Μια ξεχωριστή συνάντηση είχαν εκπρόσωποι του Συλλόγου Ποντίων Νυρεμβέργης, οι οποίοι βρέθηκαν πρόσφατα στη Δράμα. Ο μητροπολίτης Παύλος τους δέχθηκε στο γραφείο του και στη συνέχεια τους ξενάγησε στη Λαυρεντιανή Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος – Νέα Σουμελά, ο υπό περάτωση ναός της οποίας είναι αφιερωμένος στα άμωμα θύματα του ποντιακού ελληνισμού.

Το πιο πολύτιμο, όμως, δώρο που έλαβαν ήταν συγγράμματα για την ιστορία των Ποντίων.

«Μεταξύ αυτών εντοπίσαμε πνευματικά προϊόντα της επιστημονικής σκαπάνης του ίδιου, εκδόσεις οι οποίες αφορούν στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Χαλιναρά της Χάρσερας Χαλδίας και στον οικισμό Σιμικλή Χαλδίας Πόντου, με αναφορές στην εκκλησιαστική ιστορία, στην ανθρωπογεωγραφία, στη λαογραφία, στις διακοινοτικές σχέσεις χριστιανών και μουσουλμάνων και στην εν γένει στατιστική των περιοχών ανά τους αιώνες», αναφέρεται στην ανακοίνωσή του συλλόγου.

Ακόμα τονίζεται ότι «η επιστημοσύνη του δρ Θεολογίας και ενδελεχούς αναδίφη της ιστορίας των Πατρίων, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλου στις παραπάνω επιτομές, δεν ανατρέχει απλώς στο πλήθος της βιβλιογραφίας περί των θεμάτων που πραγματεύεται, αλλά διασταυρώνει τη μαρτυρία της με εισφορές εκ των οικογενειακών κειμηλίων και βιωματικών εντυπώσεων του ιδίου, όπως επίσης με επικλήσεις καταγραφών και συνεντεύξεων του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών από τη δεκαετία του 1950 ακόμη».

Πηγή: pontonews.gr