Με συναισθήματα χαράς και ευφροσύνης και με τη δέουσα μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα η Δράμα υποδέχτηκε, το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022, τον νέο της Μητροπολίτη κ. Δωρόθεο. Η τελετή ενθρόνισης του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Παρέστησαν ακόμη οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημήτριος, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος κ. Δαμασκηνός, Βεροίας και Ναούσης κ. Παντελεήμων, Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσέβιος, Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, Σύρου, Τήνου, Άνδρου, Κέας και Μήλου κ. Δωρόθεος, Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, Εδέσσης Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, Γρεβενών κ. Δαβίδ, Καρπενησίου Γεώργιος, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, Καστορίας κ. Καλλίνικος και Λαγκαδά κ. Πλάτων.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗΣ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Λίγη ώρα νωρίτερα, οι τοπικές αρχές και ο λαός της Δράμας υποδέχθηκαν τον νέο Ποιμενάρχη στην πλατεία Ελευθερίας της πόλης. Πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων, με τις παραδοσιακές φορεσιές, μαθητές σχολείων, στρατιωτικό άγημα, καθώς και ο ιερός κλήρος της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας, παρέστησαν στην υποδοχή. Οι ιαχές «Άξιος» προς τον νέο Δεσπότη ήταν συχνές, καθώς και το χειροκρότημα.

Τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, μέχρι πρότινος Τοποτηρητής της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας, ο οποίος του παρέδωσε την ποιμαντορική ράβδο. Στη συνέχεια εν πομπή ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Δωρόθεος κατευθύνθηκε στην κεντρική πλατεία, όπου τον προσφώνησε ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, δίδοντάς του ως δώρο ένα αρχιερατικό εγκόλπιο με την εικόνα του Αγίου Χρυσοστόμου Μητροπολίτη Σμύρνης, του από Δράμας. Ακολούθησε η αντιφώνηση από τον νέο Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεος.

Στην τελετή ενθρόνισης παραβρέθηκαν και πιστοί από το Πολύκαστρο και την Αξιούπολη, καθώς και από τη γενέτειρα του Ποιμενάρχη της Δράμας, Καβάλα. Μάλιστα, παιδιά των κατασκηνώσεων και των κατηχητών της Ιεράς Μητροπόλεως Γουμενίσσης, υποδέχτηκαν τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο στην πλατεία Ελευθερίας με εκκλησιαστικά τραγούδια.

Μετά την ολοκλήρωση της τελετής υποδοχής, εν πομπή πραγματοποιήθηκε η μετάβαση στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου, με τη συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου Δράμας, πολιτιστικών συλλόγων, μαθητών σχολείων, στρατιωτικού αγήματος, Αρχιερέων, κληρικών, των τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου.

Εντός του Ιερού Ναού, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ανέγνωσε την Εγκύκλιο της Συνόδου, καθώς και το Προεδρικό Διάταγμα σχετικά με την εκλογή και την αναγνώριση του νέου Μητροπολίτη.

Προσφωνήσεις έγιναν από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου κ. Δημητρίου, ως εκπροσώπου της Α.Θ.Π. Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Ανθηδώνος κ. Νεκτάριο, ως εκπρόσωπο του της Αυτού Θείας Μακαριώτητος Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου του Γ’, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονα, τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο, τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γρηγόρη Παπαεμμαννουήλ, τον μαθητή της Γ’ Λυκείου Ιωάννη Βάρναλη, ες εκπροσώπου των Κατηχητικών Σχολείων της Ι.Μ. Δράμας, τον ιεροκήρυκα, Αρχιμανδρίτη, πατέρα Σεβαστιανό, ως εκπρόσωπο του ιερού κλήρου και των μοναστικών δομών της Ι.Μ. Δράμας. Στον νέο Ποιμενάρχη της Δράμας προσφέρθηκαν δώρα από τον Περιφερειάρχη κ. Μέτιο, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Παπαεμμανουήλ (αρχιερατικό εγκόλπιο με την εικόνα της Αγ. Βαρβάρας) και τον πατέρα Σεβαστιανό εκ μέρους όλου του ιερού κλήρου της Ιεράς Μητρόπολης (ποιμαντορική ράβδος).

Η τελετή ολοκληρώθηκε με τον ενθρονιστήριο λόγο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεου.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗΣ