ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΔΡΑΜΑΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ ΣΕ 5 ΣΗΜΕΙΑ (ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ, ΠΑΛΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ, ΔΕΥΑΔ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΧΩΡΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΞΗΡΟΠΟΤΑΜΟΥ)

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Σε τοποθέτηση ειδικών κάδων ανακύκλωσης μικροσυσκευών και λαμπτήρων προχώρησε ο Δήμος Δράμας την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019. Όπως ανέφερε, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Χρήστος Κυριακίδης, «στην προσπάθεια που κάνει ο Δήμος της Δράμας και η υπηρεσία Καθαρότητας και Ανακύκλωσης για τη διαχείριση των απορριμμάτων, προχωρήσαμε στην τοποθέτηση πιο εξειδικευμένων κάδων ανακύκλωσης, αυτών για ηλεκτρικές μικροσυσκευές και για λαμπτήρες». Οι ειδικοί αυτοί κάδοι έχουν τοποθετήσει σε 5 σημεία του Δήμου, στο Δημαρχείο, στο παλιό Δημαρχείο, στη ΔΕΥΑΔ και στις 2 μεγάλες Κοινότητες του Δήμου, την Χωριστή και τον Ξηροπόταμο. Ο κ. Κυριακίδης εξήγησε πως οι μικροσυσκευές και οι λαμπτήρες δεν ανακυκλώνονται με τα υπόλοιπα υλικά και πρόσθεσε πως «θα πρέπει να τα ξεχωρίζουμε», καλώντας τους πολίτες να τα φέρνουν στα συγκεκριμένα σημεία, «ώστε να γίνεται σωστά η ανακύκλωση».

Αιτιολογώντας αυτή την πρωτοβουλία, ο κ. Κυριακίδης επεσήμανε πως «αυτό που έχουμε παρατηρήσει τον ένα μήνα που είμαι στην υπηρεσία είναι ότι τέτοιου είδους συσκευές και λαμπτήρες ανακυκλώνονταν μέσα στους μπλε κάδους ή κάποιοι συνδημότες μας τα πετούσαν και στους πράσινους κάδους. Αυτό ήταν λάθος φυσικά. Για αυτό προβήκαμε, σε συνεργασία με τον φορέα διαχείρισης των συσκευών αυτών, στην τοποθέτηση των καδών, ώστε να γίνεται σωστά και η ανακύκλωση αυτών».

Σχετικά με το αν θα υπάρξει επέκταση του προγράμματος με τοποθέτηση περισσότερων ειδικών κάδων, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας ανέφερε: «Το ξεκινάμε πιλοτικά για να δούμε την πραγματική αναγκαιότητα που υπάρχει. Αν διαπιστώσουμε ότι γεμίζουν πολύ σύντομα οι κάδοι, φυσικά θα προβούμε –υπάρχει αυτή η ευχέρεια- στην τοποθέτηση και σε άλλα σημεία. Ίσως και στις υπόλοιπες Κοινότητές μας, ώστε να διευκολύνουμε τους συνδημότες μας».

Ακόμη, ο κ. Κυριακίδης σημείωσε πως «για τη διαχείριση των συγκεκριμένων συσκευών και των λαμπτήρων υπάρχει συγκεκριμένος φορέας που τα διαχειρίζεται, άρα η όλη η διαχείριση και η περισυλλογή όταν γεμίζουν οι κάδοι θα την έχει ο φορέας», προσθέτοντας πως «εμείς το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι όταν γεμίζουν οι κάδοι να τους ενημερώνουμε και να έρχονται να παίρνουν τα αντικείμενα».