Άρθρο

Του Μαργαρίτη Τζίμα

 

 

Γίνεται συζήτηση για το σήμα που ανακοινώθηκε για τον εορτασμό των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης εναντίον των Τούρκων. Σημασία πιστεύω πως θα έχει το σύνολο των εκδηλώσεων που θα γίνουν και τη στόχο θα έχουν αυτές. Γιατί ο αγώνας του 1821 έγινε «για του Χριστού την Πίστη την Αγία και της Πατρίδος της Ελευθερία».

Φυσικά είμαστε ένα Ορθόδοξο Χριστιανικό Έθνος. Δόθηκαν αγώνες στο όνομα της Πατρίδας, της Ορθοδοξίας και της οικογένειας. Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Δεν είμαστε το μόνο έθνος στον κόσμο Ορθόδοξο. Υπάρχουν παντού Ορθόδοξοι Χριστιανοί πιστοί στην Πίστη τους. Και εκεί οι εξουσίες τους σέβονται. Όσα κράτη διώξανε την πίστη διαλύθηκαν.

Στην Ελλάδα οι παρατηρείται μια απαξίωση από τις κυβερνήσεις με συνεχή υποβάθμιση της αξίας που έχει για τον άνθρωπο η πίστη του. Πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να ξεκοπεί η Ορθοδοξία από το Ελληνικό Έθνος. Δεν λένε όμως το ίδιο για τη Ρωσία.

Είναι καλό να προβάλλουν περιθωριακές ομάδες, αλλά είναι αναχρονιστικό να αναδεικνύουν δράσεις που πηγάζουν από τη Χριστιανική πίστη των Ελλήνων. Είναι, λένε, αναχρονισμός η πίστη. Όμως η πίστη στην αθεΐα είναι προοδευτική.

Προσφάτως επιστήμονας προσπάθησε να μας πείσει με δήθεν νόμους της φυσικής πως δεν υπάρχει ζωή μετά το θάνατο. Άλλοι προσπάθησαν στο παρελθόν να αποδείξουν με τα μαθηματικά πως δεν υπάρχει Θεός. Ξεχνούν όμως πως ένας θεός που «αποδεικνύεται» με την επιστήμη δεν είναι Θεός. Είναι κάτι άλλο.

Δεν κατηγορώ κανέναν. Όλα δείχνουν πως ο άνθρωπος έχει ανάγκη να αναζητά την αλήθεια. Όμως ο καθένας να σέβεται την επιλογή του άλλου και όχι να την απαξιώνει.

Μέσα από τις φυσικές επιστήμες που τόσα χρόνια μελετώ, έχω καταλάβει πως ακόμη και η επιστήμη νιώθει αδύναμη μπροστά στο μεγαλείο της ζωής και της δημιουργίας. Η πίστη δεν έχει να κάνει με το ορατό με τα γήινα μάτια. Υπάρχουν πράγματα στον φυσικό κόσμο που δεν φαίνονται και όμως υπάρχουν και μας επηρεάζουν. Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα δεν τα βλέπουμε, όμως υπάρχουν.

Ακόμη και οι Αρχαίοι μας πρόγονοι είχαν άγαλμα για τον άγνωστο Θεό. Φυσικά η πολιτική ιδεολογική τοποθέτηση καθενός δεν μπορεί να έχει σχέση με την θρησκευτική πίστη. Μπορεί ένας «αριστερός» να είναι βαθιά θρησκευόμενος και ένας «δεξιός» διώκτης του Χριστιανισμού.

Ας μη βιάζονται λοιπόν μερικοί να κρίνουν αυτούς που φαίνονται άπιστοι ή άθεοι. Κανένας δε γνωρίζει την εσωτερική πάλη που έχει μέσα του ο κάθε άνθρωπος προκειμένου να φτάσει στην τελείωση και να κάνει πράξη αυτό που λέει το Ευαγγέλιο «…και ομοίωση…».