Συμφωνία για έξτρα 200 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά του κορωνοϊού σύναψαν η ΕΕ και Pfizer/Biontech.

Βάσει της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν η Κομισιόν με τις Pfizer / BioNTech στην EE μετά από συμφωνία στην οποία κατέληξαν με την Κομισιόν η ΕΕ έχει τη δυνατότητα να παραγγείλλει άλλες 100 εκατ. δόσεις. Η νέα συμφωνία έρχεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα διεθνών ΜΜΕ, να συμπληρώσει το συμβόλαιο που συνήφθη με τoν αμερικανικό φαρμακευτικό κολοσσό και τη γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας το 2020 για την προμήθεια 300 εκατ. δόσεων του εμβολίου για τα 27 κράτη μέλη.

Τα 200 εκατ. δόσεις θα παραδοθούν φέτος στην ΕΕ και τα 75 εκατ. εξ’ αυτών το δεύτερο τρίμηνο.

Έτσι ο συνολικός αριθμός των δόσεων του εμβολίου των Pfizer / BioNTech που θα παραδοθούν στα κράτη μέλη της ΕΕ μέχρι τα τέλη του έτους είναι πλέον στα 500 εκατ. και πιθανώς να φθάσει στα 600 βάσει της οψιόν που προβλέπται στη νέα συμφωνία. «Αναγνωρίζουμε ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν περισσότεροι άνθρωποι το συντομότερο δυνατό στην προσπάθεια να νικηθεί ο ιός αυτός και να ελεγχθεί η παγκόσμια πανδημία. Εργαζόμαστε ακάματα για να υποστηρίξουμε την επέκταση των εκστρατειών εμβολιασμού στην Ευρώπη και ανά την υφήλιο επεκτείνοντας τις δυνατότητες παραγωγής», είπε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά. «Μ’ αυτή τη νέα συμφωνία με την Κομισιόν αναμένουμε να παραδώσουμε αρκετές δόσεις για τον εμβολιασμό τουλάχιστον 250 εκατ. Ευρωπαίων πριν τα τέλη του έτους».

«Η ευρεία πρόσβαση σε λίαν αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια είναι καίριας σημασίας για τον τερματισμό της πανδημίας. Λάβαμε πρόσθετα μέτρα για την επέκταση της παραγωγικής μας ικανότητας στα δύο δισ. δόσεις το 2021», είπε ο συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της BioNTech, Ουγούρ Σαχίν. «Θα ξεκινήσουμε αυτόν τον μήνα την παραγωγή στη μονάδα μας στο Μάρμπουργκ και ενισχύσαμε το δίκτυο παραγωγής μας με πρόσθετους εταίρους. Συνεχίζουμε να εκτιμούμε σε συνεργασία με κυβερνήσεις, Αρχές και εταίρους σε όλα τα επίπεδα πώς θα ανταποκριθούμε σε ακόμη υψηλότερες μελλοντικές απαιτήσεις για τα εμβόλιά μας», πρόσθεσε.

Το COMIRNATY, όπως λέγεται το συγκεκριμένο εμβόλιο, παράγεται σε μονάδες της BioNTech και της Pfizer στην Ευρώπη. Η διανομή του από τα κράτη μέλη της ΕΕ θα συνεχίσει να καθορίζεται βάσει των ομάδων που προσδιορίζονται από την ΕΕ και τις κατά τόπους Αρχές. Η Pfizer και η BioNTech προσβλέπουν στην παραγωγή περίπου δύο δισ. δόσεων μέχρι τα τέλη του 2021 με διαρκείς βελτιώσεις της παραγωγής, επέκταση των τρεχουσών μονάδων, την προσθήκη νέων προμηθευτών.

Πηγή: iefimerida.gr