ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΡΑΜΑΣ Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ (150 Τ.Μ. ΜΕ ΙΣΤΟ 25 Μ.) ΚΥΜΑΤΙΖΕΙ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η τεράστια ελληνική σημαία κυματίζει στα σύνορα της Εξοχής

 

  • Γ. Παπαδόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Δράμας: «Σε μια περίοδο που ο πατριωτισμός βάλλεται και τα εθνικά μας σύμβολα βεβηλώνονται, εμείς κρατάμε ψηλά το σύμβολο του Έθνους μας»
  • «Σήμερα που αμφισβητείται η εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας περισσότερο από ποτέ, τέτοιες μικρές καθημερινές πράξεις υπεράσπισης γράφουν ιστορία»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γ. Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου Γ. Κυριακίδης και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιχνών και Κ. Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος

 

Πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συγκίνησης και εθνικής υπερηφάνειας, τη Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020, στον περιβάλλοντα χώρο του Τελωνείου Εξοχής, πριν τη σήραγγα Ελληνοβουλγαρικής Φιλίας, στο Κ. Νευροκόπι, η τελετή έπαρσης της νέας ελληνικής σημαίας, η οποία τοποθετήθηκε με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιώργου Παπαδόπουλου και με την οργανωτική και τεχνική συνδρομή του Δήμου Κ. Νευροκοπίου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ανήμερα της εορτής του Αγίου Δημητρίου, ο οποίος είναι Πολιούχος του Κ. Νευροκοπίου. Η σημαία είναι 150 τ.μ. και ο ιστός στον οποίο είναι αναρτημένη έχει ύψος 25 μ.

Αναμνηστική φωτογραφία μετά την ολοκλήρωση της τελετής

 

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιχνών και Κ. Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Γιάννης Κυριακίδης, η Βουλευτής Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας κ. Χαρά Κεφαλίδου, οι Δήμαρχοι Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος και Παρανεστίου κ. Αναστάσιος Καγιάογλου, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Γιώργος Ζιμπίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Νευροκοπίου κ. Θεόδωρος Ιφόγλου, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Κ. Νευροκοπίου κ. Νικόλαος Νικολαΐδης, κ. Φώτης Φιλιππίδης και κ. Κωνσταντίνος Σιουμάνης, Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Κ. Νευροκοπίου, η Αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας κ. Αναστασία Τόλιου, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Εξοχής κ. Γιώργος Κελέογλου, ο Ανώτατος Διοικητής Φρουράς Δράμας κ. Κωνσταντίνος Αθανασίου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Δράμας κ. Αθανάσιος Σέρτης, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Κ. Νευροκοπίου κ. Ιγνάτιος Μωυσίδης, ο Διοικητής Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κ. Νευροκοπίου κ. Γεώργιος Βαϊκτσίδης, καθώς και πολίτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού.

Η σεμνή και λιτή τελετή περιελάμβανε την έπαρση της σημαίας, την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και χαιρετισμούς από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργο Παπαδόπουλο και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Ιερόθεο.

 

«Τέτοιες μικρές καθημερινές πράξεις υπεράσπισης γράφουν ιστορία»

Χαιρετισμός από τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας Γ. Παπαδόπουλο

 

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαδόπουλος ανέφερε: «Στο πλαίσιο του θεσμικού μου ρόλου ως Αντιπεριφερειάρχης Δράμας, ανέλαβα αυτήν την πρωτοβουλία έγερσης νέας μεγάλης ελληνικής σημαίας στον χώρο αυτό, στον χώρο του Τελωνείου Εξοχής Κ. Νευροκοπίου. Σε μια περίοδο που ο πατριωτισμός βάλλεται και τα εθνικά μας σύμβολα βεβηλώνονται, εμείς κρατάμε ψηλά το σύμβολο του Έθνους μας. Τη σημαία που υπερασπίστηκαν οι γονείς μας από τον Σαγγάριο μέχρι την Πίνδο και εδώ δίπλα μας στα οχυρά.

Η Εξοχή είναι μια είσοδος της χώρας μας από τα Βαλκάνια. Η παρουσία της σημαίας μας δείχνει στον επισκέπτη της χώρας μας, ότι εισέρχεται στην Ελλάδα, τη χώρα που γέννησε την ευρωπαϊκή ιδέα, τη χώρα που πολέμησε για την προάσπιση της ελευθερίας και της δημοκρατίας, τη χώρα που πολέμησε όσο καμία άλλη για την ανάκτηση της δικής της ελευθερίας και ανεξαρτησίας.

Στο σημείο αυτό, για την πολύτιμη συμβολή τους στην αποπεράτωση του όλου εγχειρήματος, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στον Δήμαρχο Κ. Νευροκοπίου Γιάννη Κυριακίδη και το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Εξοχής Γιώργο Κελέογλου.

Σήμερα που αμφισβητείται η εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας περισσότερο από ποτέ, τέτοιες μικρές καθημερινές πράξεις υπεράσπισης γράφουν ιστορία».

 

«Να καμαρώνουμε το επιβλητικό σύμβολο του Έθνους μας και να το τιμούμε με τις πράξεις και τον βίο μας»

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζιχνών και Κ. Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος απευθύνει χαιρετισμό

 

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Ζιχνών και Κ. Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, στο χαιρετισμό του, σημείωσε: «Για την πίστη μας ο Τίμιος Σταυρός δεν είναι ένα οποιοδήποτε σχήμα, αλλά αποτελεί σημείο και σύμβολο του σταυρωθέντος και αναστάντος Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Για την πατρίδα μας η σημαία δεν είναι μόνο χρωματιστό ύφασμα, στον σταυρό και στις γαλανόλευκες της λωρίδες περιέχονται και αναρριπίζονται και αυγάζουν ολόκληρη η γεωγραφική, ιστορική και πνευματική έκταση του ελληνικού μας Έθνους και όλα τα πρόσωπα των γνωστών και αγνώστων δικών μας ανθρώπων που το στερέωσαν, το υπερασπίστηκαν και το διακόνησαν καθένας με τις δικές τους δυνάμεις. Αυτούς τους ανθρώπους που έζησαν με πίστη και ελπίδα στον Θεό και αγωνίστηκαν για εμάς αντικρίζουμε και χαιρετίζουμε στη σημαία μας και τον σταυρό, στην αρχή της, αλλά και στον ιστό της.

Εύχομαι ο Κύριος να ευλογεί όλους όσοι εμπνεύστηκαν, επέτυχαν, εργάστηκαν και κοπίασαν για τη σημερινή τελετή. Ιδιαίτερα ανήμερα της εορτής ενός Προστάτου, θαυματουργού, θεραπευτού και υπερασπιστού των Χριστιανών, του Αγίου Δημητρίου. Είθε η χάρις του να λυτρώνει πάντας από τα ιοβόλα δείγματα και από κάθε κακό, και όλοι μας στη δική μας ακριτική Μητρόπολη να καμαρώνουμε το επιβλητικό σύμβολο του Έθνους μας και να το τιμούμε με τις πράξεις και τον βίο μας, ζώντας με φιλότιμη αγάπη προς την πατρίδα και φιλότιμη πίστη στον Κύριο. Χρόνια πολλά, ο Θεός πάντοτε να είναι βοηθός και ενισχυτής εις όλους».

 

 

«Ανταποκρίνεται και στην καρδιά του Έθνους και του Έλληνα»

 

Σε δηλώσεις του στην «Εργασία… συν», μετά την ολοκλήρωση της τελετής, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Παπαδόπουλος επεσήμανε: «Ήταν μια υπόσχεση στον εαυτό μου. Όταν ανέλαβα την Αντιπεριφέρεια Δράμας και έχοντας κάνει μια επίσκεψη το πρώτο διάστημα στο Τελωνείο Εξοχής, αισθάνθηκα λίγο άβολα, όταν είδα ότι γενικότερα στην περιοχή δεν υπήρχε μια γαλανόλευκη σημαία σε ένα μέγεθος που έπρεπε να υπάρχει, έτσι ώστε να τονίζει την ιδιαιτερότητα και οι εισερχόμενοι στη χώρα μας να έχουν το εθνικό μας σύμβολο ως το πρώτο που αντικρίζουν. Αυτή η υπόσχεση πήρε σάρκα και οστά. Με τίμησαν με την παρουσία τους όλοι και τους ευχαριστώ θερμά. Ξεκινώντας από την Εκκλησία και την Ιεραρχία της, ο Σεβασμιώτατος Δράμας κ. Παύλος, ο Σεβασμιώτατος Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, όπως επίσης η Αστυνομική Διεύθυνση Δράμας, η Στρατιωτική Φρουρά Δράμας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Δράμας, η Βουλευτής Δράμας κ. Χαρά Κεφαλίδου, όπως και πάρα πολλοί συνάδελφοι της Αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Γιάννης Κυριακίδης οι 4 Αντιδήμαρχοι του Δήμου καθώς και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

Για μένα ήταν κάτι πολύ σημαντικό. Βρεθήκαμε όλοι σε μια λιτή εκδήλωση, αλλά για ένα πολύ σημαντικό γεγονός. Από εδώ και πέρα καθημερινά θα κυματίζει η γαλανόλευκη, της οποίας το μέγεθος είναι τεράστιο. Και νομίζω ότι αυτό ανταποκρίνεται και στην καρδιά του Έθνους και του Έλληνα».

Οι Δήμαρχοι Δράμας Χρ. Μαμσάκος και Παρανεστίου Α. Καγιάογλου
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γ. Παπαδόπουλος με την Αντιδήμαρχο του Δήμου Δράμας Α. Τόλιου και την Αστυνομικό Μ. Ζαχοπούλου