Στην κοπή και απομάκρυνση 30 επικίνδυνων λευκών από το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας θα προχωρήσει το επόμενο χρονικό διάστημα ο Δήμος Δράμας. Η σχετική απόφαση λήφθηκε ομόφωνα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 6 Ιουνίου 2024.

Η εισήγηση του θέματος έγινε από τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Πρασίνου κ. Σταμάτη Ρεμόντη, ο οποίος ανέφερε: «Το πάρκο της Αγ. Βαρβάρας ειδικά τους θερινούς μήνες έχει πάρα πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα. Στον χώρο αυτό φύονται κυρίως πλατάνια και λεύκες. Οι λεύκες στην πλειονότητά τους είναι μεγάλης ηλικίας, υπέργηρα, με κοιλότητες στον κορμό. Η κατάσταση των πλατάνων, εκτός από λίγες εξαιρέσεις κρίνεται ικανοποιητική σχετικά με μια μελέτη που εκπονήθηκε το 2018. Αντίθετα, οι λεύκες και οι ιτιές βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Πρόκειται για είδη τα οποία ειδικά σε προχωρημένη ηλικία κλείνουν τον κύκλο της ζωής τους. Παρατηρούνται αρκετά δένδρα, ιδιαίτερα λεύκες, οι οποίες είναι πάρα πολύ επικίνδυνες, είναι ξερές και έχουν σπασμένους βραχίονες».

Ακόμη, ο κ. Ρεμόντης σημείωσε: «Η διαχειριστική μελέτη του 2018 λέει για τα πλατάνια ότι είναι σε αρκετά ικανοποιητική κατάσταση, ενώ αντίθετα για τις λεύκες ότι είναι πάρα πολύ επικίνδυνες. Και παλιότερα βέβαια έχουν κοπεί κάποια δένδρα. Εμείς κρίναμε μετά από επίσκεψη που έκανε και ο δασολόγος και ο δασοπόνος της διεύθυνσης, μαζί με τους υπαλλήλους του Δασαρχείου, ότι υπάρχει πολύ μεγάλη επικινδυνότητα και πρέπει να κόψουμε 30 λεύκες». «Θεωρούμε ότι για λόγους ασφαλείας, για να μη θρηνήσουμε κάποιο ατύχημα και χειρότερες καταστάσεις, θα πρέπει να τις υλοτομήσουμε», επεσήμανε ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας, ο οποίος υπογράμμισε: «Ήδη έχουμε βάλει 12 νέα δένδρα, αυτά που προβλέπονται από τη διαχειριστική μελέτη, και μόλις κοπούν τα υπόλοιπα, έχουμε πρόβλεψη για άλλα 23».

Όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος, ο ανάδοχος για την κοπή θα προκύψει μετά από διαγωνισμό, ενώ αυτό που επιθυμεί η διοίκηση του Δήμου είναι τα δέντρα να απομακρυνθούν σε μορφή τσιπς. Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Παπαδόπουλος σημείωσε πως θα τα κομμένα δέντρα θα πρέπει να απομακρυνθούν με όσο το δυνατόν λιγότερη βλάβη του χώρου και για αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί μηχάνημα που θα «αλέθει» κάθε δέντρο για να απομακρυνθεί σε μορφή τσιπς και όχι ολόκληρο, προκαλώντας βλάβες στο πάρκο.