Η 10η ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΕΝΑ ΠΛΟΥΣΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ 11 ΕΩΣ ΤΙΣ 18 ΜΑΪΟΥ ΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΤΟΠΙΚΑ ΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΞΑΚΟΥΣΤΑ ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
- Χρ. Τοψίδης, Περιφερειάρχης Α.Μ.Θ.: «Ένας μοναδικός θεσμός που αναδεικνύει την πλούσια οινοπαραγωγική παράδοση και αναδεικνύει τη Δράμα ως τόπο προορισμού, έναν τόπο με αξία»
- Μ. Μουρβετίδης, Αντιπεριφερειάρχης Δράμας: «Η Δραμοινογνωσία είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο για να αναδείξουμε τον τόπο μας ως ελκυστικό τουριστικό προορισμό οίνου και γεύσης»
- Σπ. Μάμαλης, Πρόεδρος του Τμήματος Αμπελουργίας και Οινολογίας Δράμας του ΔΠΘ: «Η Δραμοινογνωσία συνεισφέρει τα μέγιστα στην ανάδειξη της οινοπαραγωγικής δυναμικότητας της περιοχής μας»
Όπως κάθε χρόνο από το 2014, έτσι και φέτος, η Δραμοινογνωσία, το μεγάλο οινικό φεστιβάλ της Δράμας έρχεται για να προσφέρει συγκινήσεις, έχοντας στο επίκεντρο το κρασί και προσφέροντας ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων, το οποίο απευθύνεται όχι μόνο στους πολίτες της Δράμας, αλλά και στους επισκέπτες από άλλες περιοχές της χώρας και το εξωτερικό. Η φετινή 10η Δραμοινογνωσία θα πραγματοποιηθεί από την Κυριακή 11 έως την Κυριακή 18 Μαΐου και για ακόμη μια φορά, τα εστιατόρια, τα καφέ και τα μπαρ, τα στέκια και οι δρόμοι της πόλης θα φιλοξενήσουν πλήθος εκδηλώσεων. Φυσικά, το ενδιαφέρον στρέφεται και προς τα φημισμένα οινοποιεία της Δράμας, τα οποία θα ανοίξουν τις πύλες τους και θα υποδεχτούν επισκέπτες για να μυηθούν στα αρώματα και στις γεύσεις των ξακουστών κρασιών της Δράμας.
Η φετινή διοργάνωση αναμένεται να προσφέρει πλήθος συναισθημάτων και οι επισκέπτες της θα έχουν την ευκαιρία να διασκεδάσουν, να επισκεφτούν οινοποιεία της περιοχής, να ενημερωθούν, να γνωρίσουν τις ομορφιές του τόπου, αλλά ακόμη και να… αθληθούν.
Σχετική συνέντευξη τύπου παρουσίασης της φετινής διοργάνωσης παραχώρησαν, την Τρίτη 6 Μαΐου 2025, στο Διοικητήριο, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μιχάλης Μουρβετίδης, ο Πρόεδρος του Τμήματος Αμπελουργίας και Οινολογίας Δράμας του ΔΠΘ κ. Σπύρος Μάμαλης, ο εκπρόσωπος των οινοποιείων της Δράμας κ. Παύλος Εφραιμίδης, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Π.Ε. Δράμας κ. Λίζα Θεοδωρίδου, ενώ ακόμη ήταν παρόντες οι θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες κ. Αλέξανδρος Παναγιωτίδης και κ. Αργύρης Πατακάκης.
«Η Δραμοινογνωσία είναι ένας θεσμός που ενώνει την τοπική κοινωνία»
Στις δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης κ. Τοψίδης επεσήμανε: «Ένας μοναδικός θεσμός που αναδεικνύει την πλούσια οινοπαραγωγική παράδοση και αναδεικνύει τη Δράμα ως τόπο προορισμού, έναν τόπο με αξία.
Αυτό είναι η Δραμοινογνωσία η οποία φέτος συμπληρώνει 11 χρόνια. Απόδειξη ότι ο θεσμός αντέχει και δυναμώνει χρόνο με τον χρόνο. Αποτελεί όχι μόνο μια γιορτή του οίνου, της γεύσης και του πολιτισμού, αλλά και μια σημαντική αφορμή, μια συνεργασία και συμπόρευση όλων των παραγωγικών δημιουργικών δυνάμεων με έναν κοινό στόχο: την ανάπτυξη.
Το γεγονός ότι συμμετέχει το σύνολο των οινοποιείων, οι 4 Δήμοι, Δήμος Δράμας, Δήμος Κ. Νευροκοπίου, Δήμος Παρανεστίου και Δήμος Προσοτσάνης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Δράμας, το Επιμελητήριο Δράμας, ο Εμπορικός Σύλλογος Δράμας, η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Δράμας, πλήθος πολιτιστικών συλλόγων και καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, δείχνει ότι η Δραμοινογνωσία είναι ένας θεσμός που ενώνει την τοπική κοινωνία.
Έχουμε δεσμευτεί ως διοίκηση, να σχεδιάζουμε και να εφαρμόζουμε πολιτικές, που αναγνωρίζουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και βασίζονται στα τοπικά πλεονεκτήματα. Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε θεματικούς πόλους ή σημεία αναφοράς σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, με ισχυρή ταυτότητα, ώστε να επιτύχουμε την ουσιαστική αποκέντρωση της ανάπτυξης. Αυτό κάνουμε και στη Δράμα. Μια περιοχή που διαθέτει μοναδικά κρασιά, καρποφόρους αμπελώνες και εξαιρετικούς οινοποιούς, παραγωγούς και επιχειρηματίες. Η Δράμα είναι ένας τόπος με αξία, ένας προορισμός που αξίζει να γνωρίσουν και να απολαύσουν επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Η Δραμοινογνωσία αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία, να αναδείξουμε την παράδοση και την επιχειρηματικότητα της περιοχής στον τομέα του οίνου, να προβάλουμε της εξαιρετικής ποιότητας κρασιά μαζί με άλλα τοπικά παραγόμενα προϊόντα και να αναδείξουμε τους παραγωγούς και επιχειρηματίες.
Η διοίκησή μας δεν περιορίζεται μόνο στη στήριξη της Δραμοινογνωσίας. Η προβολή των κρασιών από τη Δράμα σε εκθέσεις στις οποίες συμμετέχει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αποτελεί μια στοχευμένη στρατηγική για την ανάδειξη της τοπικής οινοποιίας και την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας. Μάλιστα, πρόσφατα η Περιφέρεια συμμετείχε στην Έκθεση Τουρισμού στην Κύπρο, μια πολύ καλή ευκαιρία των πιο πολύ γνωστών κρασιών της περιοχής της Δράμας. Μια κίνηση προετοιμασίας για την εκδήλωση της Δραμοινογνωσίας. Αυτές οι ενέργειες συμβάλλουν στην αύξηση της αναγνωρισιμότητας των κρασιών από τη Δράμα, ενισχύουν τον τοπικό οινοποιητικό τομέα και προωθούν την εξωστρέφεια της περιοχής τόσο στον τομέα της επιχειρηματικότητας όσο και τουριστικά και πολιτιστικά.
Σας καλώ όλους από τις 11 ως τις 18 Μαΐου 2025 στη γη του Διόνυσου, να γευτείτε τα εκλεκτά κρασιά, να επισκεφτείτε τα ξακουστά οινοποιεία της Δράμας, να γνωρίσετε από κοντά τη διαδικασία της οινοπαραγωγής, να γίνετε κομμάτι της γιορτής με διάφορα δρώμενα, γεύσεις οίνου και όχι μόνο».
«Φιλοδοξούμε φέτος να ανεβάσουμε τον πήχη ακόμα ψηλότερα»
Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μουρβετίδης, μιλώντας στα Μ.Μ.Ε., σημείωσε: «Όταν η Περιφέρεια ξεκίνησε την πρώτη Δραμοινογνωσία το 2014, λίγοι ήταν αυτοί που θα μπορούσαν να φανταστούν ότι θα γινόταν θεσμός. Είμαστε λοιπόν σήμερα εδώ, αποδεικνύοντας ότι η διοίκηση έχει συνέχεια, συνέπεια και όραμα».
Ακόμη, ο κ. Μουρβετίδης ανέφερε: «Πέρυσι διοργανώσαμε ως νέα Περιφερειακή Αρχή την πρώτη μας Δραμοινογνωσία. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ επιτυχημένο, αποσπάσαμε θετικά σχόλια από τους οινοποιούς και από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Κυρίως κερδίσαμε τις εντυπώσεις του κοινού που μας επισκέφτηκε, που αυτός ήταν και ο βασικός μας στόχος. Φιλοδοξούμε φέτος να ανεβάσουμε τον πήχη ακόμα ψηλότερα. Για τη διοίκησή μας, η Δραμοινογνωσία είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο για να αναδείξουμε τον τόπο μας ως ελκυστικό τουριστικό προορισμό οίνου και γεύσης. Δεν είναι τυχαίο ότι το σύνθημα της Δραμοινογνωσία είναι γεύση οίνου – επίγευση πολιτισμού».
«Στόχος η ανάδειξη της ταυτότητας της Δράμας ως αμπελοοινικής περιοχής»
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Αμπελουργίας και Οινολογίας Δράμας του ΔΠΘ κ. Μάμαλης επεσήμανε για τη Δραμοινογνωσία ότι «έχει ως στόχο την ανάδειξη της ταυτότητας της Δράμας ως αμπελοοινικής περιοχής. Μιας περιοχής που έχει μακρά παράδοση στο κρασί, αλλά έχει και σύγχρονη παράδοση με οινοποιεία τα οποία έχουν επενδύσει στον τομέα του οίνου με εξαγωγές σε όλο τον κόσμο και με ένα δυναμικό, τόσο ανθρώπινο όσο και παραγωγικό, το οποίο έχει ακόμη δυνατότητες αξιοποίησης. Πάνω σε αυτή τη δυνατότητα, νομίζω ότι η Δραμοινογνωσία έχει τον δικό της ρόλο». Όπως είπε, «συνεισφέρει τα μέγιστα στην ανάδειξη της οινοπαραγωγικής δυναμικότητας της περιοχής μας».
Επίσης, ο κ. Μάμαλης είπε ότι «ως ΔΠΘ ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση της οργανωτικής επιτροπής της Δραμοινογνωσίας και θα συμμετέχουμε με πολλαπλούς τρόπους σε αυτή τη διοργάνωση» και στάθηκε στις τρεις μεγάλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν από το ΔΠΘ σε συνεργασία με την Περιφέρεια. Η πρώτη θα γίνει στις 14 Μαΐου και αφορά την ανάδειξη των μικρών οινοποιείων του Νομού Δράμας. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν τα μικρά οινοποιεία και θα γίνει γευστική δοκιμή των κρασιών που παράγουν. Η δεύτερη εκδήλωση θα γίνει στις 15 Μαΐου και αφορά το ασύρτικο. Όπως είπε ο κ. Μάμαλης, «είναι το βασικό στοιχείο του blend ΠΟΠ της Δράμας και αποτελεί ένα πολύ μεγάλο στοίχημα για τον Νομό, καθώς το ασύρτικο είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη ποικιλία, αλλά έχει και έναν πολύ μεγάλο ανταγωνισμό από άλλες περιοχές, όπως είναι π.χ. η Σαντορίνη». Τέλος, η τρίτη εκδήλωση θα γίνει στις 16 Μαΐου και αφορά την παρουσίαση των νέων τμημάτων του ΔΠΘ στη Δράμα. Για τη συγκεκριμένη εκδήλωση ο κ. Μάμαλης είπε: «Το ΔΠΘ σε συνεργασία με την Περιφέρεια θα παρουσιάσει τα δύο νέα τμήματα, τα οποία θα ιδρυθούν και θα ενταχθούν στο μηχανογραφικό, έτσι ώστε να υποδεχτούν τους πρώτους φοιτητές τον Σεπτέμβριο. Είναι το Τμήμα Κλιματικής Αλλαγής και Ανθεκτικότητας και Φυσικού Περιβάλλοντος, το οποίο διαδέχεται το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, και είναι και το Τμήμα Αμπελουργίας και Οινολογίας. Ένα Τμήμα, το οποίο εντάσσεται απόλυτα στο παραγωγικό δυναμικό της Δράμας και αντικαθιστά το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας». Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του ο κ. Μάμαλης υπογράμμισε: «Θα είμαστε αρωγοί σε κάθε δημιουργική προσπάθεια και νομίζω έχουμε ακόμα πάρα πολλά να κάνουμε τα επόμενα χρόνια».
«Να διαφημίσουμε τον Νομό μας, τα κρασιά μας, τη γεύση μας, τον πολιτισμό μας»
Ο κ. Εφραιμίδης εκ μέρους των οινοποιείων, σημείωσε: «Είμαστε χαρούμενοι για τη Δραμοινογνωσία που πάμε στη 10η χρονιά. Πέτρα πέτρα χτίζουμε συνέχεια. Προσπαθούμε να την φτιάξουμε όσο γίνεται καλύτερη σε συνεργασία με την Περιφέρεια και με τον Αντιπεριφερειάρχη.
Θα ήθελα όλοι να δώσουμε ό,τι καλύτερο έχουμε, από τους εθελοντές, από τα μαγαζιά, από τα οινοποιεία, από την Περιφέρεια, έτσι ώστε να διαφημίσουμε τον Νομό μας, τα κρασιά μας, τη γεύση μας, τον πολιτισμό μας».
«Αποτελεί έναν αναπόσπαστο θεσμό της πολιτιστικής παράδοσης της περιοχής μας»
Η Διευθύντρια Ανάπτυξης της Π.Ε. Δράμας κ. Θεοδωρίδου ανέφερε για τη Δραμοινογνωσία: «Αποτελεί έναν αναπόσπαστο θεσμό της πολιτιστικής παράδοσης της περιοχής μας, αλλά είναι ταυτόχρονα και μια γιορτή. Μια γιορτή, η οποία έχει αιχμή του δόρατος το κρασί, αλλά ταυτόχρονα και την αμπελουργική και οινοποιητική κληρονομιά μας, όπως και την οινική παράδοση, η οποία, εκπροσωπώντας την αυθεντικότητα της γης μας, παράγει πολύ εξαιρετικά κρασιά τα οποία τυχαίνουν και διεθνών διακρίσεων. Αλλά ταυτόχρονα είναι και μια γιορτή για την πόλη μας, η οποία ενισχύει το αίσθημα της κοινότητας και προβάλλει την τοπική μας κουλτούρα, την παράδοση, την ιστορία, τη γευσιγνωσία, αλλά δίνει και τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν φυσικές ομορφιές του τόπου μας, αλλά και τους ίδιους τους ανθρώπους».
«Τεχνοκρατικός και επιστημονικός τόνος»
Δηλώσεις έκανε και ο κ. Ζήσης Παπαδόπουλος, συνεργάτης του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, ο οποίος αρχικά επεσήμανε: «Φέτος η Περιφέρεια έχει δώσει έναν τόνο ιδιαίτερα τεχνοκρατικό και επιστημονικό. Είναι σαφές ότι έχει γίνει η προετοιμασία σπουδαίων ημερίδων με σημαντικό επιστημονικό περιεχόμενο που αφορούν την ιδιαιτερότητα του τόπου μας». Στη συνέχεια, μιλώντας με πιο προσωπικό και συναισθηματικό τόνο όπως είπε, εξέφρασε τη συγκίνησή του, καθώς ο ίδιος είχε τη χαρά και την τιμή να είναι μέλος της ομάδας «που οραματίστηκε, εργάστηκε σκληρά και έθεσε το θεμέλιο λίθο αυτής της διοργάνωσης που ξεκίνησε το μακρινό 2014». «Είναι μεγάλη η χαρά, η ικανοποίηση και η ηθική δικαίωση να βλέπεις το όραμα να γίνεται θεσμός», πρόσθεσε.
«Το κρασί συνδετικός κρίκος στο κέντρο της αφίσας»
Η υπεύθυνη για τα social media της εκδήλωσης κ. Λίνα Γιόφκα, μιλώντας στα Μ.Μ.Ε., έθεσε το ερώτημα «τι νιώθετε όταν πίνετε κρασί; Μπορείτε να το περιγράψετε με μία μόνο λέξη;» και επεσήμανε ότι αυτή είναι η στρατηγική και η επιθυμία να βγει προς τα έξω, το συναίσθημα που προκαλείται.
Τέλος, στα Μ.Μ.Ε. έκανε δηλώσεις και ο κ. Παυλίδης, ο οποίος δημιούργησε την αφίσα. Όπως είπε, «η αφίσα φέτος δεν ανακοινώνει απλά κάποιες ημερομηνίες. Προσπαθεί να εξιστορήσει και να αφηγηθεί το συναίσθημα, την πόλη εμπειρία, τις δράσεις που πραγματοποιούνται μέσα στη Δραμοινογνωσία». Ακόμη, εξήγησε ότι βασικό της στοιχείο είναι η καμπύλη, η οποία αναφέρεται τόσο στο κρασί όσο και στα βουνά της Δράμας. Τέλος, ο κ. Παυλίδης επεσήμανε ότι η αφίσα «προσπαθεί να αφηγηθεί πράγματα, εμπειρίες, δράσεις με κεντρικό άξονα το κρασί, το οποίο είναι σαν συνδετικός κρίκος στο κέντρο της αφίσας».