ΑΠΟ ΤΙΣ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019 ΕΩΣ ΤΙΣ 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020 ΣΤΟ NOESIS ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΖΗΣΕΤΕ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΤΗΝ ΠΙΟ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ!

 

 

  • Από τους δημιουργούς του μυθολογικού θεματικού πάρκου «Ηρακλής – Οι 12 Άθλοι» και των «Εργοστάσιο & Μουσείο Σοκολάτας», «Οι Μυστικοί Κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά», «Δεινόσαυροι»

 

Η «Οδύσσεια» Θεματικό Πάρκο – Μουσείο, είναι μια υπερπαραγωγή με έντονα εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα.

Στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Τεχνολογίας, ΝΟΕSIS (στο 6 χλμ. Θεσσαλονίκης – Θέρμης), σ’ έναν χώρο μεταμορφωμένο σε σκηνικό της αρχαιότητας, με τρισδιάστατα, ρομποτικά ομοιώματα που διαθέτουν κίνηση και ήχο, όλων των θηρίων και των τεράτων που κατάφερε να υπερνικήσει ο ήρωας, οι περιπέτειες και οι περιπλανήσεις του Οδυσσέα ζωντανεύουν και ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια μικρών και μεγάλων.

Μικροί και μεγάλοι κάνουν ένα ξεχωριστό ταξίδι στο μακρινό παρελθόν, μέσα σ’ ένα μοναδικό και απίθανο θεματικό πάρκο. Ανακαλύπτουν διαδραστικά τις περιπέτειες του Οδυσσέα, παρακολουθούν τον πολυμήχανο και ακούραστο ήρωα να παλεύει να πάρει τη μοίρα στα χέρια του, αντιμετωπίζοντας θεούς, ημίθεους, μάγισσες και γίγαντες, ακούνε τα λόγια που του ψιθύρισε η θεά Αθηνά, τις συμβουλές του Τειρεσία και γνωρίζουν όλους τους τόπους όπου ταξίδεψε ο βασιλιάς της Ιθάκης, περιπλανώμενος για δέκα χρόνια.

Μέσα στα σωθικά του Δούρειου Ίππου, που άλλοτε στριμώχτηκαν οι Αχαιοί για να κυριέψουν την Τροία, υπάρχουν όλες οι αναμνήσεις και οι απίστευτες λεπτομέρειες του θρυλικού ταξιδιού του Οδυσσέα, του ατρόμητου ήρωα αλλά και όλες οι μνήμες, τα γεγονότα, οι μάχες και οι έρωτες των ηρώων της πιο συναρπαστικής ιστορίας του κόσμου. Έτσι οι επισκέπτες του θεματικού πάρκου οδηγούνται μέσα στον Δούρειο Ίππο και βλέπουν μπροστά τους τους θεούς, τα θηρία και τους θρύλους να ζωντανεύουν σε έναν ιδιαίτερο και μοναδικό χώρο. Παρακολουθούν τα κρυφά τεχνάσματα που μηχανεύτηκε ο Οδυσσέας για να αποφύγει τους μεγάλους κινδύνους και όλες τις ικανότητες που χρησιμοποίησε για να ξεγελάσει μυθικά τέρατα και θεούς. Η Κίρκη, οι Κύκλωπες, οι Λαιστρυγόνες, οι Σειρήνες, ο άγριος Ποσειδώνας και ο καλόγνωμος Αίολος, σας περιμένουν να σας πουν την ιστορία τους.

Με έντονα εκπαιδευτικό χαρακτήρα και ταυτόχρονα με χιούμορ, η περιήγηση στο θεματικό πάρκο «Οδύσσεια», θα είναι μια αξέχαστη, βιωματική και διδακτική εμπειρία.

Την επίβλεψη, την εκπαιδευτική εγκυρότητα και τα κείμενα του θεματικού πάρκου και μουσείου έχει αναλάβει μια μεγάλη επιστημονική και δημιουργική ομάδα. Την επιστημονική εποπτεία και καθοδήγηση της ομάδας έχει ο ομότιμος καθηγητής Αρχαίας Κλασσικής Φιλολογίας και Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας κ. Ιωάννης Καζάζης. Είναι ειδικός ερευνητής στο Center for Hellenic Studies του Harvard, στην Ακαδημία Επιστημών της Αυστρίας, και στο Πανεπιστήμιο της N. Dakota (στη Λεξικογραφία), επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Maryland. Τη συγγραφή των κειμένων και του σεναρίου του Μουσείου-Θεματικού Πάρκου έκανε ο κειμενογράφος και ερευνητής Παναγιώτης Τοπαλίδης. Τη δική του «πινελιά» στο πάρκο προσθέτει και ο δημοφιλής Γιάννης Σερβετάς, γνωστός και πολύ αγαπητός κυρίως για το πηγαίο και ευφυές χιούμορ του. Η δική του διακριτική «παρέμβαση» στα κείμενα του σεναρίου πρόσθεσε μια έντονη δόση χιούμορ.

Δημιουργοί του θεματικού πάρκου – μουσείου «Οδύσσεια» είναι οι δημιουργοί του κορυφαίου μυθολογικού πάρκου «ΗΡΑΚΛΗΣ – Οι 12 Άθλοι» και των «Εργοστάσιο & Μουσείο Σοκολάτας», «Οι Μυστικοί Κόσμοι του Ευγένιου Τριβιζά», «Δεινόσαυροι».

 

Η «Οδύσσεια» και στα Ποντιακά

 

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το σπουδαιότερο μυθολογικό θεματικό πάρκο και με ξενάγηση στην Ποντιακή διάλεκτο. Η ξενάγηση στα Ποντιακά θα πραγματοποιείται για τους επισκέπτες του πάρκου, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και ώρες κατόπιν ραντεβού.

Ένα έργο ζωής, η μετάφραση της «Οδύσσειας» από την εκπαιδευτικό και συγγραφέα Ανατολή Καρυπίδου μεταφέρεται με τον πιο εντυπωσιακό, βιωματικό και αυθεντικό ποντιακό τρόπο στους επισκέπτες.

«Καλώς έρθετεν» θα ακούσετε να σας λέει ο πολυμήχανος Οδυσσέας λίγο πριν αρχίσει το ταξίδι σας στον χρόνο αλλά και στον χώρο που θυμίζει σκηνικό αρχαιότητας. Η καταγωγή της ποντιακής διαλέκτου από την ιωνική διάλεκτο της αρχαίας ελληνικής είναι γνωστή και αναμφισβήτητη. Γι’ αυτό και θεωρήθηκε από τους διοργανωτές υποχρέωση να γίνεται η ξενάγηση και στην ποντιακή διάλεκτο παράλληλα με την ελληνική σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες.  Επιπλέον, με αυτή την ενέργεια υλοποιείται και η επιθυμία για απότιση φόρου τιμής για την συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Την επίβλεψη και την μετάφραση των κειμένων στην ποντιακή διάλεκτο έχει αναλάβει η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Άννυ – Ανατολή Καριπίδου.

Η ξενάγηση στην ποντιακή διάλεκτο μπορεί να γίνει για την παρέα σας, την ομάδα, την τάξη ή τον σύλλογο σας μόνο με προγραμματισμό της επίσκεψής σας.

«Οδύσσεια», το μόνο θεματικό πάρκο με 4 διαφορετικές ξεναγήσεις: για πολύ μικρά παιδιά, για μαθητές Γυμνασίου, στα Αγγλικά και πλέον στα Ποντιακά!