Ο Βουλευτής Δράμας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεόφιλος Ξανθόπουλος επανέφερε ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, σχετικά με το εκλογικό δικαίωμα των ατόμων που έχουν τεθεί υπό καθεστώς δικαστικής συμπαράστασης, και η οποία δεν είχε απαντηθεί.

Στην ερώτηση που συνυπογράφεται από 15 συνολικά Βουλευτές, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Με προηγούμενη ερώτησή μας (αρ. πρωτ. 3337/21.2.2024) προς του αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, θέσαμε τα ζητήματα του θεσμού της δικαστικής συμπαράστασης, την ανάγκη μεταρρύθμισής του και ιδίως το ζήτημα του εκλογικού δικαιώματος των πολιτών που τελούν σε καθεστώς δικαστικής συμπαράστασης. Ο κ. Υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε (άρ. πρωτ. 72/13.3.2024) δίδοντας ενημέρωση με στοιχεία και κοινοποιώντας τις προθέσεις του Υπουργείου του. Από την πλευρά ωστόσο του Υπ. Εσωτερικών, παρ’ ότι μάλιστα το ζήτημα ήταν ζέον λόγω ευρωεκλογών, δεν υπήρξε μέχρι σήμερα καμία απάντηση».

Οι Βουλευτές επαναλαμβάνουν ότι «η ελληνική νομοθεσία για τη δικαστική συμπαράσταση και την αυτόματη στέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν, βρίσκεται σε αντίθεση τόσο με την Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα των ΑμεΑ όσο και με την ΕΣΔΑ. Καθώς και οι δύο αυτές Συμβάσεις διαθέτουν υπερνομοθετική ισχύ, είναι προφανές ότι η εθνική νομοθεσία χρήζει άμεσης αναθεώρησης».

Με δεδομένο ότι το ζήτημα της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία των υπό δικαστική συμπαράσταση προσώπων είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη δημοκρατική διαδικασία των εκλογών, ερωτάται εκ νέου ο Υπουργός Εσωτερικών, πόσα άτομα στερήθηκαν το εκλογικό τους δικαίωμα λόγω δικαστικής συμπαράστασης τα τελευταία 5 έτη, πόσα άτομα συνολικά δεν διαθέτουν το δικαίωμα του εκλέγειν για αυτό το λόγο και αν προτίθεται η κυβέρνηση να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την αναθεώρηση της αυτόματης στέρησης του εκλογικού δικαιώματος των προσώπων που τίθενται σε καθεστώς δικαστικής συμπαράστασης.