Η Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής Δράμας και υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στην δευτερολογία της στην Ολομέλεια της Βουλής, την Πέμπτη 14/07/2022, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα» τόνισε ότι το μόνο θέμα που θα έπρεπε ουσιαστικά να νομοθετηθεί αφορά στο μοντέλο και τα όργανα διοίκησης των ΑΕΙ.

Η εμπιστοσύνη στα όργανα διοίκησης των ΑΕΙ και στο Αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου οφείλει να συνοδεύεται από την ενίσχυση της διαφάνειας στη λήψη των αποφάσεων, στους πανεπιστημιακούς θεσμούς εποπτείας και ελέγχου, στην αξιολόγηση αποτελεσμάτων και τη λογοδοσία.

Στη συνέχεια η Βουλευτής κατέθεσε υπογεγραμμένη από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ολοκληρωμένη αντιπρόταση μοντέλου διοίκησης, που σέβεται την ανεξαρτησία που οφείλει να έχει το πανεπιστήμιο, με τη μορφή τροπολογίας και ζήτησε να μοιραστεί σαν καθοριστική συμβολή του ΠΑΣΟΚ στη σημερινή συζήτηση. Προτάσεις που αναδεικνύουν τη διαφορετική οπτική, αλλά ταυτόχρονα εισάγουν συγκεκριμένες αλλαγές, ιδιαίτερα σε θέματα που το σχέδιο νόμου και οι προβλέψεις του θα δημιουργήσουν σοβαρά διοικητικά προβλήματα στην υλοποίησή τους.

Τέλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε πάντα την τόλμη να τοποθετείται συγκεκριμένα και με κρυστάλλινο λόγο στα θέματα Παιδείας και υπογράμμισε ότι: «θα ψηφίσουμε όλες εκείνες τις διατάξεις που θεωρούμε στη σωστή κατεύθυνση, που προάγουν το ελληνικό πανεπιστήμιο. Καταψηφίζουμε (λέμε ΟΧΙ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΡΧΗΣ) και είμαστε οι μόνοι που καταθέτουμε ολοκληρωμένη πρόταση όπως πάντα σε ό,τι διαφωνούμε».