ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ – ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΡΑΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΕΝΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΡΑΜΑ»

 

  •  «Στη Δράμα αυτή τη στιγμή υλοποιείται μια ολοκληρωμένη ατζέντα έργων και δράσεων που θα αλλάξει την πόλη μας»
  • «Προχωρήσαμε στην αναβάθμιση του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και των δράσεων σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία»
  • «Ανασυγκροτήσαμε τη λειτουργία του Δημοτικού Ωδείου και εξυγιάναμε τα οικονομικά του»

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Εργασία… συν» παραχώρησε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και εκ νέου υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Δράμας με την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα» κ. Δημήτρης Καραμπατζάκης. Στη συνέντευξή του, ο κ. Καραμπατζάκης αναφέρεται στις παρεμβάσεις που έγιναν στην τρέχουσα θητεία στους τομείς ευθύνης του, καθώς και σε όσα προγραμματίζονται για την επόμενη περίοδο.

 

Κύριε Καραμπατζάκη, είστε εκ νέου υποψήφιος με την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα». Ικανοποιημένος από την ενασχόληση με την Αυτοδιοίκηση με βάση την παρουσία σας στο Δημοτικό Συμβούλιο στην τρέχουσα θητεία;

Είναι αλήθεια ότι με τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο είχαμε μια αγαστή συνεργασία με θετικά αποτελέσματα για τη Δράμα και συνεχίζω με την παράταξη «Ενώνουμε τη Δράμα» την υλοποίηση του έργου που έχουμε οραματιστεί για την πόλη μας. Εγώ προσωπικά είμαι ικανοποιημένος από την ενασχόλησή μου με το Δημοτικό Συμβούλιο και την διοίκηση του δήμου Δράμας γιατί ήταν μια μοναδική εμπειρία, απέκτησα γνώσεις για την πόλη μου και φυσικά εργάστηκα για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων.

 

Ήσασταν, στην αρχή της θητείας, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και πρόσφατα επιστρέψατε σε αυτή τη θέση. Ποιος είναι ο απολογισμός και τι προγραμματίζεται να υλοποιηθεί σε αυτό τον τομέα;

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός είναι ένα από τα παραδείγματα αναφοράς της δουλειάς που έχει γίνει τα τελευταία πέντε χρόνια στον Δήμο Δράμας, αλλά όχι και το μοναδικό. Είναι γεγονός ότι προχωρήσαμε στην αναβάθμιση του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και των δράσεων σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Παράλληλα αναπτύξαμε στρατηγικές συνεργασίες με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στον τομέα της νεανικής καινοτομίας καθιερώσαμε το πρόγραμμα «Drama Pitching Lab», το οποίο καινοτομεί και προσφέρει τη δυνατότητα σε νέους δημιουργούς να αναπτύξουν νέες ιδέες για ταινίες και να λάβουν χρηματοδότηση για την παραγωγή τους.

Ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού της πόλης είναι και το Δημοτικό Ωδείο που ανασυγκροτήσαμε τη λειτουργία του, εξυγιάναμε τα οικονομικά του, τριπλασιάσαμε τις εισπράξεις διδάκτρων και εφαρμόσαμε νέα πολιτική σχετικά με το ύψος των διδάκτρων, με γνώμονα τη δικαιότερη αντιμετώπιση των οικονομικά ασθενέστερων συμπολιτών μας. Από την αρχή της θητείας μας προχωρήσαμε στην αλλαγή του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Ωδείου, βελτιώθηκε σημαντικά το πρόγραμμα σπουδών και συγκροτήθηκε η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων. Τέλος, δίνοντας έμφαση στις νέες τεχνολογίες αναβαθμίσαμε τις υποδομές Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στο Δημοτικό Ωδείο και φιλοξενούμε πλέον προβολές σε απευθείας σύνδεση με το Εθνικό Θέατρο και σύντομα και με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Η ανασυγκρότηση του Πολιτιστικού Οργανισμού και οι στρατηγικές συνεργασίες μάς επιτρέπουν να προχωρήσουμε δυναμικά σε μια νέα εποχή για το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας με ένα συγκροτημένο Αναπτυξιακό Πλάνο για την τριετία 2019-2021, που θα χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης με το ποσό του 1.000.000 €. Έχουμε συστήσει με το ΕΑΠ ομάδα εργασίας για την ίδρυση Ακαδημίας Κινηματογράφου και Κέντρου Κινηματογραφικών Ερευνών στη Δράμα. Ωριμάζουμε τις μελέτες για την αξιοποίηση της Καπναποθήκης στην οδό Περδίκκα, ενώ παράλληλα στο κτιριολογικό της πρόγραμμα αξιολογείται η χρήση Θεατρικής Σκηνής. Σχεδιάζουμε την εσωτερική ανακαίνιση του Κινηματογράφου Ολύμπια. Συντάξαμε και παραδώσαμε στο Υπουργείο Πολιτισμού 12ετή απολογιστική μελέτη για το Φεστιβάλ Δράμας και εργαζόμαστε συστηματικά για την ανανέωση της προγραμματικής σύμβασης. Μετά από πρόταση που δεχθήκαμε από ενεργούς πολίτες σχεδιάζουμε από φέτος την υλοποίηση της «Γιορτής των Κόμικς». Τέλος, σχεδιάζουμε την αναβάθμιση του προγράμματος σπουδών του Δημοτικού Ωδείου, την προσφορά μαθημάτων σε σπάνια μουσικά όργανα συμφωνικής ορχήστρας και τη διοργάνωση υψηλού επιπέδου μουσικών συναντήσεων και σεμιναρίων.

 

Παράλληλα είστε αρμόδιος, ως Εντεταλμένος Σύμβουλος σήμερα και ως Αντιδήμαρχος παλαιότερα, για τα ζητήματα του Τουρισμού. Τι παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες υλοποιήθηκαν και προγραμματίζονται να γίνουν σε αυτό τον τομέα;

Όπως έχω αναφέρει σε δημόσιες τοποθετήσεις μου η ανάπτυξη του τουριστικού προορισμού ΔΡΑΜΑ απαιτεί επενδύσεις σε χρήμα, χρόνο και γνώση. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει κάποια βήματα αλλά χρειάζεται μια πιο συστηματική προσπάθεια για να αρχίσει να αποδίδει το εγχείρημα. Στο κομμάτι που με αναλογεί και είναι στην αρμοδιότητα του κεντρικού Δήμου Δράμας ήταν σημαντικό ότι η λειτουργία της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής έγινε σε συνεργατικό κλίμα και με μοναδικό σκοπό την ανάπτυξη του τόπου. Σημαντική και ουσιαστική ήταν και η συμβολή στη «Δραμοινογνωσία» και στόχευση για την καθιέρωσή της σε μια από τις σημαντικές εκδηλώσεις της Δράμας και της χώρας.

Από την πρώτη χρονιά είχαμε επιτυχημένη παρέμβαση στον Περιφερειάρχη για την ένταξη του Δήμου Δράμας στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Πολιτιστικής Διαδρομής της Εγνατίας Οδού. Προχωρήσαμε σε σωστικές επεμβάσεις με χορηγία Δραμινού ιδιώτη και ένταξη στην ΟΧΕ Εγνατία της αποκατάστασης του Ιστορικού Τεμένους «Αράπ Τζαμί» στην πλατεία Δικαστηρίων, ύψους 1.496.000 €.

Είναι σε εξέλιξη η υλοποίηση του έργου «Ανάπτυξη Ψηφιακού Συστήματος Πολιτισμικής Ταυτότητας» στο ΒΑΑ Δράμας, ύψους 395.000 €, που θα αναπτυχθούν συστήματα ψηφιακής τεχνολογίας 3D Projection Mapping και AR που θα δώσει εικονική ζωή σε εμβληματικά κτίρια της Δράμας. Έχει ενταχθεί η υλοποίηση του έργου «Αναβάθμιση της Πολιτιστικής Εμπειρίας στον Αστικό ιστό της Δράμας» στο ΒΑΑ Δράμας από την Αναπτυξιακή Δράμας, ύψους 200.000 €. Έχουμε υποβάλλει στο νέο CLLD/LEADER Δράμας την πρόταση «Κέντρο Ερμηνείας Οίνου και Αποσταγμάτων Δράμας», που θα υλοποιηθεί με νέες τεχνολογίες στην Χωριστή στο νέο κτίριο του Πολιτιστικού Συλλόγου, ύψους 250.000 €, και προετοιμάζουμε πρόταση για πιλοτικό έργο σύμπραξης των Δήμων της Π.Ε. Δράμας και φορέων για την ανάπτυξη κοινής στρατηγικής για τον τουριστικό προορισμό ΔΡΑΜΑ. Τέλος, προχωρήσαμε σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης για τη μετατροπή του κτιρίου «Μελίνα» στην Αγία Βαρβάρα σε κέντρο ενημέρωσης με ψηφιακές τεχνολογίες και υλοποιεί το έργο: «Δημιουργία μέσων ερμηνείας περιβάλλοντος για την ανάδειξη και προβολή του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης», ύψους 401.187 €.

 

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει στη Δράμα; Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της επόμενης Δημοτικής Αρχής;

Στη Δράμα αυτή τη στιγμή υλοποιείται μια ολοκληρωμένη ατζέντα έργων και δράσεων που θα αλλάξει την πόλη μας. Η δική μας πολιτική στοχεύει στη δημιουργία μια Ανθεκτικής και Έξυπνης πόλης. Όλος μας ο στρατηγικός σχεδιασμός και τα έργα είναι σε αυτή την κατεύθυνση ώστε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο τόπο για να ζούμε.

 

Ερ.: Κλείνοντας τη συνέντευξη, θα ήθελα να μας πείτε για ποιους λόγους ένας δημότης του Δήμου Δράμας να επιλέξει εσάς για να τον εκπροσωπήσετε εσείς στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο;

Είναι αλήθεια ότι με την ψήφο των Δραμινών βρέθηκα στην διοίκηση του Δήμου Δράμας. Με την ενασχόληση μου στα κοινά προσπάθησα να τιμήσω την ψήφο τους. Άσκησα διοίκηση όλα αυτά τα χρόνια και θεωρώ ότι παρέμεινα ο ίδιος άνθρωπος που εμπιστεύτηκαν το 2014. Ας κρίνουν λοιπόν την προσωπικότητα μου, το έργο μου, τη συνολική μου παρουσία και ας αποφασίσουν την ανανέωση της συμμετοχής μου στο Δημοτικό Συμβούλιο.