πανδημίας του

κορωνοϊού, όχι μόνο δίνοντας το σήμα της χαλάρωσης, αλλά και χωρίς να έχει κανένα επιχειρησιακό σχέδιο. […] Προχωράμε, δυστυχώς, με τη λογική βλέποντας και κάνοντας» 14/7/20. –Ομοίως σε ομιλία της στη Νουλή 7/9/20, αλλά και σε δηλώσεις της στις 31/8/20.

Δεν έχω καμία διάθεση να κουράσω τον αναγνώστη του κειμένου με ανάλογες αναφορές, όμως ίδια κι απαράλλακτα είναι όσα δηλώνουν οι πολιτικοί μου αντίπαλοι συνεχώς1.

Οι στατιστικές και υγειονομικές αναφορές του καθηγητή κ. Τσιόδρα ήταν αποκαλυπτικές. Ακόμη και σε υγειονομικούς. Οι οποίοι μέσα στην πίεση της δουλειάς τους, καλούνται να δουν με επιμέλεια το περιστατικό που έχουν ενώπιόν τους και δεν είναι σε θέση πάντοτε να βλέπουν το τσουνάμι του πανδημικού φαινομένου, μήτε τον οικονομικό γολγοθά της συντεταγμένης πολιτείας.

Η ελληνική αντιπολίτευση, μείζων και ελάσσων, δυστυχώς έχει στην ηγεσία της ανθρώπους που δεν αντιλαμβάνονται ότι γίνονται καταγέλαστοι. Κατηγορούν την Κυβέρνηση ότι δεν προετοίμασε κατάλληλα το ΕΣΥ για μια πανδημία που εμφανίζεται μια φορά τον αιώνα και οδηγεί στα όρια τους τα αντίστοιχα ΕΣΥ χωρών όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ιταλία και η Ισπανία.

Είτε εθελοτυφλούν, είτε αδυνατούν να αντιληφθούν τη διαφορά ανάμεσα στις κλίνες ΜΕΘ και στις κλίνες ΜΕΘ για Covid, ανακοινώνοντας αερολογίες περί ασυνέπειας και έλλειψης φροντίδας του Πρωθυπουργού και του Υπουργείου Υγείας.

Πωρωμένοι και αδίστακτοι δημαγωγοί, επενδύουν στο υγειονομικό αντιμνημόνιο και στην κοινωνική καταστροφή της χώρας για να εξοικονομήσουν κάποια ποσοστιαία δημοσκοπική μονάδα στις μετρήσεις των κατεστραμμένων και μη χρήσιμων πλέον (απο)κομμάτων τους.

Οδεύουν στο κοινωνικό περιθώριο επειδή τους συνέχει το τραγικό κοινωνικοοικονομικό σύνθημα του «Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα». Αυτό ήταν και είναι «το εμπεριστατωμένο και μελετημένο εμπροσθοβαρές σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Πρωθυπουργός στην ανακοίνωση των νέων μέτρων εγκλεισμού ανέφερε ότι εξασφαλίστηκαν 37 ολόκληρα δισεκατομμύρια ευρώ, για την ενίσχυση της οικονομίας, της εργασίας και πάνω απ’ όλα του αγαθού της υγείας. Ουδείς βέβαια είναι σε θέση να φανταστεί το αποτέλεσμα μιας πολιτικής «Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα» από την αρχή του επιδημιολογικού φαινομένου… Καμία πρόταση δεν μπορεί να είναι μελετημένη και εύστοχη εκ των προτέρων, γιατί απλούστατα δεν μπορούν να γίνουν σχέδια σε αχαρτογράφητα νερά. Ουδείς νουνεχής σχεδιάζει με τόσους παράγοντες αβεβαιότητας. Αυτό που χρειαζόμαστε σε τέτοιες καταστάσεις, είναι η ετοιμότητα για την ταχύτερη αντιμετώπιση κάθε προβλήματος. Καλή υγεία σε όλους!

 

1. -ΣΥΡΙΖΑ για άνοιγμα σχολείων: «…την Δευτέρα 14 Σεπτέμβρη τα σχολεία ανοίγουν με μόνα εφόδια απέναντι στην πανδημία ένα παγουρίνο και μια μάσκα. […] Η ρήση “Βλέποντας και κάνοντας” αποκτά άλλο νόημα, όπως η υπέρμετρη υποκρισία και η διαστρέβλωση της πραγματικότητας…».

-Έφη Αχτσιόγλου: «Πρέπει να ληφθούν εξαρχής γενναία εμπροσθοβαρή μέτρα, για να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας και το εισόδημα των εργαζομένων και να δοθεί

ρευστότητα στην αγορά, όμως η κυβέρνηση, δυστυχώς, κινείται με το “βλέποντας και κάνοντας”».

-Γιώργος Σταθάκης «Δυστυχώς και τα χτεσινά μέτρα διατηρούν το “βλέποντας και κάνοντας”. Έχουν χρονικό ορίζοντα τρίμηνο. […] Όλα αυτά δημιουργούν ένα τοπίο που το “βλέποντας και κάνοντας” επιτείνει ένα μείζον πρόβλημα ανασφάλειας, ασάφειας και προβληματικής διαχείρισης» 20/5/20.