ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΔΗΜΑΡΧΟΥ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ», ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΤΑΜΠΟΥΡΙΔΗ

 

  • «Όλοι μαζί μπορούμε να βελτιώσουμε την ζωή μας και να ξαναδώσουμε πνοή στον τόπο μας»
  •  «Εμείς προτάσσουμε τον στόχο να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, για να κρατήσουμε τον κόσμο μας και επιπλέον να προσελκύσουμε τους απόδημους συμπατριώτες μας να επιστρέψουν στα χωριά τους»
  • «Ο συνδυασμός μας δεν είναι χειραγωγούμενος, δεν είμαστε κομματικά υποχείρια, δεν καιροσκοπούμε και δεν εξαγοράζουμε συνειδήσεις»
  • «Η μεγαλύτερη ηθική δέσμευση και ο κύριος λόγος της ενασχόλησής μας με τα κοινά, είναι η εκπλήρωση του χρέους, απέναντι στα παιδιά μας που αποτελούν την εγγύηση του μέλλοντος μας, και απέναντι στην ιστορική παρακαταθήκη των γονέων μας που αποτελούν την ιστορία μας»

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Εργασία… συν» παραχώρησε ο υποψήφιος Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου, επικεφαλής της παράταξης «ΜΑΖΙ για το Δήμο Νευροκοπίου» κ. Ελευθέριος Ταμπουρίδης. Στη συνέντευξή του, ο κ. Ταμπουρίδης εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να είναι υποψήφιος Δήμαρχος, αναφέρεται στη λογική των συνεργασιών που φέρνει ο «Κλεισθένης», ενώ παρουσιάζει και τις βασικές αρχές της παράταξής του. Μιλώντας στην «Εργασία… συν», ο κ. Ταμπουρίδης παρουσιάζει συνοπτικά τις βασικές θέσεις του προγράμματός του για το Δήμο Κ. Νευροκοπίου και στέλνει μήνυμα προς τους συνδημότες του ενόψει των δημοτικών εκλογών της 26ης Μαΐου.

 

Κύριε Ταμπουρίδη, μετά από μια πολυετή πορεία στα κοινά, για πρώτη φορά υποψήφιος Δήμαρχος, επικεφαλής του συνδυασμού «Μαζί για το Δήμο Κ. Νευροκοπίου». Για ποιους λόγους αποφασίσατε να είστε μπροστάρης σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση;

Πράγματι κύριε Λάτσα, υπηρέτησα τον Δήμο Νευροκοπίου για μεγάλο χρονικό διάστημα και πάντα με συνέπεια και αξιοπρέπεια. Η εμπειρία που απέκτησα από την πολυετή αυτή πορεία, σε συνδυασμό με την αγάπη για τον τόπο μου, και κυρίως η πεποίθησή μου ότι ο Δήμος Νευροκοπίου στον οποίο ζω, αξίζει ένα καλύτερο μέλλον, αποτέλεσαν τους βασικούς λόγους για τους οποίους αποφάσισα να αποδεχθώ την προτροπή των συνεργατών μου και να τεθώ επικεφαλής της παράταξης «Μαζί για τον Δήμο Κ. Νευροκοπίου ».

 

Στο όνομα του συνδυασμού σας δεσπόζει η λέξη «Μαζί». Αυτό το «Μαζί» ποιους αφορά; Ποιοί θέλετε να είναι μαζί σας σε αυτή την προσπάθεια;

Αγαπητέ κύριε Λάτσα, ο τόπος μας φθίνει, οι άνθρωποι του τον εγκαταλείπουν και τα χωριά μας αδειάζουν. Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για άλλο χαμένο χρόνο. Το λεκανοπέδιο Νευροκοπίου είναι καταδικασμένο να εκκενωθεί πληθυσμιακά χωρίς ανάπτυξη, και η ανάπτυξη είναι αδύνατη χωρίς την συνεργασία. Εκτιμώ ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο εντός του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου, να κάνουμε την υπέρβαση και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες, που θα επιτρέψουν να αποκτήσει ο τόπος μας αναπτυξιακή δυναμική. Για τον λόγο αυτό πιστεύω ότι αποτελεί υποχρέωση όλων υποψηφίων του συνδυασμού μας, όπως επίσης και των ανθυποψηφίων μου, καθώς και των υποψηφίων συμβούλων των άλλων παρατάξεων, να παραμερίσουμε τυχόν προσωπικές μας φιλοδοξίες και να συνεργαστούμε ειλικρινά, με σκοπό την πίεση προς την Περιφέρεια και την κεντρική Κυβέρνηση, να ενσκήψουν στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Έτσι, όλοι «Μαζί», μπορούμε να αναστρέψουμε το κλίμα της παρακμής. Η επιλογή αυτή αποτελεί μονόδρομο, και στην πολιτική αυτή κατεύθυνση, θα κινηθώ και μετά τις εκλογές από την θέση του Δημάρχου, εφόσον βέβαια οι συνδημότες μου με τιμήσουν με την ψήφο τους.

 

Ο «Κλεισθένης» έχει ως βασικό άξονα την απλή αναλογική και ως βασικό επακόλουθο για την επόμενη θητεία τις συνεργασίες. Θεωρείτε πως είναι έτοιμες οι τοπικές κοινωνίες να πορευτούν προς αυτή την κατεύθυνση;

Έχω την άποψη ότι, το σύστημα της απλής αναλογικής θα βάλει τέλος στις αυθαιρεσίες, καθώς και στην αδράνεια των πλειοψηφιών. Πιστεύω πως ο νέος νόμος, θα ωθήσει σε συνεργασίες και θα προάγει τις συναινέσεις με όρους διαφάνειας και μακρόπνοης προοπτικής. Εγκυμονεί βέβαια ο κίνδυνος των αθέμιτων συναλλαγών. Εμείς όμως πιστεύουμε στον άνθρωπο και ευελπιστούμε πως η κοινωνία μας, θα ψηφίσει με κριτήριο την αξία και όχι το συμφέρον και το συναίσθημα, και επιπλέον πως η στάση και συμπεριφορά όσων θα εκλεγούν στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο, θα είναι ανάλογη των προσδοκιών των δημοτών και θα υπηρετεί μόνο το καλό του τόπου, χωρίς να διολισθήσει σε πελατειακές λογικές.

 

Ποιες είναι οι βασικές αρχές της παράταξής σας;

Το Νευροκόπι έχει περιέλθει σε τέλμα. Πολλά και σοβαρά προβλήματα λιμνάζουν. Η απερχόμενη Δημοτική Αρχή διοίκησε μόνο στο πλαίσιο της διαχείρισης της καθημερινότητας, πολλές φορές προς όφελος ημετέρων, με μικροεξυπηρετήσεις και ρουσφετάκια. Στο νοσηρό αυτό κλίμα της παρακμής εμείς προτάσσουμε τον στόχο, να δημιουργήσουμε όλες εκείνες τις απαραίτητες προϋποθέσεις, για να κρατήσουμε τον κόσμο μας και επιπλέον να προσελκύσουμε τους απόδημους συμπατριώτες μας να επιστρέψουν στα χωριά τους.

Επιλέξαμε να βγούμε μπροστά. Το Νευροκόπι χρειάζεται σχέδιο, όρεξη, συνεργατική λογική, και πάνω από όλα όραμα για το μέλλον. Ένα μέλλον που αφορά όλους και θα δημιουργείται συνεχώς για όλους, χωρίς ιδεοληψίες, χωρίς εμμονές, χωρίς αποκλεισμούς.

 

Πώς επιλέξατε τα στελέχη του συνδυασμού σας; Με βάση ποια κριτήρια διαλέξατε τα πρόσωπα που συστρατεύονται μαζί σας σε αυτό τον αγώνα;

Ο συνδυασμός μας «Μαζί για το Νευροκόπι», πλαισιώνεται τόσο από παλαιά και έμπειρα στελέχη, όσο και από νέους υποψηφίους με γνώσεις και με διάθεση για δουλειά. Η εμπειρία των παλαιών στελεχών σε συνδυασμό με τον ενθουσιασμό των νέων, συνθέτουν μια καλή και δημιουργική ομάδα, που μπορεί να εγγυηθεί την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του Δήμου. Προσπάθησα να επιλέξω πρόσωπα, που ξεχωρίζουν για την κοινωνική τους προσφορά, το ήθος, την εντιμότητα, την αγάπη τους για τον τόπο μας, την διαφάνεια τους, την δημιουργικότητά τους, την εργατικότητά τους, το ενδιαφέρον τους για τα κοινά, την τάση τους προς την πρόοδο και την έφεσή τους στην καινοτομία.

 

Ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου είναι ένας ορεινός Δήμος, μακριά από το κύριο αστικό κέντρο του Νομού. Πιστεύετε πως υπάρχει προοπτική για τον τόπο; Μπορεί ένας μικρός ουσιαστικά Δήμος να επιτελέσει σημαντικό έργο ή οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν από πλευράς του είναι μόνο σε διαχειριστικό επίπεδο;

Ο τόπος μας μπορεί να έχει πολλά προβλήματα, έχει όμως και πολλές δυνατότητες. Εφόσον τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, αξιοποιηθούν με τους πλέον σύγχρονους τρόπους, μπορούν να αποτελέσουν την βάση για την απογείωση της τοπικής μας οικονομίας. Ο πρωτογενής τομέας έχει πολλά περιθώρια ανάπτυξης. Το μέλλον της πρωτογενούς οικονομίας βρίσκεται στην καθετοποίηση, στις κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις και στις καινοτομίες. Δεσμευόμαστε, ότι θα σταθούμε δίπλα στον γεωργό, στον κτηνοτρόφο και στον υλοτόμο, και επιπλέον ότι θα υποστηρίξουμε κάθε καινοτόμο και εκσυγχρονιστική προσπάθεια. Το Νευροκόπι παράγει ποιοτικά και ασυναγώνιστα προϊόντα, τα οποία μπορούν να κυριαρχήσουν στις αγορές.

Αν δεν πάρουμε έγκαιρα τα απαιτούμενα μέτρα, ο κάμπος και τα βοσκοτόπια, θα γίνουν υπόθεση λίγων μεγαλοκτημόνων. Οι αποστάσεις στην εποχή μας δεν είναι απαγορευτικές της ανάπτυξης, σαφώς όμως απαιτείται τουλάχιστον βελτίωση αν όχι επαναχάραξη του οδικού άξονα Νευροκοπίου – Νέας Εγνατίας. Ένα βασικό οικονομικό μειονέκτημα του Δήμου Νευροκοπίου, ανεξάρτητα από την απόσταση του από το αστικό κέντρο του Νομού, προκύπτει από την άμεση γειτνίαση του με την Βουλγαρία, στην οποία όλοι οι φορολογικοί συντελεστές είναι χαμηλότεροι. Το ζήτημα αυτό πρέπει να προβληθεί με επίταση από την νέα Δημοτική Αρχή, αφού και το Νευροκόπι πλήττεται πολλαπλά, αλλά και η χώρα έχει σημαντικές εισπρακτικές φορολογικές απώλειες. Η μείωση των φορολογικών συντελεστών θα συμβάλει στην διαμόρφωση ελκυστικού επενδυτικού κλίματος στο οποίο εδράζονται οι επενδυτικές προθέσεις σε μια περιοχή με ιδιαίτερο γεωφυσικό περιβάλλον.

 

Είστε μέλος της νυν Δημοτικής Αρχής, η οποία ολοκληρώνει το κύκλο της. Επιτελέστηκε έργο στο Κ. Νευροκόπι αυτή την περίοδο; Μήπως θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα;

Δυστυχώς οφείλω να εκφράσω δημόσια την άποψή μου, στην οποία συγκλίνει και η άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των συνδημοτών μου, ότι η απερχόμενη Δημοτική Αρχή, δεν παρήγαγε ιδιαίτερα σημαντικό έργο και περιορίστηκε στην απλή διαχείριση της καθημερινότητας. Είναι προφανές πως μπορούσαν να γίνουν πολλά περισσότερα, δεδομένου μάλιστα των εισροών κεφαλαίων στο Δήμο από τα μάρμαρα, τα οποία κεφάλαια παρέμειναν αναξιοποίητα.

 

Το πρόγραμμά σας για το Δήμο Κ. Νευροκοπίου ποιο είναι; Ποιες είναι οι κινήσεις που σχεδιάζετε για την επόμενη αυτοδιοικητική περίοδο, εφόσον λάβετε τη σχετική εντολή από τους συνδημότες σας;

Το πρόγραμμα μας για τον Δήμο Κ. Νευροκοπίου, αποβλέπει πρώτα από όλα στην αναπτυξιακή δυναμική της περιοχής, σε βαθμό μάλιστα που τα αποτελέσματα, να γίνουν άμεσα αισθητά από τον πολίτη, τόσο σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του, όσο και σε ό,τι αφορά την καθημερινότητά του. Το πρόγραμμά μας είναι πολυεπίπεδο και πολυσχιδές και θα αναφέρω ενδεικτικά τα ορισμένα βασικά σημεία του:

-Δημιουργία κατάλληλου επενδυτικού κλίματος και προσέγγιση επενδυτών. Αξιοποίηση όλων των φυσικών πόρων προς την κατεύθυνση αυτή.

-Συνδρομή σε κάθε πρωτοβουλία ιδιωτών ή ομάδων παραγωγής, διάθεσης και επεξεργασίας της πατάτας, καθώς επίσης και κάθε προσπάθειας για την μεταποίηση του μαρμάρου και της ξυλείας.

-Η αύξηση του ζωικού κεφαλαίου αποτελεί επίσης στοίχημα για εμάς, αφού η χλωρίδα του τόπου, προσφέρεται, και για την συμβατική, αλλά και για βιολογική κτηνοτροφία. Εφόσον η αύξηση του ζωικού κεφαλαίου το δικαιολογεί ο Δήμος θα προχωρήσει στην κατασκευή δημοτικού σφαγείου.

-Κατασκευή υδατοφράγματος στο Καρβουνόρεμα, για την αντιμετώπιση των πλημμυρών, για την απελευθέρωση εκτάσεων προς καλλιέργεια, για την κάλυψη αναγκών άρδευσης και ύδρευσης της περιοχής, και με περαιτέρω προοπτική την δημιουργία υδροηλεκτρικού σταθμού ο οποίος θα ελαφρύνει τα δημοτικά τέλη των νοικοκυριών.

-Συνεχής αναζήτηση και αξιοποίηση όλων των εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την καταπολέμηση της ανεργίας. Στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας και μέριμνα για την απασχόληση νέων ανθρώπων που αποτελούν το μέλλον του τόπου.

-Ανάπτυξη φωτοβολταϊκού πάρκου και διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης της γεωθερμίας. Επίσης εξέταση σύνδεσης με τον αγωγό φυσικού αερίου, ή μεταφοράς του φυσικού αερίου, για τις ανάγκες θέρμανσης των κατοίκων.

-Συντήρηση των δεξαμενών του ΤΟΕΒ και επιπλέον συντήρηση των υπαρχόντων και κατασκευή νέων ομβροδεξαμενών για τις ανάγκες της κτηνοτροφίας. Παροχή νερού δικτύου σε όλες τις εγκαταστάσεις των κτηνοτροφικών επιχειρήσεων.

-Υποσχόμαστε επίσης διότι ξέρουμε τον τρόπο, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι επί 6 και πλέον χρόνια έμεινε στα αζήτητα, την λειτουργία του ψηφιοποιημένου οχυρού ΛΙΣΣΕ, το οποίο μπορεί να αποτελέσει έναν εξαιρετικά ιδανικό τουριστικό προορισμό.

-Η φύση μας προικοδότησε απλόχερα με το μάρμαρο, το οποίο αποφέρει στον Δήμο σημαντικά έσοδα, δυστυχώς όμως τα έσοδα αυτά, ποτέ δεν επενδύθηκαν σε σοβαρά αναπτυξιακά έργα.

-Οφείλουμε, να ελέγχουμε συνεχώς τις διαδικασίες εξόρυξης, τις περιβαλλοντικές συνέπειες, την αποκατάσταση των λατομείων, αλλά και να επενδύουμε τα έσοδα σε μακρόπνοα και ανταποδοτικά έργα για την πρόοδο όλης της περιοχής.

-Ονειρευόμαστε και θεωρούμε ότι θα πρέπει να αποτελέσει επίσης προτεραιότητα μας, η κατασκευή και η λειτουργία Δημοτικού κολυμβητηρίου, και με πισίνα θερμαινόμενου νερού, για τα νέα παιδιά, αλλά και για τους κατοίκους κάθε ηλικίας, εξαιτίας και των παθήσεων που προκαλούνται από τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής.

-Στα όρια του Δήμου μας, υπάρχει επίσης το μεγαλύτερο Χιονοδρομικό Κέντρο της χώρας. Όλες οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές απέτυχαν να το αξιοποιήσουν επαρκώς με συνέπεια να υπολειτουργεί. Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια σε συνεργασία με την περιφέρεια να το αναβαθμίσουμε.

-Συντήρηση και επέκταση όπου απαιτείται, της αγροτικής, της κτηνοτροφικής και της δασικής οδοποιίας.

-Ριζική αναβάθμιση των δικτύων ύδρευσης, των αποχετεύσεων και της παροχέτευσης των όμβριων υδάτων.

-Δημιουργία κατάλληλου χώρου για την διοργάνωση πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

-Ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας της περιοχής και των πολιτισμικών καταβολών των κατοίκων. Δημιουργία πολιτιστικού πολυχώρου στο άδειο κτίριο του ειρηνοδικείου.

-Άσκηση πίεσης προς την κεντρική κυβέρνηση για την τροποποίηση της μοριοδότησης στις προσλήψεις ή τις συμβάσεις απασχόλησης του Δήμου, υπέρ της εντοπιότητας των πολιτών του Δήμου.

-Εισαγωγή τεχνολογίας δικτύου, ψηφιοποίησης των διαδικασιών και διαλειτουργικότητας των υπηρεσιών του Δήμου.

– Όλες οι διαδικασίες διαχείρισης του Δήμου, θα γίνονται με διαφανή τρόπο και ελεύθερη διάθεση πράξεων και διαδικασιών της διοίκησης στο ευρύ κοινό, με σκοπό την διασφάλιση της νομιμότητας.

-Ο Δήμος ανήκει σε όλους του δημότες και όλοι οι δημότες θα απολαμβάνουν ισότιμη μεταχείριση από τις υπηρεσίες του Δήμου.

 

Με βάση ποια κριτήρια πιστεύετε πως θα ψηφίσουν οι δημότες του Δήμου Κ. Νευροκοπίου; Γιατί κάποιος να επιλέξει το συνδυασμό, τον οποίο ηγείστε; Τι θα λέγατε σε έναν συνδημότη σας για να τον πείσετε;

Θα προσπαθήσω για τα ιδανικά και τις αξίες που πρεσβεύει ο τόπος μας, με πρωταρχικό στόχο να φέρουμε την ανάπτυξη που του αξίζει. Θέλω να πιστεύω ότι οι δημότες θα ψηφίσουν με κριτήρια εντοπιότητας, αξιοκρατίας και ικανότητας. Το συναίσθημα και το συμφέρον δεν είναι σωστά κριτήρια επιλογής, διότι δεν προστατεύουν τις τοπικές κοινωνίες από τους φαύλους και τους λιγότερο ικανούς. Ο συνδυασμός μας δεν είναι χειραγωγούμενος, δεν είμαστε κομματικά υποχείρια, δεν καιροσκοπούμε και δεν εξαγοράζουμε συνειδήσεις. Καταγγείλαμε δημόσια την αδράνεια της τρέχουσας Δημοτικής Αρχής και πήραμε την απόφαση να συμμετέχουμε στις τοπικές εκλογές της 26 Μαΐου. Η απόφαση αυτή, στηρίχθηκε στην πίστη, ότι αν θέλουμε όλοι μαζί μπορούμε να βελτιώσουμε την ζωή μας και να ξαναδώσουμε πνοή στον τόπο μας.

 

Κλείνοντας τη συνέντευξη, ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους δημότες του Δήμου Κ. Νευροκοπίου;

Με το χέρι στην καρδιά θα ήθελα να πω στις δημότισσες και τους δημότες του Νευροκοπίου, πως στο χέρι τους είναι να επιλέξουν αυτούς που θεωρούν αποτελεσματικότερους. Εάν κάποια από τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνω απέναντι τους, δεν δρομολογηθεί έγκαιρα, θα παραιτηθώ από τα καθήκοντά μου. Για μένα και για όλους τους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους της παράταξης μας, η μεγαλύτερη ηθική δέσμευση και ο κύριος λόγος της ενασχόλησής μας με τα κοινά, είναι η εκπλήρωση του χρέους, απέναντι στα παιδιά μας που αποτελούν την εγγύηση του μέλλοντος μας, και απέναντι στην ιστορική παρακαταθήκη των γονέων μας που αποτελούν την ιστορία μας.

Σας ευχαριστώ θερμά κύριε Λάτσα.