Στο δημοσίευμα της ισραηλινής ιστοσελίδας ISRAEL HAYOM αναφέρεται ότι υπό το φως της επαναφοράς του θέματος της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας στα πρωτοσέλιδα και των δύο χωρών τους τελευταίους μήνες, το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο “Haber-Turk” πραγματοποίησε, την Τετάρτη, μια συνομιλία σε ζωντανή μετάδοση

Συμμετείχαν ο τουρκικής καταγωγής Ισραηλινός ερευνητής στο Κέντρο Moshe Dayan του Πανεπιστημίου Τελ Αβίβ και στο Ινστιτούτο Στρατηγικής και Άμυνας της Ιερουσαλήμ, Dr. Chai Eitan Cohen Yenrojak και ο πρώην πρέσβης της Τουρκίας στο Τελ Αβίβ, Oguz Celikkol.

Τον τελευταίον τον θυμούνται όλοι, όταν του είχε δοθεί χαμηλότερο κάθισμα κατά τη διάρκεια επίπληξης από τον τότε Υφυπουργό Εξωτερικών, Dani Ayalon.

Τίτλος: «Ισραηλινο-τουρκική αντιπαράθεση σε ζωντανή μετάδοση»
Υπότιτλος: «Ο Τούρκος πρέσβης Oguz Celikkol κατηγόρησε το Ισραήλ ότι είναι: “Απομονωμένο στη Μέση Ανατολή”»
Αρθρογράφος: DIN SHMUEL HELMES

Οι συζητήσεις στην τουρκική τηλεόραση είναι συνήθως πολύ ευγενικές – και έτσι ήταν και η αρχή της εν λόγω συνέντευξης στο “Haber-Turk”. Ο Dr. Cohen Yenrojak τόνισε ότι:

«Η πρόσκληση του υπουργού Yuval Steinitz στο Φόρουμ Φυσικού Αερίου αποδεικνύει- για άλλη μια φορά- ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο να εξομαλύνει τις σχέσεις του με την Τουρκία.

Ωστόσο στην παρούσα κατάσταση, προκειμένου να επιτευχθεί πραγματική εξομάλυνση των σχέσεων, η Τουρκία θα πρέπει να πάψει να υποστηρίζει την τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς. Επίσης, για την οικοδόμηση μιας γέφυρας αμοιβαίας εμπιστοσύνης, η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τις λεκτικές επιθέσεις κατά του κράτους του Ισραήλ.

Το Ισραήλ ενδιαφέρεται να συνεργαστεί με την Τουρκία, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποβεί εις βάρος των σχέσεων του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο».

Ο Celikkol του απάντησε ότι «το Ισραήλ χρειάζεται την Τουρκία περισσότερο από ό, τι η Τουρκία χρειάζεται το Ισραήλ. Το Ισραήλ θα συνεχίσει να είναι απομονωμένο στη Μέση Ανατολή όσο συνεχίζει την πολιτική λεηλασίας των παλαιστινιακών εδαφών. Τη στιγμή που το Ισραήλ υποστηρίζει την Κύπρο δεν μπορεί να ζητά από την Τουρκία να μην υποστηρίξει την Παλαιστίνη».

Στο σημείο αυτό, ο Ισραηλινός ερευνητής αρνήθηκε να συνεχίσει τη συζήτηση και μάλιστα διέκοψε τον παρουσιαστή διευκρινίζοντας με σκληρά και ξεκάθαρα λόγια ότι «είναι καιρός να σταματήσει η Τουρκία να πιστεύει ότι το Ισραήλ είναι απομονωμένο στη Μέση Ανατολή επειδή αυτό δεν είναι αλήθεια».

ΠΗΓΗ: Ιστοσελίδα ISRAEL HAYOM , Hellasjournal.com