ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΜΕΝΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΔΡΑΜΑΣ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΦΕΡΕΙ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ «ΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟΝ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΟΣ»

 

 

  • Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος: «Η ονοματοδοσία αυτή αποφασίστηκε για να συμβάλλει στη διάσωση της ιστορικής μνήμης, να τιμήσει τους νεκρούς διδασκάλους του Γένους και να υπενθυμίσει τους σκοπούς της εθνικής παιδείας»
  • «Μια μικρή αχτίδα μνήμης για να εγκιβωτίζει στις νεότερες γενιές, όχι μόνο τα πάθη, αλλά και τα μεγαλεία της φυλής μας»
  • Απονεμήθηκε ο Χρυσός Σταυρός του Αγίου Χρυσοστόμου, η ανώτατη τιμητική διάκριση της Ι.Μ. Δράμας, στον πρώην Αντιπεριφερειάρχη Δράμας Γ. Ξανθόπουλο
  • Αποκαλυπτήρια στον προαύλειο χώρο του Πνευματικού Κέντρου ψηφιδωτού, το οποίο απεικονίζει το Ελληνικό Φροντιστήριο της Τραπεζούντας

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας 26 Νοεμβρίου 2018 τα εγκαίνια του ανακαινισμένου Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας, το οποίο φέρει τον τίτλο «Ελληνικόν Φροντιστήριον Τραπεζούντος». Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι πολιτικές αρχές του τόπου, εκπρόσωποι του δικαστικού σώματος, εκπρόσωποι του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι συλλόγων και σωματείων, ιερείς, καθώς και πλήθος κόσμου, σε μια κατάμεστη αίθουσα. Μεταξύ των επισήμων που παρέστησαν ήταν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, οι Βουλευτές κ. Δημήτρης Κυριαζίδης και κ. Χαρά Κεφαλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, η Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αλίκη Σωτηριάδου κ.α.

Πρόκειται για έναν χώρο, ο οποίος προσφέρεται να λειτουργήσει ως πνευματικός φάρος για την κοινωνία της Δράμας. Άλλωστε όπως τονίστηκε και από ομιλητές κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μέσα από διαλέξεις, συνέδρια και άλλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιούνται στο Πνευματικό Κέντρο, θα αναδειχθούν πέραν όλων των άλλων και οι εκκλησιαστικές τέχνες.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την Ακολουθία του Αγιασμού, η οποία τελέστηκε από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο και στη συνέχεια χαιρετισμό απεύθυναν ο Περιφερειάρχης κ. Μέτιος και ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πατακάκης. Στη σύντομη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος κ. Παύλος αναφέρθηκε στο Ελληνικό Φροντιστήριο της Τραπεζούντας, παρουσιάζοντας το ιστορικό του, ενώ εξήγησε και τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε το ανακαινισμένο Πνευματικό Κέντρο να φέρει το συγκεκριμένο όνομα. Όπως ανέφερε ο Μητροπολίτης Δράμας «μεταξύ των περιλάμπρων κτηρίων του υπόδουλου Ελληνισμού ξεχωριστή θέση κατέχει το περιώνυμο Φροντιστήριο της Τραπεζούντος», χαρακτηρίζοντάς το ως «εστία αναπτύξεως των γραμμάτων και τονώσεως του φρονήματος του ελληνισμού του Ευξείνου Πόντου». Μάλιστα ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι πρόκειται για «σταθμό για τα ελληνικά γράμματα». Αναφερόμενος στην ονοματοδοσία του Πνευματικού Κέντρου, ο Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος ανέφερε ότι αποφασίστηκε να φέρει το συγκεκριμένο όνομα «για να συμβάλλει η ονοματοδοσία αυτή στη διάσωση της ιστορικής μνήμης, να τιμήσει τους νεκρούς διδασκάλους του Γένους και να υπενθυμίσει τους σκοπούς της εθνικής παιδείας, που είναι η διάσωση και διατήρηση του Ελληνισμού, με όπλα ακαταμάχητα την ορθόδοξο πίστη και την ελληνική γλώσσα, όπλα αναγκαιότατα για την εκβαρβαρισθείσα πνευματικά εποχή μας». Ο Σεβασμιώτατος Δράμας, βέβαια, ανέφερε πως «το κτήριο αυτό όσο σύγχρονο κι αν είναι υπολείπεται της μεγαλοπρεπείας του ονόματος του οποίου φέρει», προσθέτοντας όμως ότι «θα είναι μια μικρή αχτίδα μνήμης για να εγκιβωτίζει στις νεότερες γενιές, όχι μόνο τα πάθη, αλλά και τα μεγαλεία της φυλής μας». Ο Σεβασμιώτατος Δράμας ευχαρίστησε για τη συμβολή τους για την υλοποίηση του έργου τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Μέτιο, τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Πατακάκη, τον Προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. κ. Βασίλη Πιτσινίγκο, την Προϊσταμένη του Τμήματος Δομών – Περιβάλλοντος της Π.Ε. Δράμας κ. Νίκη Κεφαλίδου, τον Πολιτικό Μηχανικό της Π.Ε. κ. Αναστάσιο Ευφραιμίδη. Ακόμη ευχαρίστησε την Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων κ. Χριστίνα Σαχινίδου, η οποία είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια και παρουσίαση της εκδήλωσης, καθώς και όλους τους συντελεστές.

Ειδική αναφορά έγινε από τον Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλο προς τον πρώην Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Άρη Γιαννακκίδη και τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιάννη Ξανθόπουλο, επί της θητείας των οποίων εντάχθηκε το συγκεκριμένο έργο στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας. Για το λόγο αυτό απονεμήθηκε ο Χρυσός Σταυρός του Αγίου Χρυσοστόμου, η ανώτατη τιμητική διάκριση της Ι.Μ. Δράμας, στον κ. Γιάννη Ξανθόπουλο. Ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης στο σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε πως επρόκειτο για «συνειδητή απόφαση» η ένταξη του συγκεκριμένου έργου, χαρακτηρίζοντάς το ως «αναπτυξιακό». «Ανάπτυξη είναι και η εξύψωση του πνεύματος» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Ξανθόπουλος.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το οποίο περιελάμβανε ποντιακά δρώμενα, ποντιακά τραγούδια και χορούς, ενώ παρουσιάστηκε και ντοκιμαντέρ για το Ελληνικό Φροντιστήριο της Τραπεζούντας.

Μετά την ολοκλήρωση του καλλιτεχνικού προγράμματος, στο προαύλειο χώρο του Πνευματικού Κέντρου, έγιναν τα αποκαλυπτήρια ψηφιδωτού, από τους κ.κ. Γεώργιο Χατζόπουλο (φιλόλογο και συγγραφέα, αρθρογράφο στην εφημερίδα «Εργασία… συν» και Διαμαντή Λαζαρίδη (εκπαιδευτικό), παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας, των αρχών του τόπου και πλήθους κόσμου. Το ψηφιδωτό απεικονίζει το Ελληνικό Φροντιστήριο της Τραπεζούντας και φιλοτεχνήθηκε από τις αδελφές της Ιεράς Μονής Παναγίας του Έβρου Μάκρης.