Ένα από τα θέματα που τέθηκαν στην προ ημερήσιας διάταξη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022, αφορούσε τη Λαϊκή Αγορά, τη λειτουργία της και το ενδεχόμενο μετεγκατάστασής της, με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Μιχάλη Τάσσου να δίνει τις σχετικές απαντήσεις.

Όπως ανέφερε ο κ. Τάσσου, «με τη λειτουργία της παράλληλης αγοράς τα δύο περασμένα χρόνια, η οποία υφίσταται νομίμως ακόμα, λόγω των μέτρων αποτροπής διάδοσης του κορωνοϊού, άνοιξε μια ευρύτατη συζήτηση για το ζήτημα της Λαϊκής Αγοράς και για το κατά πόσο ήταν ορθό το γεγονός ότι βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, κατά πόσο είναι δόκιμο να συζητήσουμε τη μεταφορά της σε ένα καινούργιο χώρο και κακά ψέματα άνοιξε και μεταξύ πολιτικών κύκλων, δηλαδή του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και μέσα σε ολόκληρη την κοινωνία αυτό το ζήτημα. Αυτό ήρθε να επικαιροποιηθεί με τον 4849/2021, τον νόμο για τις λαϊκές αγορές, μέσα στον οποίο έρχεται και τίθεται ως υποχρέωση των Δήμων μέσα στο πρώτο τρίμηνο από την εφαρμογή του να κατατεθεί ο κανονισμός λειτουργίας της Λαϊκής Αγοράς του κάθε Δήμου, το τοπογραφικό διάγραμμα. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ανοίξουμε αυτή την κουβέντα της χωροθέτησης της Λαϊκής Αγοράς. Υποχρεωτικά από τον νόμο, αλλά ήταν και μια συζήτηση που είχε ανοιχτεί εν τοις πράγμασι το προηγούμενο διάστημα. Πήραμε την πρωτοβουλία και δηλώνω χαρούμενος γιατί αγκαλιάστηκε από τον κόσμο, να κάνουμε μια διαδικτυακή διαβούλευση μέσω των social media, ώστε να πατήσουμε σε ποιοτικά στοιχεία, σε ερωτήματα που θα έβγαζαν και απαντήσεις πάνω σε ποιοτικά κριτήρια για τη Λαϊκή Αγορά. Η διαβούλευση αυτή τελείωσε την Κυριακή 6 Μαρτίου. Γνωρίζω μόνο ότι συμμετείχαν 1.207 άνθρωποι, που είναι ένα αρκετά μεγάλο δείγμα για ένα Δήμο. Να σκεφτείτε ότι οι πανελλαδικές δημοσκοπήσεις έχουν δείγμα γύρω στα 1.000 άτομα συνολικά. Οπότε είναι ένα δείγμα από το οποίο μπορούμε να εξαγάγουμε ασφαλή συμπεράσματα και ένα εργαλείο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στη δημόσια συζήτηση που θα ανοίξει και αυτή το αμέσως επόμενο διάστημα».

Ο κ. Τάσσου σημείωσε πως με τους 310 εκθέτες που υπάρχουν στη Λαϊκή Αγορά του Δήμου και με πάγκους 4-5 μ., οι οποίοι θα έχουν κενό 1-1,5 μ. ανάμεσά τους, εφόσον υιοθετηθεί η χωροθέτηση σε ευθεία γραμμή, τότε θα χρειαστούν 1.800 μέτρα στη σειρά. Για το λόγο αυτό, εξήγησε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, εξετάζονται όλες οι εναλλακτικές, μία εκ των οποίων είναι και η αξιοποίηση της οδού Διοικητηρίου, εφόσον υπάρχει θέμα μεταφοράς της Λαϊκής Αγοράς στην περιοχή της Ανάπλασης. Βέβαια, όπως είπε ο κ. Τάσσου, τίθεται το ερώτημα αν θα εμποδίζεται η εκπαιδευτική διαδικασία στα παρακείμενα σχολικά κτήρια και για το λόγο αυτό υπήρξαν συναντήσεις με τους Διευθυντές των σχολείων και έγγραφες απαντήσεις από την πλευρά τους.

Ο «δημόσιος διάλογος πρέπει να ανοίξει το επόμενο διάστημα» υπογράμμισε ο κ. Τάσσου, προσθέτοντας ότι αυτό θα συμβεί «υποχρεωτικά πολύ πριν τις εκλογές, γιατί εντός τριμήνου θα πρέπει να χωροθετήσουμε τη λαϊκή, οπότε θα πρέπει να πάρουμε μια απόφαση». Είτε, λοιπόν η χωροθέτηση αφορά την οδό 19ης Μαΐου είτε άλλη περιοχή, τα αρμόδια όργανα του Δήμου (Δημοτική Κοινότητα, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, Δημοτικό Συμβούλιο) θα πρέπει να λάβουν αποφάσεις, κατέληξε ο κ. Τάσσου.